În drumul către autocunoaștere
E normal să dorești să fii acel exemplu de urmat pentru echipa pe care o gestionezi. Să te întrebi cum arată, de fapt, profilul liderului autentic. În drumul către răspunsurile potrivite, poți întâlni și diverse mituri despre autenticitate. Ca să-ți facem mai ușor traseul către autocunoaștere, povestim mai pe larg în cele ce urmează!
Mituri despre autenticitatea în leadership
Un lider autentic știe exact cine e
Un lider ideal în viziunea multor persoane este unul care se cunoaște bine, care își știe punctele slabe și cele forte, dar are și un grad ridicat de inteligență emoțională. În realitate, lucrurile arată diferit, și liderii descoperă constant ceva nou despre ei.
Autocunoașterea este un proces de lungă durată, uneori poate dura o viață întreagă. Un lider autentic nu trebuie să se cunoască în totalitate, să aibă toate răspunsurile și să reacționeze perfect în orice situație. Secretul este, de fapt, să rămână fidel propriilor valori, să fie deschis să-și însușească lecții din fiecare experiență sau situație pe care o traversează și să schimbe direcția atunci când anumite aspecte nu sunt aliniate cu propriile valori.
Ce pași trebuie făcuți către autocunoaștere constantă
Pasul 1:
Găsește-ți un mentor! Și un lider are nevoie de un mentor sau un coach care să-l ghideze de-a lungul drumului său. Acesta te poate ajuta în procesul continuu de dezvoltare pe care îl ai de urmat.
Pasul 2:
Asumă-ți deciziile! Atitudinea este decisivă atunci când te afli în fața unor provocări. Poți lua decizii mecanic, impulsiv sau poți să te lași ghidat de observare și reflecție. Alegerea îți aparține!
Pasul 3:
Rezervă-ți timp pentru reflecție! Ai nevoie de câteva minute pe zi în care să te gândești dacă ți-ai îndeplinit intențiile stabilite și dacă nu, ce te-a împiedicat și ce poți face diferit data viitoare.
Autenticitatea este o armă
Nu de puține ori, am asistat la situații în care unii indivizi, în ședințe, transformă așa-zisa autenticitate într-o armă – forțând agresiv „adevărul absolut” asupra altora – și făcând declarații îndrăznețe, ofensatoare și uneori amenințătoare pentru oricine nu se află în tabăra lor. Sunt mulți cei care sugerează că „Autenticitatea înseamnă să nu te scuzi cu privire la cine ești”, iar acest stereotip poate fi adeseori aplicat în moduri dăunătoare.
Autenticitatea nu ar trebui impusă cu de-a sila. Siguranța psihologică, sentimentul de încredere, respect și acceptare, creat într-un loc de muncă guvernat de un lider autentic, reprezintă factorii care garantează succesul anumitor echipe, în timp ce lipsa lor poate determina eșecul. Liderii cărora le pasă, ascultă și se conectează cu membrii echipelor la niveluri mai profunde decât conversațiile superficiale ajută oamenii să performeze mult mai bine. Practic, atunci când conduci autentic, oamenii chiar vor să lucreze cu tine și pentru tine. Autenticitatea inspiră loialitate și implicare – și mai bine de atât nici că se poate.
Articolul a fost redactat de: Steluța Năstase-Lupu, Diana Mărășoiu și Mihaela Pascari
Ți-a plăcut articolul despre cum să parcurgi traseul către autocunoaștere? Citește și:
Cum să fii autentic în relația cu echipa pe care o gestionezi