cultura organizationala
HR Challenge

Cum să creezi o cultură a succesului

5 pași pentru a face lucrurile (și) mai bine

Care este secretul unei companii care se dezvoltă continuu? Un mediu de lucru în care oamenii au valori comune, în care li se acordă încredere pentru a coordona proiecte, lideri în care cred și care îi motivează. Fără eforturi de convingere. Iar o astfel de cultura organizationala sănătoasă nu ar trebui să rămână la stadiul de ideal, ci de proces ongoing, care nu se oprește, ci doar se perfecționează. ↘

 

Definește ce înseamnă cultura organizationala a succesului

Cultura organizationala este precum o busolă. Este acel ghid cu mentalități și convingeri care ne ajută să ne orientăm, să ne regăsim, să fim mai buni pe zi ce trece. Începe să o definești răspunzând la aceste întrebări:

> Ce îi ține pe oameni împreună?
> Care este punctul forte al mediului de lucru?
> Ce apreciezi cel mai mult la colegii tăi?
> Ce profil ar trebui să aibă oamenii care fac parte dintr-o echipă?
> Ce rezultate ar trebui să aibă când lucrează împreună?

Stabilește valorile de bază ale culturii care pot conduce business-ul spre succes, valori pe care ți-ai dori ca și oamenii din echipă să și le însușească. Găsește exemple concrete de exprimare a valorilor în companie și vorbește despre ele ori de câte ori ai ocazia. Astfel, ele vor fi ușor-ușor asimilate.

 

65% dintre respondenții unui studiu PwC, realizat în 2018, spun că într-o companie, cultura este mai importantă decât strategia, pentru a obține performanțele dorite.

 

 

 

 

1. Cultura companiei tale este de succes? Începe cu un audit!

Un pas important în construirea culturii succesului este să vezi unde te situezi în acel moment. Să ajustezi deciziile în funcție de acest aspect, de comportamentul oamenilor din echipă și de interacțiunile dintre ei. Și e clar că e loc de mult mai bine dacă remarci unul sau mai multe dintre semnalele de mai jos.

8 semnale ale unei culturi slabe:
> Oamenii nu au încredere unul în celălalt sau în liderii lor;
> Nu există dorința de a învăța:
> Oamenii nu se implică sau se implică doar când sunt constrângeri;
> Productivitatea este scăzută;
> Interacțiunea este slabă. Există departamente care nu colaborează;
> Vina este aruncată pe umerii altor persoane;
> Succesul este comunicat ca fiind individual și nu colectiv;
> Există reticență de a cere sau de a oferi feedback.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

2. Atrage și păstrează oamenii potriviți culturii!

Dacă oamenii sunt cele mai importante resurse din companie și cultura definește ceea ce ar trebui să creadă aceștia și cum ar trebui să se comporte, atunci ar trebui să-i acorzi celei din urmă atenție sporită în recrutare. Să te întrebi ori de câte ori vrei să aduci pe cineva în echipă dacă se potrivește colegilor. Poți face acest lucru, în momentul în care ai un shortlist de canidați, oferindu-le ocazia de veni în companie pentru o zi și de a interacționa cu echipa. Când atragi oameni care nu se potrivesc echipei, în timp, compania își va pierde identitatea, iar cultura se va slăbi. Chiar și cel mai talentat angajat va avea dificultăți în a excela într-o companie a cărei cultură nu i se potrivește.

3. Responsabilizează-i, nu aștepta doar implicare!

Ne place să spunem că oamenii sunt „capitalul nostru cel mai important”, ne așteptăm să se implice cu pasiune, să se dedice clienților, însă rareori ne întrebăm ce cred ei cu adevărat sau ce simt. Oamenii se implică doar dacă se simt apreciaţi, respectaţi şi dacă li se oferă încredere în capacitatea lor de a munci şi de a lua decizii. Urmează exemplul antreprenorilor care investesc încredere în colegi, le oferă proiecte pe care să le coordoneze și îi fac să se simtă parte a companiei. Îi recompensează pe baza realizărilor și talentelor – astfel încât ei să știe că succesul în companie li se datorează într-o bună măsură.

Ce-și doresc, de fapt, oamenii:
> Un mediu care îi provoacă să atingă noi culmi și mentori care să îi ajute să performeze
> Manageri competenți care știu cum să-i motiveze
> Recunoașterea efortului depus

4. Asigură-te că echipele au manageri cu viziune!

Te-ai întrebat de ce unii lideri atrag devotamentul și implicarea oamenilor din echipă fără a face mari eforturi? Răspunsul nu stă în a cere managerilor să urmeze modelul anumitor CEO celebri. Este important ca managerii să întruchipeze natural cultura organizationala și valorile organizației și să fie dispuși să le insufle oamenilor, cu entuziasm. Obiceiurile lor de lucru, felul în care tratează oamenii, consecvența și comportamentele lor dau tonul culturii.

5. Renunță la status quo!

Când o decizie depinde de semnătura a 10 manageri este un semn că birocrația își spune cuvântul în companie. Și birocrația erodează productivitatea, distruge moralul oamenilor și creează bariere în calea atingerii scopurilor. Cu oamenii potriviți în rolurile potrivite, nu ai nevoie de multe ierarhii. E important să pui accentul pe produs, precum și pe experiența oferită clientului și să îți eliberezi oamenii de obstacolele corporative, astfel încât aceștia să poată să se concentreze asupra sarcinilor. Și startul îl dau liderii, care empatizează cu echipele, care au extras lecțiile potrivite din experiențele anterioare și au curajul de a contesta status quo-ul.

 

Ți-a plăcut articolul? Găsești inspirație și aici:

 

Cum să creezi o cultură a aprecierii la locul de muncă, în 2022

 

Ce să faci/Ce să nu faci pentru motivarea oamenilor din echipa ta

Categorii:
HR Challenge

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*