Cum să nu pui presiune pe pasiune
Analiză

Cum să nu pui presiune pe pasiune

Pe persoană fizică vs la nivelul întregii echipe

„Viața nu înseamnă nimic fără pasiune.”

„Nici un lucru măreț nu a fost realizat fără pasiune.”

„Pune pasiune în ceea ce faci.”

De câte ori nu te-ai lovit de astfel de citate pe Instagram sau pe Facebook, citate care așezau pasiunea pe un piedestal? Dacă mergi puțin mai adânc, în spatele pasiunii există multă presiune. Sunt suficient de pasionat? Pot performa la job dacă munca mea nu este pasiunea mea? Se pune mare preț pe găsirea pasiunii la job, dar și în afara lui. Cum ar trebui să te raportezi, de fapt, la pasiune și cum ar trebui să-i ajuți pe cei din jurul tău să se uite la ea, astfel încât să nu ajungă să se simtă ca o corvoadă, ci să vină firesc, natural, îți povestesc în cele ce urmează.

Majoritatea oamenilor sunt pasionați de o mulțime de lucruri în viața lor. Factorul comun al multora dintre aceste povești este libertatea. De ce te apuci să desenezi ceva în weekend, total întâmplător? Pentru că nu ești nevoit să faci asta, nu ai un deadline, nu îți impune nimeni să o faci, iar traiul tău de mâine nu depinde de cât de reușită e lucrarea. Te face fericit? Îți aduce energie bună în viață? Nu simți cum trece timpul când o faci? Ei bine, așa arată uneori pasiunea. Dar nu este singura ei fațetă.

 

Pasiunea, în viața profesională

Să presupunem că rolul tău este de recrutor pentru industria de IT. Poate nu ești tocmai pasionat de a parcurge sute de CV-uri, până la urmă nu degeaba sunt atâtea meme-uri pe subiectul ăsta. Totuși, poate să te energizeze interacțiunea cu candidații. Să te hrănești din satisfacția primită atunci când descoperi un mare potențial într-un candidat, de emoția când persoanele pe care le-ai angajat promovează în companie sau pur și simplu să îți placă faptul că ești responsabil pentru cultura organizațională și o poți îmbunătăți. Iată o altă fațetă a pasiunii. Chiar dacă pasiunea ta nu coincide 1:1 cu jobul tău, asta nu înseamnă că nu îți poți face treaba foarte bine. Atât timp cât găsești lucruri care îți plac la meseria ta, nu-i cazul să pui presiune pe acest subiect sau, și mai rău, să te compari cu alte persoane care par sau doar susțin că sunt și mai pasionate de ceea ce fac.

 

Cu toții vrem colegi pasionați

Iar acum, după ce am vorbit despre pasiunea pe persoană fizică, ne mutăm atenția și către echipă. Cine nu și-ar dori o echipă de oameni proactivi, care se regăsesc în valorile companiei și dau 100% pentru proiectul lor? Ei bine, cei care pot fi descriși astfel o fac pentru că pasiunea lor îi determină. Printre task-urile zilnice, ei sunt alimentați de lucruri care îi intrigă – fie în proces, fie în scopul final. În continuare vei afla cum îți poți îndruma angajații să descopere lucrurile care-i pasionează la jobul lor.

Asigură-te că au înțeles scopul. Indiferent unde s-ar situa la nivel profesional, important e ca ei să înțeleagă „De ce”-ul din spatele a ceea ce fac. Astfel, având această claritate în munca lor, lucrurile plăcute și mai puțin plăcute pentru ei vor ieși la iveală. Totodată, vor evita eventuale confuzii și frământări legate de direcția lor, gânduri care apar adesea în viața profesională a unui angajat.

Răsplătește-i. Dacă oamenii tăi fac pași în direcția bună și mai ales dacă le remarci proactivitatea, este foarte important să menții cât mai mult timp sus acea energie prețioasă. Îi poți răsplăti nu doar prin bonusuri, ci chiar și câteva cuvinte de apreciere la adresa lor îi pot motiva mai mult decât te-ai aștepta. Un e-mail în care le sunt puse în evidență rezultatele sau o mențiune specială în cadrul unei ședințe sunt doar câteva acțiuni pe care le poți întreprinde.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Prezintă-le impactul acțiunilor. Un alt lucru care ține de pasiunea lor pentru job este impactul. Ce se întâmplă după acțiunea X? Dar la finalul proiectului? Poate că prezentările pline de cifre sunt uneori plictisitoare, însă lucrurile vor sta diferit atunci când este vorba de munca lor. În același timp, e important să identifici și pasiunile ce țin de timpul lor liber. Satisfacția de la job crește și mai mult atunci când ești înconjurat de oameni cu pasiuni ca ale tale, cu care poți să împărtășești povești. Iată câteva acțiuni pe care le poți întreprinde în direcția asta:

Creează conexiuni. Dacă faci o selecție, cel mai probabil vei putea forma o mulțime de grupuri bazate pe interese comune. Poate că Alex de la IT, Ioana de la Financiar și Andrei de la Marketing își dedică mare parte din timpul liber gătitului. Sunt adevărați fani ai artei gastronomice. Prinși în task-urile lor zilnice, cei trei nu interacționează prea des, chiar dacă merg la birou. Așadar, poți găsi diverse contexte în care să se cunoască – spre exemplu, pot alcătui o echipă pentru o activitate distractivă din teambuilding. Plăcerea lor de la locul de muncă actual va crește semnificativ, știind că sunt înconjurați de oameni asemenea lor.

Arată-le că îți pasă. În mod cert, orice angajat ar aprecia atenția și interesul față de el de care dă dovadă compania la care lucrează. Așadar, descoperă ce pasiuni au oamenii tăi și susține-i. Dacă afli că Mihai este un entuziast al cafelei, poate că un voucher cadou la un curs de Latte Art sau o invitație la o sesiune de degustări vor fi extrem de apreciate.

Ajută-i să învețe. Pe lângă faptul că le arăți că îți pasă, îi poți ajuta să își dezvolte pasiunile actuale și chiar să-și descopere unele noi. Din fericire, există o mulțime de platforme de cursuri, librării online cu audiobooks, ateliere și masterclass-uri în tot mai multe domenii. Ascultă-i, încearcă să-i cunoști mai bine și pune-le la îndemână soluții în direcția asta. Spontaneitatea poate fi cireașa de pe tort aici – nu aștepta perioada sărbătorilor sau ziua de naștere ca să faci această mișcare.

 

În loc de concluzie

Cu ce ar trebui să rămâi după toate aceste rânduri e că poate nu e nevoie să te străduiești să găsești acea „PASIUNE” cu Caps Lock care să te ghideze pe drumul către succes. Într-adevăr, poate fi greu să reperezi un job care te pasionează cu totul, chiar aproape imposibil. Totuși, e esențial să descoperi acele lucruri care îți oferă satisfacție la jobul tău. Astfel, vei putea transmite entuziasmul mai departe și îi vei ajuta pe cei din echipa ta să se raporteze mai realist, mai blând, la termenul de pasiune.

 

Ți-a plăcut articolul Cum să nu pui presiune pe pasiune? Citește și:

Cum să-ți organizezi task-urile înainte de vacanța de Paște

Cu ce noutăți vine evenimentul recruiTECH în 2023

Lideri în transformare: de ce Executive Leadership Program e esențial în 2023

Categorii:
AnalizăFocus

Social Media Specialist // Nativ digital și cu o experiență de mai bine de 3 ani pe zona de B2B, reușește cu ușurință să îmbine creativitatea cu rigurozitatea. Proactiv și curios din fire, nu așteaptă să vină inspirația pentru a crea, ci trece direct la treabă. Pasiunea pentru marketing l-a făcut să urmeze o facultate de profil, iar ulterior să aleagă și un masterat în marketing online.

Leave a Reply

*

*