Dezvoltare personala

Cum găsim echilibrul perfect între viața personală și cea profesională?

De la teorie la practică

Oamenii de HR știu foarte bine cum ar trebui să arate echilibrul dintre viața personală și cea profesională, cunosc perfect cum și unde trebuie trasată granița aia, astfel încât balanța să nu se dezechilibreze. Cu toate astea, de multe ori, realitatea îi trezește, astfel că ne își dau seama că tocmai ei, cei care militează pentru acest echilibru, sunt cei care-l aplică cel mai prost. Am stat de vorbă cu Roxana Andrei, HR Manager la Adecco România, pentru a afla care e abordarea ei apropo de work-life balance.

echilibrul

Roxana Andrei, HR Manager la Adecco

Echilibrul – mai multe răspunsuri

Există un echilibru între viața personală și cea profesională la români?
Există multe tipuri de companii și nu cred că putem generaliza la nivel național ce se întâmpla apropo de work/life balance. Companii cu diferite obiecte de activitate și cu o sezonalitate a activităților, în sensul de perioade mai încărcate și perioade mai puțin aglomerate, lucru care impactează în primul rând angajații și atunci putem vorbi de momente în care viața profesională cântărește mai greu în balanță decât cea personală. Generația Millennials însă îmi pare mult mai fermă în această privință. Și asta în sensul bun al cuvântului deoarece dorește să îi fie respectat dreptul la echilibru. Ca tendință, suntem pe drumul cel bun versus ce se întâmpla în trecut.

Cum încurajează compania pentru care lucrezi acest echilibru?
Avem diferite acțiuni. Una dintre ele ar fi o politică clară de concedii, încurajăm colegii să-și ia tot concediul în fiecare an, ba chiar facem presiuni în acest sens, atât prin departamentul de HR, cât mai ales prin people manageri. Eu nu cred că poți fi eficient muncind non-stop sau luându-ți concediu doar o dată pe an.

Cum ai contura o strategie pentru obținerea unui work-life balance?
Din perspectiva companiei, asta ar însemna să își dimensioneze corect numărul de angajați de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Uneori se întâmplă, alteori nu. Multe companii aleg ca atunci când cineva pleacă să predea către altcineva activitățile respective, în loc să angajeze o resursă nouă. Or, asta e posibil doar în cazul în care persoana respectivă are într-adevăr timpul necesar. Altfel, vorbim despre pierderea echilibrului între viața personală și profesională și, pe termen lung, evident despre pierderea angajaților. Din perspectiva angajatului, ar însemna un bun time management și încercarea de a fi eficient măcar în proporție de 70% din timpul de lucru. Aud multă lume plângându-se de lipsă de timp, dar petrecând suficient de mult timp și energie în fiecare zi pe cu totul alte activități decât cele care i-ar ajuta să poată pleca la timp de la birou.

Tot vorbim despre beneficii, iar angajatorii au plusat cât au putut de mult la acest capitol. Până unde crezi că vom merge cu beneficiile?
Păi depinde mult și de bugete. În mod cert companiile din IT&C se întrec pe ele la acest capitol. În Adecco, am avut anul trecut surpriza surprizelor ca, după ce am tot adăugat diferite beneficii în portofoliul nostru în ultimii trei ani, din survey-ul de engagement al colegilor să reiasă că sunt nemulțumiți de acest pachet. Asta în contextul în care toate beneficiile adăugate au venit ca urmare a sugestiilor primite de la ei. Deci clar plusarea beneficiilor poate fi o capcană. Eu cred că importantă nu este cantitatea, cât calitatea și mai ales în ce măsură oferi ceea ce ei chiar prețuiesc în acel moment.

Ce beneficii oferă compania pentru care lucrezi?
În afară de cele clasice (tichete de masă/abonament medical) mai avem: zile adiționale de concediu în funcție de vechimea în muncă, „Tasty Friday” (în ultima vineri din fiecare lună facem un prânz tematic cu toți colegii pe ideea de a fi împreună, să povestim, socializăm și, nu în ultimul rând, să mâncăm), jumătate de zi liberă cu ocazia zilei de naștere, short Friday (iulie-august), fresh fruits basket (săptămânal), massage on the chair (bilunar), kituri de vacanță (selfie stick/rogojină plajă/etc) pentru a încuraja un concediu de minimum două săptămâni legate, Bookster etc.

Ce înseamnă pentru tine să fii happy la job? Ce incluzi în acest „pachet”?
În mod cert, și echilibrul despre care vorbim. Dar, în afară de asta, cred că cel mai important este ca angajatul să se simtă „integrat” în echipă și companie, să se simtă apreciat, să aibă o viziune clară a traiectoriei lui profesionale și, implicit, personale, să se dezvolte și să învețe lucruri noi.

Hai să trecem și la exemplul personal. Tu cum aplici cele de mai sus la nivelul propriei persoane?
Să știi că eu țin foarte mult la echilibrul meu work-life. Când am mult de lucru sau deadline-uri care nu suportă amânare, atunci stau peste program sau îmi iau laptopul acasă. Când nu, „sparg ușa” la ora 17.30-18.00, mai ales că lucrez în Pipera și mă așteaptă un drum lung până acasă.

Cu mail sau fără în concediu? De ce?
Eu prefer cu e-mail. Nu-mi place să știu că îmi vor intra 500 de e-mail-uri în inbox la întoarcere. E felul meu de a mă simți în control și nu mă deranjează deloc acest lucru. Pe de altă parte, la nivel teoretic (și practic, pentru alții) nu aș recomanda asta altcuiva. Dacă e vacanță, vacanță să fie, dă-le încolo de e-mail și telefon! Nu moare compania fără tine două săptămâni.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Că tot suntem la capitolul vacanță, te întâlnești acolo cu un peștișor auriu, care-ți dă o superputere. Ce alegi?

Pai dacă tot discutăm despre această temă, ce zici de manipularea timpului sau puterea de a călători în timp? Cred că ar fi interesant, am putea pune pe hold momentele minunate și am putea „derula” momentele mai puțin plăcute. Pe termen lung ar fi plictisitor și previzibil, dar așa, din când în când, cred că ar fi chiar fun.

Trei lucruri care te ajută să menții un echilibru între viața personală și cea profesională.
Nu știu dacă sunt trei sau două sau unul sau mai multe. Este mai curând conștientizarea faptului că trebuie să am timpul meu, pentru mine. Altfel mă transform în Grinch!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Burnout: Provocarea profesioniștilor de azi

Înapoi la simplitate

Bookster. Tot ce trebuie să știi ca angajator

Categorii:
Dezvoltare personalaFocus

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*