Cum (mai) stăm cu digitalizarea
30% dintre companiile din România au adoptat soluții digitale de HR din 2020 și până-n prezent pentru a susține munca hibridă și de la distanță. Iar percepția generală vizavi de aceste soluții s-a schimbat enorm în ultima perioadă. Pe ce noi tendințe din HR pariază Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software, care sunt principalele obiective pentru compania sa pentru 2023, dar și ce recomandări are pentru liderii de pretutindeni, află din cele ce urmează.
E loc de pasiune într-un business atât de tehnic? Dacă da, sub ce formă și în ce doze?
Întrebarea nu ar trebui să fie dacă „este loc de pasiune”, ci dacă poți reuși fără pasiune într-un business tehnic. Iar pentru întrebarea aceasta, răspunsul e nu. Într-un domeniu tehnic, complexitatea și lacunele de cunoștințe pe care descoperi că le ai de fiecare dată când încerci să te dezvolți pot fi descurajatoare. Însă trebuie să ai pasiune și sete de cunoaștere. Curiozitatea este, de asemenea, extrem de importantă, pentru că-ți oferă doza de încăpățânare necesară pentru a rezolva probleme și a găsi răspunsuri. Încă din copilărie am fost pasionat de matematică, iar asta s-a transmis din generație în generație în familia mea. Problemele complexe sunt cele care intrigă cel mai mult, dar „călătoria” pe care o faci de fiecare dată, pentru a-ți găsi răspunsul e cea mai satisfăcătoare. Acest mod de a privi problemele mi-a păstrat pasiunea intactă ani de zile: doar străduindu-te poți crește, iar crescând, vei putea inova.
Ce măsuri iei din postura de lider pentru a păstra entuziasmul în echipă în cadrul Romanian Software?
Uneori ne este greu să ne revenim după câteva săptămâni intense la muncă, dar când acele săptămâni se transformă în luni și ani, ai nevoie să schimbi ceva pentru a susține sănătatea emoțională a angajaților. Între work-from-home și până în prezent, am organizat diverse activități online informale, precum team building-uri digitale, în care ne adunăm lunar pentru a crea conexiuni și a ne distra. Pe lângă asta, avem o echipă de HR foarte implicată. La noi, „discuțiile cu HR-ul” sunt frecvente, sincere, motivatoare și au rolul de a îmbunătăți dinamica angajat-echipă sau angajat-manager. Niciun angajat nu trece prin perioada de onboarding fără să ne spună cum se simte la Romanian Software, iar relația aceasta HR-angajat continuă cu aceeași încredere ani la rând. Cred că acesta e secretul pentru a-ți păstra oamenii motivați și entuziaști: să-i asculți des. Pentru că doar așa le poți oferi ceea ce-și doresc.
Pentru a rămâne la curent cu tendințele din postura de lider nu prea există timpi morți în procesul de învățare. Asupra cărui subiect te concentrezi tu acum și de ce?
Ca lider, inevitabil vei învăța câte puțin din ceea ce face fiecare persoană din compania ta. Și, pentru că înțelegi un pic din provocările lor, vrei să le oferi un mediu de lucru cât mai antrenant. În 2023, aș vrea să ne perfecționăm și maturizăm programul de muncă hibridă, pentru a dezvolta și mai mult colaborarea, implicarea și motivația în timp ce lucrăm în modul în care ne face să fim cei mai productivi și satisfăcuți la job. La Romanian Software, modelul de business nu permite o flexibilitate absolută în companie și sunt sigur că aceasta este o situație des întâlnită în piața muncii. Cu toate acestea, vrem să ne dezvoltăm beneficii adiționale, care să compenseze acest fapt, iar în acest moment căutăm cele mai bune practici și modele de lucru pentru a ne îmbunătăți.
Pe ce noi tendințe în domeniul HR-ului ai paria în 2023?
Munca remote, marea demisie și quiet quitting au fost fenomenele care au dezechilibrat cel mai mult piața muncii și au transformat flexibilitatea în standard de angajare în 2022. În 2023, ar trebui să privim posibilele trenduri păstrând aceste lucruri deja existente în minte, pentru că ele sunt cele mai clare indicii legat de ceea ce va urma. Cu toate că experiența angajatului a fost un subiect extrem de popular în ultima vreme, concentrându-se în mare parte pe wellbeing și beneficii, eu cred că ne vom îndrepta atenția și înspre experiența candidatului. Aș vrea să văd mai mult accent pe procesele de recrutare care să fie rapide și eficiente, pentru că avem deja Applicant Tracking Systems care să eficientizeze acest proces, semnătură digitală care să ne ajute să nu mai plimbăm documentele între candidat și companie și procese de onboarding care pot fi digitalizate pentru a fi organizate și bine făcute. Mai mult decât atât, companiile își doresc procese interne la eficiență maximă, pentru că nimeni nu mai vrea să piardă sute de ore aprobând concedii, verificând pontaje sau completând adeverințe pentru angajați. În ultima vreme, o tot mai mare nevoie s-a simțit în direcția de employee self-service sau asistenți virtuali interni, de tip chatbot, care să eficientizeze munca administrativă care în mod normal îi revenea departamentului de resurse umane. Pentru a face totul și flexibil, nu doar eficient, companiile vor căuta să ofere aceste servicii de self-service angajaților chiar și pe mobil, pentru a ține pasul cu ritmul de lucru al fiecărei persoane.
Ținând cont de inflație și de creșterea prețurilor, poate constitui outsourcing-ul proceselor de HR o soluție mai prietenoasă financiar cu bugetul companiilor?
În mod cert. Însă, încet și sigur, companiile românești văd în serviciile de outsourcing mai mult decât o modalitate de a reduce costurile. Externalizarea oferă oportunitatea de a scala business-ul într-un mod mult mai eficient, pentru că-ți permite ție, ca antreprenor, să-ți focusezi resursele pe obiectul de activitate principal, lăsând în grija partenerilor sarcinile departamentelor conexe, cum ar fi acela de resurse umane. În procesul de externalizare, organizația va beneficia de o echipă dedicată, cu o vastă experiență și expertiză în zona externalizată: de la administrare de personal, salarizare, recrutare, până la consultanță legislativă de specialitate. Echipa de externalizare poate fi privită ca un back-up permanent al departamentului intern de resurse umane, care poate prelua o serie de procese interne în cazul în care intervin situații neprevăzute.
Uitându-ne la ultimii 3 ani, ți se pare că solicitările de automatizare a soluțiilor de HR au ținut pasul cu nevoia reală din piață?
Da, pentru că atunci când a apărut pandemia, business-urile au recunoscut rapid că pentru a-și continua activitatea, cel mai important a fost digitalizarea proceselor de HR. Anul acesta am realizat un studiu de piață pentru a înțelege atitudinea actuală față de digitalizare și, conform rezultatelor, 30% dintre companiile din România au adoptat soluții digitale de HR în ultimii doi ani pentru a susține munca hibridă și de la distanță. În urmă cu 3 ani, percepţia generală față de digitalizare era foarte diferită comparativ cu ceea ce se întâmplă în prezent. Directorii generali, managerii și specialiștii HR necesitau multe argumente pro și întâlniri repetate pentru a-i da o șansă digitalizării. Ultimii 2-3 ani au reprezentat un avânt general pentru tehnologii, dar mai ales pentru tehnologiile care înlocuiesc dosarele, pixul și hârtia cu un ecran digital.
Poți recomanda o carte, un podcast și un curs online pentru liderii de pretutindeni?
Pentru că dorința de a aduce sens în ceea ce facem la job a devenit tot mai pregnantă în 2022, recomand „Leaders Eat Last” a lui Simon Sinek. Cartea asta ar putea oferi un pic de inspirație despre cum să contribuim la a-i ajuta pe propriii angajați să găsească sens (și motivație, entuziasm) în ceea ce fac. Tot în direcția stării de bine, recomand un curs creat de Universitatea Yale în pandemie, „The Science of Wellbeing”. Este disponibil pe Coursera și poate fi accesat gratuit. Ca podcast, recomand HBR IdeaCast. Podcast-ul acesta este creat de Harvard Business Review, apare săptămânal și oferă insight-uri foarte cool despre o mulțime de subiecte; de la tech, la muncă remote, știință, economie, creativitate, relații interpersonale și multe altele. Episoadele sunt scurte, deci pot fi ascultate în mașină, direct de pe Spotify.
Care sunt principalele priorități și obiective pentru Romanian Software în 2023?
În 2023 vreau, alături de întreaga echipă Romanian Software și colorful.hr, să pot aduce previziunile din acest interviu mai aproape de realitate pentru cât mai multe business-uri românești. Să pot ajuta la crearea unui mediu de afaceri sănătos, eficient și digitalizat pentru cât mai mulți angajați și directori. Anul trecut a fost ca un test care ne-a ajutat să ne recăpătăm curajul și speranța că lucrurile vor continua să meargă bine. Iar, în funcție de cât de mult vom ști să profităm de oportunități, lucrurile vor putea merge chiar și foarte bine. Pregătim multe noutăți în ceea ce privește softul nostru dedicat resurselor umane, colorful.hr. Dar, în aceeași măsură, vom continua să fim alături de comunitatea pe care am creat-o: prin webinarii legislative gratuite, cursuri, evenimente și multe altele.
Ți-a plăcut articolul Cum (mai) stăm cu digitalizarea? Citește și:
Este pasiunea ceea ce ne trebuie la job