De la burnout la un nou stil de viață
În ultimul an, ne-au tulburat multe schimbări, restricții, frici, dar și imposibilitatea de a delimita viața personală de job. Pierderea contactului social, care înainte de pandemie ne încărca cu energie și motivație, de asemenea, a contribuit negativ asupra sănătății noastre emoționale.
Iar menținerea unui comportament care ne face rău pentru o perioadă îndelungată de timp, poate consuma resursele interioare. De fapt, el nu aduce nimic pozitiv nouă sau persoanelor cu care lucrăm. Acest context a atras cu sine și o creștere a numărului de cazuri de epuizare fizică și psihică, de burnout.
Dar ce este mai concret burnout-ul? Cum recunoaștem un coleg care se confruntă cu epuizarea fizică și psihică? Și, cel mai important, cum îl ajutăm? La aceste întrebări a răspuns Irina Necșoi, psiholog clinician și psihoterapeut în cadrul ATLAS.
Ce este burnout-ul și cum îl recunoaștem în rândul colegilor?
Burnout-ul este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mintală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung.
Această afecțiune este resimțită drept un eșec, astfel persoana în cauză recunoaște cu greu că se află în această situație, devine mai iritabilă, mai apatică și nimic din ceea ce-i plăcea înainte nu pare să mai funcționeze în astfel de momente. Pot apărea stări depresive, tulburări de somn, tulburări alimentare, senzația de goliciune sufletească.
Credințe negative pe care le menținem atunci când ne aflăm în situații dificile:
- Trebuie să muncesc mult ca să reușesc în viață. Să lupt!
- Nu merit să mă odihnesc, când fac asta mă simt vinovat.
- Nu îl pot refuza pe șeful meu, deși știu că ceea ce cere este mult prea mult pentru mine.
- Sunt atât de obosit, dar dacă mă opresc simt că ceva rău se va întâmpla.
- Simt nevoia să mulțumesc oamenii din jurul meu, sunt dependent de un feedback pozitiv.
- În viață nu le poți avea pe toate.
- Banii sunt răi, mai bine sărac.
- Nu mă simt în siguranță la locul de munca și sunt într-un stres continuu.
- Totul trebuie sa fie perfect.
- Nu merit să fiu fericit.
- Nu sunt suficient.
Când viața noastră este guvernată de una sau mai multe dintre aceste credințe este foarte greu să funcționăm într-un mod sănătos. Ceea ce vom face va fi să repetăm cu strictețe scenariile de viață ce se desprind din istoricul traumatic al familiilor noastre. Acest lucru ne poartă către blocaj, pe scurt către a trăi o viață neîmplinită.
Încercând să fac mai bine decât cei din familia mea, fără să vindec problema centrală, ci încercând să o ocolesc, să fug de ea, voi ajunge să retrăiesc în alt mod impactul experiențelor dificile din istoria familiei mele. Fără să mă pot desprinde de ea.
Cum poți să recunoști un coleg care a ajuns la burnout
Se poate observa dacă persoana respectivă:
- se plânge de: insomnie, mănâncă prea mult sau nu mai mănâncă deloc.
- nu se mai poate concentra,
- pare absentă sau este mult mai reactivă decât era înainte,
- nu mai găsește sensul în ceea ce face,
- nu se mai integrează în echipă,
- calitatea relațiilor cu colegii și cu superiorii scade.
Cum îl poți ajuta?
Ascultă-l! Îl poate ajuta să se deschidă și să vorbească despre dificultățile pe care le resimte. Totodată, s-ar putea ca povestind despre provocările lui să realizeze amploarea pe care o are acest fenomen asupra lui.
Arată-ți susținerea! Cu deschidere, înțelegere și susținere se poate crea un mediu în care burnout-ul să fie prevenit sau recunoscut, iar persoana respectivă poate primi ajutor. Suportul social este foarte important în prevenirea și tratarea acestei afecțiuni.
De la burnout la o nouă strategie de viață
Trebuie specificat că sindromul burnout nu este un diagnostic de boală psihică, ci un risc în viața de zi cu zi care ia naștere din motive individuale. Totuși, o persoană care nu observă că este blocată într-o acțiune de rutină care îi consumă toate resursele și o menține nefericită, riscă să-și înrăutățească starea de sănătate.
În plan personal este necesar un efort pentru implementarea unei noi strategii de viață, căci despre asta vorbim: schimbarea totală a stilului de viață. Unul în care este în regulă să spui NU, să te poziționezi pe primul loc în viața ta, să pui limite sănătoase și să îți iei în serios nevoile. Un stil de viață în care poți renunța la relații toxice fie ele de cuplu, de prietenie, de colegialitate sau de subordonare.
E un drum lung de la burnout la un stil de viață care să te împlinească și să-ți dea sens, nu există poteci sau scurtături și nu se face în 4 zile sau în 6 etape. Este un proces deliberat de lungă durată, de redescoperire și reevaluare a tuturor credințelor despre viață, lume, despre tine, despre cine ești și care e relația ta cu muncă. Pentru asta suntem pregătiți să te însoțim pe ATLAS.
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Ce ne-a învățat criza generată de pandemie
Cum depistăm dezechilibrul emoțional al echipei
Sănătatea mintală a angajaților intră în topul priorităților pe 2021