prejudecati
Dezvoltare personala

Cum să iei decizii fără prejudecăți

Mai aproape de soluțiile corecte prin înțelegerea obiceiurilor iraționale

Toți ne dorim să fim raționali în deciziile pe care le luăm, indiferent că ele se referă la aspecte din viața noastră personală sau cea profesională. Dar studiile de economie comportamentală arată că atunci când ținem cont de prejudecati suntem predispuși să luăm decizii greșite. Iată cum ne influențează și cum putem face lucrurile mai bine.

De la prejudecati, la greșeli sistematice

În fiecare moment, mintea noastră primește 11 milioane de biți de informații. Dar noi putem procesa în mod conștient doar aproximativ 40. E ca și cum am juca volei, doar că de cealaltă parte a plasei ar fi o mie de oameni care ar lansa mingi către noi în același timp. Nu ne putem concentra pe toate, vom alege să lovim doar una, două mingi care vin către noi și sunt pe direcția potrivită. Mingile pe care reușim să le lovim sunt informațiile pe care mintea noastră le poate procesa conștient. Toate celelalte 99,99% din informații sunt trimise către subconștientul nostru. Acolo sunt procesate rapid, creierul folosind niște scurtături, un fel de comenzi rapide care au fost programate anterior. O parte din aceste comenzi rapide, cele care duc la greșeli sistematice, sunt formate ca prejudecati, iraționalități sau bias-uri.


Cum să renunți la prejudecati

Vestea bună e că, așa cum ne spune Dan Ariely, profesor de psihologie și economie comportamentală, în foarte mare măsură suntem previzibil iraționali. Ceea ce înseamnă că iraționalitatea noastră se manifestă la fel, iar și iar. Așa că, un punct bun de pornire pentru îmbunătățirea deciziilor noastre este să cunoaștem modul în care suntem iraționali prin identificarea categoriilor de bias-uri (prejudecati) în care se înscriu. Astfel putem să ne influențăm acțiunile și să ne proiectăm mediul și opțiunile în beneficiul nostru.

Există peste 150 de bias-uri diferite, deci trebuie să acceptăm că nu vom putea să le controlăm vreodată pe toate. Dar putem să ne propunem să cunoaștem o parte dintre ele, în special pe cele care ne influențează mai puternic la job, cum ar fi: bias-ul de confirmare, aversiunea față de pierdere, efectul de turmă, relativitatea, bias-ul de autoritate, coerența arbitrară, efectul așteptărilor, și altele asemenea.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

De exemplu, poți avea o prejudecati care țin de autoritate, care va face ca părerea unui manager să conteze mai mult pentru tine decât ceea ce consideră un om din echipa sa. Analizează dacă ești afectat de prejudecata dată de poziția fiecăruia și dacă da, las-o la o parte când iei decizia pe cine susții. Te poate ajuta în demers și să ceri mai multe păreri de la alte persoane din jur sau să privești situația din punctul de vedere al standardelor propuse și promovate de compania voastră.

Suntem capabili să luăm decizii corecte dacă adoptăm ideea simplă de a ne înțelege obiceiurile iraționale. Dacă le identificăm, ne putem pune în aplicare mintea conștientă și putem găsi soluții.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre:

Prejudecata numărul 1 de care să te ferești la interviu

Tu ce notă ți-ai da?

Categorii:
Dezvoltare personala

Consultant senior la Solver Training, e implicată în diverse proiecte de business și voluntariat care au în centru educația. Contribuie la dezvoltarea de soluții creative de învățare cum sunt trainingurile interactive, cele experiențiale sau bazate pe jocuri.

Leave a Reply

*

*