Omul de HR
Focus

De cealaltă parte a baricadei

Cum arată omul de HR în ochii angajaților

Dacă până acum câțiva ani munca departamentului de HR era asociată cu serviciile administrative ale personalului, adică adeverințe sau acte adiționale, astăzi managerul de HR și-a direcționat atenția spre dezvoltarea personală a oamenilor, conturarea traseului lor profesional și crearea unui mediu plăcut la locul de muncă. Dar angajații sunt la curent cu eforturile pe care le depui pentru a le întrece așteptările?

Pentru a afla percepția angajaților despre rolul departamentului de HR din compania în care lucrează, eJobs a realizat un sondaj la începutul lunii februarie. Credem sincer că rezultatele acestuia te pot ajuta să îți setezi și alte obiective decât cele la care te-ai gândit până acum și să afli la ce mai ai de lucrat.

Să vedem ce a ieșit!

Cu toate că omul de HR de astăzi se ocupă și cu alte lucruri menite să motiveze oamenii, să le satisfacă nevoile și să crească nivelul de productivitate din companie, 67% dintre angajații care au participat la sondajul eJobs au rămas cu percepția că departamentul de HR se ocupă doar de procesul de recrutare și evaluare a angajaților. De ce? Într-o piață extrem de competitivă, în care resursa umană este din ce în ce mai dificil de atras, cele mai multe eforturi
sunt concentrate, într-adevăr, pe strategia de recrutare.

 

Care e rolul departamentului de HR în compania pentru care lucrezi?

Omul de HR

„Din experiența noastră în piață vedem specialiști care au competențele necesare pentru a asigura o percepție pozitivă asupra HR-ului, însă prioritizarea îi face să petreacă mai puțin timp focusați pe motivarea angajaților și mai mult pe atragerea lor”, e de părere Sorina Donisa, CEO al APT, grup cu activități în recrutare și închiriere de forță de muncă temporară.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Pe lângă activitățile de recrutare și evaluare, cei mai mulți angajați sunt de părere că departamentul de HR se ocupă de activitățile administrative, precum salarizare, concedii, demisii sau comunică schimbările din interiorul companiei.

În schimb, procentul celor care au spus că oamenii de HR din compania lor se preocupă constant de starea de bine la locul de muncă, organizează teambuilding-uri sau îi motivează la job este 30, în ciuda faptului că vânzările de programe de training cresc de la an la an, la fel și cele de teambuilding, solicitate în special de multinaționale.

 

În ce măsură se implică departamentul de HR din compania în care lucrezi în motivarea angajaților?

omul de HR

„Este o percepție care ar trebui să pună pe gânduri orice director de HR. Rolul departamentului de resurse umane într-o organizație este crucial. Spre exemplu, ei sunt gardienii culturii organizaționale, acel asset intangibil care asigură succesul oricărei companii. Din păcate, nu întotdeauna reușesc să-și exercite rolul. Și se pare că, chiar dacă o fac, nu reușesc să fie vizibili”, spune Andrei Goșu, Managing Partner la compania de training Ascendis.

 

Categorii:
FocusTeam building

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*