Coronavirus in Romania: cum să-ți protejezi angajații
Fie că lucrezi în departamentul de HR, ești antreprenor sau manager trebuie să fii la curent cu informațiile despre coronavirus in Romania, dar și cu măsurile de prevenție pe care ar trebui să le iei, pentru a proteja colegii de infectarea cu coronavirus.
Chiar dacă, în România, riscul apariției unor focare de infecție cu coronavirus este moderat, asta nu înseamnă că nu poți lua măsuri. Ca să știi cum să acționezi e important să te informezi despre cum se răspândește, care sunt simptomele, dar și ce măsuri poți să iei chiar acum în compania în care lucrezi. Să o luăm de la bun început!
Ce este Coronavirusul sau COVID-19?
Coronavirusul este un grup de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever, dar și a anumitor tipuri de răceală obișnuită.
Coronavirus in Romania: cum să identifici persoanele care ar putea fi infectate?
Simptomele virusului:
- febră (minimum de 38 de grade)
- dificultățile în respirație
- tuse
- dureri musculare
- stare acută de oboseală
Perioada de incubație – între momentul infectării și apariția simptomelor – e de până la 14 zile. Ca și în cazul altor boli respiratorii, infecția cu COVID-19 poate provoca simptome ușoare, dar acestea se pot acutiza în cazul anumitor persoane. Persoanele în vârstă, cu alte afecțiuni medicale, sunt mai vulnerabile în fața coronavirus.
Cum se răspândește virusul?
Virusul respirator se răspândește prin contactul cu o persoană infectată. Mai exact, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, salivă sau secreții nazale. De aceea, este importantă o igienă cât mai riguroasă.
Potrivit Medlife, coronavirus in Romania, dar și în alte țări, se poate răspândi și prin contactul cu suprafețele contaminate și apoi prin atingerea nasului, a gurii sau a feței cu mâinile murdare.
Specialiștii Medlife asigură că este o infecție obișnuită. Având în vedere că mortalitatea este scăzută și chiar dacă rata de infectare în anumite țări este destul de mare, cele mai multe forme sunt ușoare sau medii.
Ce ar trebui să știi despre coronavirus când vine vorba de birou!
Răspunsuri la întrebările pe care ți le-ai pus:
Ce să faci dacă un angajat a călătorit într-o zonă considerată de risc maxim?
Cel mai bine e ca în această perioadă să fie evitate călătoriile, atât cele în interes personal, cât și cele în scop de serviciu. Cu toate acestea, nu le poți interzice angajaților să călătorească, astfel că, dacă în compania ta există persoane care au fost într-o țară cu risc de infectare, atunci ar trebui să intre în carantină, potrivit informațiilor de la Ministerul Sănătății. Riscul este mare dacă angajatul alege să se întoarcă la birou, căci poate afecta și ceilalți colegi.
Potrivit Ministerului Sănătății, persoanele care sosesc în România din localitățile cu risc de infectare, vor sta în carantină timp de 14 zile. Deja sunt luate măsuri de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/fluviale și aeriene. Pentru a afla care sunt țările unde există risc de infectare poți folosi aplicația MAE, Călătorește în siguranță. Acolo găsești toate regiunile care ar trebui evitate în această perioadă.
Ce măsuri au fost luate pentru coronavirus in Romania:
Începând cu data de 9 martie 2020 și până pe 23 martie, Guvernul României a suspendat toate zborurile către Italia și din Italia către România, pentru toți operatorii aerieni, pe toate aeroporturile din țară.
De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea călătorilor străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud către România cu escală.
Ministerul Afacerilor Interne mai anunță că persoanele care nu anunță că au călătorit către o zonă afectată la intrarea în România, ar putea să suporte pedepse penale.
Ce să faci cu interviurile programate?
Nu poți să amâni sau să lași interviurile să aștepte, așa că îți recomandăm să apelezi la varianta online. Mai ales că există deja multe instrumente care să te ajute. În acest mod, atât tu, cât și persoana căreia îi vei lua interviul veți fi protejați de orice risc.
Cum să prevenim cazurile de infectare la job?
Munca remote este soluție bună pentru a preveni cazurile de infectare cu coronavirus in Romania. Multe companii deja au adoptat această metodă sau au început să testeze această variantă. Ai putea să începi cu o singură zi în care toată lumea din companie să lucreze remote. Așa vei afla dacă totul funcționează, iar businessul poate să meargă mai departe indiferent de contextul actual. De asemenea, ar fi bine să fie evitate întâlnirile, dar și alte evenimente ce presupun un risc mai mare de infectare.
Cum trebuie să stabilești în cazul remote work?
- Durata de timp pe parcursul căreia măsura muncii la domiciliu își va produce efectele
„O astfel de măsură are un caracter strict temporar, angajatorii nefiind îndreptățiți să modifice unilateral locul muncii pe o perioadă nedeterminată”, spune Anca Atanasiu, senior associate la Radu și Asociații, într-un comunicat.
- Categoriile de salariați față de care aceste măsuri pot fi impuse
Pentru categoriile de salariați care nu își pot desfășura activitatea la domiciliu (de exemplu, în cazul activităților de producție, distribuție, transport, vânzări, etc.) angajatorii pot lua în considerare introducerea unor măsuri adecvate de protecție, precum reducerea programului de lucru sau obligativitatea purtării unor echipamente de protecție puse la dispoziție de către angajator, mai precizează Anca Atanasiu.
- Obligația salariaților de a informa angajatorul cu privire la starea de sănătate
Este esențială comunicarea și colaborarea cu medicul de medicina muncii, cu furnizorii externi de securitate și sănătate în muncă sau cu reprezentanții interni ai acestor servicii, în vederea stabilirii măsurilor de protecție adecvate.
Mai pot participa la evenimente?
Din data de 8 martie până pe 31 martie activitățile cu peste 1.000 de persoane sunt interzise din cauza răspândirii Coronavirus in Romania. Măsura autorităților afectează inclusiv concertele programate în România, dar și alte evenimente ce implică participarea a peste 1000 de oameni, arată informațiile de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Restricția vizează atât evenimentele publice, cât și cele private, organizate fie în spații închise, fie în aer liber.
Ce spune Codul Muncii despre carantină?
Măsurile pe care trebuie să le iei pentru a proteja angajații sunt precizate și în Codul Muncii. Descoperă în continuarea articolului în ce condiții se acordă concediul și indemnizația pentru carantină.
Pentru a preveni îmbolnăvirile, angajații asigurați pot beneficia de concediu și indemnizația pentru carantină. Celor care intră în carantină li se interzice continuarea activității din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase.Durata concediilor medicale pentru carantină sunt separate de concediile medicale pe care și le pot lua angajații.
Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină este de 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și este suportată de bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Ce se întâmplă cu contractul de muncă când un angajat se află în carantină?
În acest caz, intervine suspendarea de drept a contractului de muncă, potrivit Codului Muncii. În această perioadă, concedierea angajatului este strict interzisă.
Ce facem cu angajații care stau acasă de teamă, dar nu prezintă simptome?
Acest lucru reprezintă încălcarea obligațiilor de serviciu și ea poate fi sancționată conform regulilor privind disciplina muncii aplicabile la nivelul întregii companii.
Coronavirus in Romania: Ce poți să faci chiar acum pentru a preveni infectarea cu coronavirus:
- Pune dispoziția angajaților, în mod gratuit, diverse produse igienico-sanitare,
- Efectuează un instructaj cu privire la măsurile de igienă și pune la dispoziție informațiile provenite din surse oficiale,
- Asigură curățarea suprafețelor cu produse pe bază de alcool,
- Asigură o bună ventilație în birouri,
- Pune la dispoziția oamenilor măști de protecție, șervețele umede, prosoape de hârtie sau mănuși,
- Susține utilizarea cât mai frecventă a mijloacelor online de comunicare, ca alternativă la meetingurile fizice, dar și munca remote,
- Mai poți asigura transportul angajaților până la muncă,
- Colegii care prezintă simptome de răceală sau gripă ar trebui să nu vină la birou,
- Deplasările de serviciu, mai ales în regiunile afectate, ar trebui evitate.
Cum să previi astfel de situații pe viitor?
E important ca în fiecare companie să fie implementat un plan de asigurare a continuității afacerii în cazul unor amenințări cu impact asupra sănătății salariaților, precizează Anca Atanasiu.
De asemenea, ea mai spune că trebuie să implementezi o politică de muncă la distanță care să stabilească atât regulile generale, cât și reguli specifice pentru situații excepționale.
Ce să faci în cazul în care un coleg este suspect de coronavirus?
Poți să suni la 112 doar pentru situații de urgență, tocmai pentru a evita aglomerarea liniilor telefonice și a spitalelor, potrivit recomandărilor Ministerul Sănătății. Cu toate acestea, pentru a afla orice informație despre coronavirus in Romania, poți să apelezi TELVERDE 0800800358, linie disponibilă zilnică, între orele 8.00-23.00, inclusiv în weekend.