Office View: Cum arată o zi din viața unei cameriste?
Dacă e un lucru de care Ioana cu siguranță nu se poate plânge apropo de spațiul său de lucru, acela e diversitatea. Și asta pentru, că zi de zi, „biroul” său are 250 de camere, care se întind pe nu mai puțin de opt etaje, nepunând la socoteală aici spațiile comune, ca recepția, restaurantul, lobby-ul și toate celelalte.
O zi de lucru tipică pentru ea începe la recepție, de unde ia toate rapoartele necesare derulării activității. Urmează întâlnirea cu echipa, ședința de status, să-i zicem, pentru a se distribui sarcinile pe etaje. Apoi vine rândul controlului spațiilor publice și al camerelor de cazare și introducerea datelor în sistemul de gestiune hotelier. Și, de parcă sarcinile de pe parcursul zilei nu erau numeroase, programul de lucru se încheie cu întocmirea de rapoarte.
Lucrează în slujba ospitalității de aproape 18 ani și iubește această diversitate a activităților zilnice, despre care vorbeam mai devreme. Deși jobul său presupune extrem de multă rigoare și disciplină, Ioana, o persoană foarte veselă și tonică, te bine-dispune instantaneu. Probabil, mă gândesc, așa și reușește să contrabalanseze cu succes un job cu atâtea rigori.
Nu doar disciplina, ci și discreția sunt esențiale în meseria sa, pentru că trebuie să-și facă simțită prezența, dar până la un punct, trebuie să păstreze întotdeauna o barieră față de intimitatea clientului. Ca în orice job, și aici mai apar uneori oaspeți nemulțumiți, îmi zice, e imposibil să nu existe, dar abordarea caldă și prietenoasă o ajută chiar și în astfel de momente. Astfel că, de cele mai multe ori, chiar și pe aceștia, în urma unui dialog bazat pe empatie și respect, reușește să-i convingă să revină.
„Calculatorul nu poate să-mi lipsească în nicio zi, deoarece mă ajută să îmi gestionez cât mai bine munca. Iar lumina, aerul curat și curățenia sunt esențiale. Nu-mi plac locurile care nu sunt aerisite, nici cele întunecoase și, evident, nici spațiile în care nu este curățenie.”
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Burnout: Provocarea profesioniștilor de azi
Câți angajați români muncesc remote?
Cum gestionezi situația angajaților – problemă?