de ce e importanta miscarea
HR Challenge

De ce e importantă mișcarea pentru angajați

„Dacă vrei să faci ceva, trebuie să lași scuzele deoparte.”

#WORKLESSPLAYMORE E O INIȚIATIVĂ MARCA WE ARE HR ȘI 7CARD PENTRU SUSȚINEREA UNEI VIEȚI ACTIVE

 

Mihaela Alexandrescu e Senior HR Advisor la Finastra și dovada clară că „mai bine mai târziu decât niciodată” se aplică și atunci când vorbim despre mișcare. La 30 de ani, Mihaela a început să se miște și să conștientizeze importanța mișcării și a unui stil de viață sănătos și, odată ce a descoperit acest playground, nu s-a dat în lături de la niciun fel de activitate sportivă. Deși jobul pe care îl are în HR e unul predominant sedentar, crede că asta n-ar trebui să fie o piedică în calea unei vieți sănătoase și active. Am stat de vorbă cu Mihaela pentru a afla atât perspectiva ei personală asupra beneficiilor pe care mișcarea ni le aduce, dar și cea profesională, a omului de HR care știe cât de importantă e mișcarea pentru a avea angajați #HappyLaJob.

 

Hai să-ncepem cu prezentările. Zi-ne ce ai vrea să știe lumea despre tine.

Numele meu este Mihaela Alexandrescu. Lucrez de 9 ani în HR. Tot de 9 ani scriu pe un blog general care-mi poartă numele, mihaelaalexandrescu.com. Încă din facultate și mulți ani după aceea, am tradus beletristrică din engleză în română și mi-a crescut sufletul de mândrie cu fiecare bestseller care-mi purta și mie numele, scris mic acolo, la traducător. De 3 ani fac sport și tot cam pe atunci am început să fiu activă și implicată în cauze sociale pentru care am făcut campanii de strângere de fonduri și conștientizare.

 

Cum arată o zi de lucru obișnuită pentru tine? Când reușești să strecori și sportul în program?

Într-o zi obișnuită în care nu merg la sport, mă trezesc la 7.30, după nenumărate snooze-uri, mă pregătesc și plec spre birou. Într-o zi obișnuită în care fac sport, mă trezesc în jur de 6, 6 fără ceva. Fie merg la lecțiile de înot (pe care le-am pus pe pauză în sezonul rece, dar la care voi reveni), fie la sala de fitness. La birou am zile pline, am un job solicitant care implică multe întâlniri, telefoane, conferințe, mailuri, planificări, mult lucru cu oameni și mult imprevizibil, în fiecare zi. Uneori mai fac sport seara, acasă, însă nu sunt mare fan al sportului seara. Mă umple de energie și aș cam vrea să mă pot odihni de la o oră decentă. Când plec de la birou de multe ori fie merg la câte un eveniment, fie mă văd cu o prietenă cu care depănăm vrute și nevrute din toate câte s-au întâmplat în timpul de când ne-am văzut ultima oară. În alte zile, tot obișnuite, când ajung acasă mă apuc să gătesc. Mai închid aragazul la 11-12 noaptea. Partea bună este că atunci când gătesc mai ascult și câte un serial sau un podcast pe internet. Uneori merg la film sau la teatru. Înainte de culcare, mai citesc fie dintr-o carte, fie un articol pe vreun blog sau dintr-o revistă pe care l-am salvat peste zi pentru mai târziu.

 

Cum se-mpacă HR-ul cu o viață activă? E un job care, la fel ca multe altele, presupune multă muncă de birou, deci destul de sedentar.

O viață activă se împacă bine cu orice job, trebuie doar să vrei. Am o muncă de birou, însă dacă e să calculez cum alerg dintr-o întâlnire într-alta, aș spune că fac destulă mișcare și într-un job aparent sedentar. Lăsând gluma la o parte, cred că sunt destule tehnici prin care poți să faci mișcare și la job, fie el unul de birou, dacă îți acorzi măcar niște pauze mici de streching sau alte exerciții care se pot face cu ușurință fără să fii penibil într-un open space, dar care să te ajute să repui sângele în mișcare. Pe lângă asta, dacă merg dimineața la sport, am energie cam pentru jumătate de zi. Recunosc că atunci când mă trezesc la ora 5, pe la 3-4 mă apucă și pe mine căscatul. Dar mai ies puțin la aer, mai fac puțin networking cu colegii și-mi revin rapid.

 

Fiind un om de HR și, în același timp, unul cu o viață activă, ai un pic altă perspectivă. De ce crezi că un angajator ar trebui să includă în pachetul de beneficii și unele referitoare la sport?

Un pachet de beneficii referitoare la sport este important pentru conștientizare în primul rând. Eu nu cred că ai mei colegi care aleg să nu facă sport nu o fac pentru că nu-și permit un abonament. Își permit. Dar aleg să facă altceva de banii respectivi. Dacă le-ai pune la dispoziție un beneficiu legat de sport cu siguranță că și mai mulți ar începe. Pentru că e acolo, pentru că e la îndemână, pentru că-l dă altcineva și pentru că tu, ca om de HR, ai mare grijă să-i faci publicitatea pe care o merită. Imboldul pe care-l dai printr-un astfel de pachet este de fapt mai prețios decât suma pe care angajatul nu mai trebuie să o plătească pe abonament.

 

Ce îți place să faci în timpul liber? Care-s hobby-urile și pasiunile tale?

Când am timp liber nu știu cum să mai înghesui toate câte-mi plac. Dar le prioritez, la fel ca pe task-urile de la birou. Sâmbăta și duminica dimineață îmi place să scriu pe blog și să recuperez eu însămi din articolele de pe alte bloguri de care n-am avut vreme în timpul săptămânii. Uneori gătesc, nu spun că este neapărat un hobby, însă îmi iese destul de bine. Încerc să merg la sport, cel puțin o dată pe weekend. Petrec timp cu familia. Mă uit la seriale. Citesc cărți sau articole. Merg prin magazine și, de ceva vreme, când se organizează, ador o scotoceală la un Yard Sale. Ies cu prietenele la cafea. Ascult muzică. Merg la film. Mi-ar plăcea să mă reapuc de tradus, însă deocamdată nu mă văd petrecând seri și weekenduri făcând doar asta. Însă nu e un lucru la care să fi renunțat.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce ți-ar plăcea să faci și n-ai apucat încă?

Mi-ar plăcea să îmi iau concediul din 2017. Și să-l investesc în călătorii la noi în țară. De câte ori mi-am planificat un concediu l-am gândit să văd lumea dincolo de graniță. Încă mai am multe de văzut, însă aș vrea ca data viitoare să pornesc mai de aproape. Următoarea destinație aș vrea să fie undeva în Nordul Moldovei. Simt nevoia de un concediu românesc, liniștit. Legat de obiectivele sportive, mi-aș dori ca pauza de la lecțiile de înot să nu fie definitivă și chiar să reușesc să învăț să înot măcar la limita supraviețuirii. Nu tind să devin viitorul Michael Phelps, dar mi-ar plăcea să mă joc și eu de-a sirena într-o piscină sau la mare.

 

Care e cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat în ultima vreme?

Cred că lucrurile bune nu doar ți se întâmplă, ci în mare parte le faci să se întâmple prin muncă, perseverență, atitudine, optimism, deschidere, bucurie. Ele par că ți se întâmplă, însă e clar că tu le-ai provocat prin ceva ce ai făcut la un anumit moment. Așa că mi-e greu să aleg, sunt multe lucruri bune care mi s-au întâmplat în ultima vreme. Dacă ar fi însă să menționez ceva foarte recent atunci ar fi: participarea mea la Speakings, HR Edition, un concurs de vorbit în public la care, deși nu am trecut în etapele finale, am luat unul dintre premiile sponsorilor pentru cel mai structurat discurs, invitația de la scrie în cadrul proiectului Scrisul face bine și, nu în ultimul rând, invitația primită de la voi de a acorda un interviu revistei We are HR.

 

Ai oameni care te inspiră? Lângă tine sau mai departe, cunoscuți sau ne.

Clar. Aproape toți oamenii cu care interacționez permanent sau temporar mă inspiră cu câte ceva. Unii prin comportament negativ și exemplu de „așa nu”, însă majoritatea prin comportament pozitiv de la care iau tot ce se poate.  Dacă e să aleg o persoană de lângă mine, aș spune că mă inspiră sora mea, profesonist, mamă, blogger, traducător, scriitor și câte și mai câte. Mă inspiră mama mea, care, în ciuda multor greutăți pe care i le-a dat viața, încă poate să păstreze zâmbetul pe buze. Mă inspiră soțul meu prin grija și răbdarea pe care mi le arată chiar și atunci când am zile atât de pline că ajung acasă doar ca să dorm. Îmi iau inspirație din prietenii mei și oamenii cu care lucrez și care au o experiență de viață și profesională din care mereu găsesc ceva de învățat. Bloggeri, scriitori, cântăreți, actori, sportivi, jurnaliști, filantropi și așa mai departe. Sunt conectată mereu cu inspirația din offline, dar și din online și, cred eu, reușesc încă să pun un filtru necesar pentru a ajunge la mine doar informația utilă și de a nu pierde timpul cu vorbe lipsite de însemnătate cu care este împroșcat internetul zi și noapte.

 

Decoperă celelalte episoade #WorkLessPlayMore

7card pentru angajatori

Mia Munteanu face yoga

George Mihai Irimescu aleargă

Iuliana Prodan face crossfit

Elena Dobre se mișcă

 

Categorii:
HR Challenge

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*