De ce avem nevoie de corporații cu start-up mentality
HR-ul de astăzi e la o răscruce de drumuri. Din dorința de a ne organiza mai bine și de a măsura corect rezultatele muncii noastre, ne îndreptăm din ce în ce mai tare către big data și ne așteptăm să găsim toate soluțiile la problemele noastre de retenție acolo, în cifre. Dar resursele umane nu pot fi reduse la serii de 1 și 0. Ce vor, de fapt, angajații de la noi? Răspunsurile vin astăzi din antreprenoriat și start-up mentality.
Start-up-urile eșuează în primul an de activitate în proporție de 80%. Avem ce învăța din asta?
Trebuie să devenim mai flexibili
Studiile arată că 80% dintre start-up-uri eșuează în primul an. E un procent mai mult decât sumbru și poate cu ușurință să ne convingă că n-avem ce învăța de la un start-up în afara unei lecții despre eșec. Privind însă mai departe de nereușitele strategice și mai aproape de tipul de cultură organizațională care atrage tinere talente către start-up-uri, găsim o lecție care merită învățată, cea a flexibilității.
„Corporatriști” ni se spune nouă, ăstora cu program obișnuit de la 9:00 la 18:00, o oră pauză de masă și un badge cu care pontăm ca să ne primim salariul la finalul lunii. „Corporatriști” pentru că, de obicei, facem naveta sau chiar din simplul fapt că lucrăm la o companie de dimensiuni mari. Știm de fapt mult prea bine că situația nu-i chiar atât de tristă și că de multe ori avem beneficii faine în corporație, chiar dacă mai stâlcim și noi titlul în mod ironic uneori. Dar mai mult decât o simplă glumiță cunoscută de câțiva, „corporatristul” a devenit laitmotiv pe buzele multora, un mit pe care companiile de astăzi nu și-l mai permit în contextul crizei de candidați.
Cum îi spunem adio „corporatristului”?
Simplu! Renunțând la regulile stricte care-l compun. Dacă programul e problema, atunci permite-le angajaților tăi să negocieze ora de începere. Unii oameni lucrează cu spor dimineața, dar alții preferă să înceapă munca mai târziu, după ce-și beau cafeaua în tihnă. Dacă naveta e problema, ia în considerare munca remote, poate o dată pe săptămână, la început. Te asigurăm că angajații vor aprecia inițiativa chiar și așa. Cu alte cuvinte, fii FLEXIBIL cu oamenii tăi!
Conform unui studiu eJobs, pentru 72% dintre românii de azi contează flexibilitatea companiei în momentul alegerii unui nou loc de muncă. Start-up-urile au această flexibilitate în mod natural, pentru că e ușor, într-un mediu mic și tânăr, să creezi o cultură în care fiecare membru al echipei își poate croi singur metoda de lucru și în care are un cuvânt de spus. Situația nu-i la fel de simplă într-o companie de 200 de angajați, dar simplă sau nu, nicio organizație nu mai poate ignora importanța flexibilității.
Citește și:
Dă-le luna de pe cer atunci când poți și ei merită!