Confesiuni de lider: Raluca Neagu, CEO Skillab
De la o echipă restrânsă și un singur curs, Skillab a evoluat rapid și sigur. În doar câțiva ani, Skillab s-a transformat într-un lider în educația online din România, cu o ofertă de peste 100 de cursuri și o echipă extinsă, care lucrează pentru a oferi cea mai bună experiență de învățare atât pentru persoane fizice, cât și pentru membrii diverselor echipe. Raluca Neagu, CEO Skillab, dezvăluie în acest interviu cum s-a adaptat compania la nevoile pieței și ce stă la baza succesului său.
Ești la Skillab încă de la începuturile sale pe piața din România. Cum a evoluat din 2021 și până-n prezent?
Raluca Neagu, CEO Skillab: Pot spune că evoluția Skillab este semnificativă și asta se datorează faptului că am fost atenți la piața educațională și la nevoile profesioniștilor. Am început cu 2 oameni, un curs și multă încredere în proiect. Acum suntem peste 50 de oameni care lucrează cot la cot, având peste 100 de cursuri produse și lansate cu succes. Dorința a rămas aceeași – să construim cursuri calitative, care satisfac nevoile specifice de dezvoltare atât pentru profesioniști, cât și pentru companii. Trebuie să rămânem conectați la realitatea domeniului – felul în care ne dorim să învățăm se schimbă constant. De aceea ne asigurăm că introducem noi tool-uri și metode care să dinamizeze mediul de învățare și că abordăm fiecare subiect într-o manieră care adresează în mod direct problemele de care se lovesc cursanții în piața muncii. De asemenea, încercăm să avem lectori cu experiență, care să contribuie la calitatea cursului și relevanța acestuia – aducem vocile care chiar au ceva de spus, de la care poți „fura meserie”.
Oferta de cursuri online este parcă mai generoasă ca oricând. Cum se diferențiază Skillab din marea de astfel de oferte?
Raluca Neagu: Într-adevăr, oferta este destul de generoasă, ceea ce mă bucură. Înseamnă că oamenii vor să învețe și să se dezvolte. Totuși, Skillab se diferențiază prin două laturi. În primul rând, misiunea companiei. Nu vrem doar să oferim un curs și apoi să ne vedem de viață și business. Vrem să creăm legături, o comunitate de profesioniști, un loc în care cei care participă la cursuri să simtă că nevoile le sunt auzite și adresate într-un mod direct, în care feedback-ul contează și este implementat, unde au parte de suport și acces la lectori de succes. În al doilea rând, colegii mei. Trebuie să le dau meritul cuvenit, pentru că, fără ei, platforma noastră nu ar fi la fel, oricât de clișeic ar suna. Implicarea și curiozitatea lor au reușit să ducă toate cursurile noastre la un nivel ridicat, mizând pe calitate și profesionalism.
Cum ți se pare că a influențat pandemia percepția oamenilor asupra învățării online și a formării profesionale?
Raluca Neagu: Dorința de a învăța online a început să apară odată cu internetul. Pandemia doar a venit și a confirmat studiile și părerile experților în educație și leadership. Vorbind, totuși, despre mediul online, trebuie să fim conștienți de nevoia de a evolua în același ritm cu tehnologia și tot ce are ea de oferit. Aici cred că excelează modul de învățare online – este ancorat în realitate. Nu doar a mediului în care se desfășoară, ci și a vieții oamenilor. Vorbim despre rutine, responsabilități, loc de muncă, familie și timp liber. Printre toate acestea, trebuie să faci loc dezvoltării profesionale. Învățarea online este oriunde. Ești tu conectat la internet, se mulează pe programul tău pentru că ai acces la cursuri în platformele de tip LMS, care te pot ajuta să-ți atingi scopurile profesionale în timpul pe care tu vrei să-l aloci și investești. Educația este mai accesibilă ca niciodată acum că poate fi și online. Cu siguranță va continua să câștige teren, pentru că merge mână în mână cu globalizarea, digitalizarea și cu trendul de accesibilizare a educației, susținând constant conceptul de lifelong learning fără investiții financiare colosale.
O problemă a sistemului educațional românesc este că uneori programele de studiu nu sunt actualizate și relevante pentru realitate de pe piața muncii. La Skillab cum procedați pentru a evita această capcană?
Raluca Neagu: Într-adevăr, sistemul educațional din România are nevoie de un refresh masiv, pentru că nu mai este conectat la realitatea zilelor noastre. Noi am conștientizat această problemă, ba chiar a fost prezentă în discuțiile inițiale de brainstorming. Nu vrem să fim redundanți sau pasivi, ci, din contră, ne dorim ca un cursant să termine studiul cu un bagaj de cunoștințe aplicabile, ancorate în realitatea profesională, care să-și dovedească relevanța în următorii lui ani de carieră. Tocmai de aceea încercăm să aducem lectori practicanți cu experiență, cei care de la 9 la 6 practică și ei ce predau apoi la curs. Credem în procesul de mentorat și vrem un schimb de informații transparent între lector și cursanți. Cel mai important lucru pentru noi este să te poți folosi de tot ce ai învățat, nu să tocești notițele pentru a trece un examen pentru ca, mai apoi, să zacă într-un caiet pe care nu-l vei mai deschide vreodată.
Dacă tu nu vei investi în dezvoltarea profesională a unui angajat, o altă companie sigur o va face, iar tu va trebui să o iei de la capăt cu încă un set de interviuri pentru angajare, însoțite de alte 3 luni de training și acomodare.
Cum poate un manager să identifice nevoile de upskilling și reskilling ale echipei sale?
Raluca Neagu: Nevoile echipei se pot identifica doar printr-o comunicare transparentă, însoțită de dorința managerului de a se adapta și de a evolua ținând cont de realitatea de business. Cred că o rețetă de succes poate fi o combinație între o comunicare transparentă și organizată, alături de o dorință constantă de a evolua pe zona de leadership din partea managerului. Ai nevoie de ședințe de feedback și de evaluări ale performanței prin KPIs, la fel cum ai nevoie de momente în care te dai doi pași mai în spate pentru o vedere de ansamblu. Poți observa că un om ar fi mai potrivit într-o altă echipă, că un altul lucrează mai eficient de acasă, că sunt prea multe ședințe sau că feedback-ul nu este oferit la timp. Identificarea nevoilor fiecărui om din echipă ține strict de ce fel de manager ești. Dacă-ți pasă cu adevărat, ești implicat și comunici activ, vrei să vezi evoluție, nu plafonare, vei putea identifica și chiar preîntâmpina nevoile echipei tale.
La ce riscuri sunt supuse companiile care nu investesc în dezvoltarea continuă a competențelor angajaților?
Raluca Neagu: Dacă o companie nu este dispusă să investească în dezvoltarea angajaților, întrezăresc eșecul. Trăim o perioadă extrem de competitivă în care evoluția și inovarea sunt două elemente cruciale într-un business. Dacă tu nu vei investi în dezvoltarea profesională a unui angajat, o altă companie sigur o va face, iar tu va trebui să o iei de la capăt cu încă un set de interviuri pentru angajare, însoțite de alte 3 luni de training și acomodare. Ai prea mult de pierdut. Încurajează și susține oamenii în procesul lor de dezvoltare și încearcă să-i ții aproape, ca să evoluați împreună.
Ce soluții B2B pe partea de upskilling și reskilling aveți la Skillab?
Raluca Neagu: Cursurile noastre sunt create pentru a facilita transferul de cunoștințe către profesioniștii care doresc să evolueze în carieră. Acest lucru se întâmplă pentru noi atât B2C, cât și B2B, prin intermediul companiilor care doresc să investească în viitorul angajaților săi și ne aleg ca partener în acest demers. Pentru a integra cât mai bine nevoile clienților noștri B2B suntem deschiși la crearea de oferte personalizate pentru companii, ajustarea perioadelor de curs, completarea cursurilor cu elemente relevante pentru ei, furnizarea de sesiuni adiționale alături de lectori și multe altele. În măsura în care este posibil, ne dorim să particularizăm cât de mult putem experiența de învățare a cursanților.
Ce lecții pot învăța companiile din exemplele altor organizații care au implementat cu succes strategii de upskilling și reskilling?
Raluca Neagu: Mi-au venit în minte 3 exemple care vorbesc de la sine. Colaborarea dintre IBM, universități și câteva organizații educaționale, având ca scop conturarea unor programe de formare specializate. Așa a luat formă IBM Skills Academy. Totul a pornit de la dorința de a aduce expertiza vastă din mediile educaționale la îndemâna angajaților, adaptând informația la cultura lor organizațională și la nevoile companiei.
Mai apoi, avem Google și Google Career Certificates, care a apărut tot din dorința de a oferi angajaților resursele de care au nevoie pentru a evolua pe drumul profesional ales. Să nu uităm de Accenture, care adaptează programele de formare în funcție de rezultatele acestora pentru a se asigura că îndeplinesc nevoile angajaților. Vorbim despre companii mari. Companii care nu doar că rezistă pe piață, dar și evoluează constant. Și-au dat seama că nu investesc doar în angajat, ci și în drumul companiei lor.
Ce rol crezi că va juca în viitor inteligența artificială pe zona de educație online?
Raluca Neagu: AI-ul deja își pune amprenta în educația online. Având în vedere dezvoltarea acestuia și modul în care se perfecționează de la an la an, viitorul este de-a dreptul palpitant. Sunt curioasă de cum va evolua și cum se va transforma. Cred că va fi un asistent personal excepțional. Va lua notițe pentru tine, îți va clarifica nedumeririle, va adapta conținutul la nevoile tale, va putea clădi programe adaptate ritmului tău. Viitorul sună bine pentru educație, mai ales dacă știi cum să-l folosești.
Ce ați pregătit pentru viitorul apropiat la Skillab?
Raluca Neagu: Toamna aceasta marchează aniversarea de 3 ani a proiectului Skillab și ne bucurăm de tot ce am reușit să facem până acum. Ne dorim să continuăm pe drumul ăsta, să avem o evoluție frumoasă și sustenabilă, iar acest lucru este posibil doar dacă continuăm să creăm cursuri croite pe nevoile oamenilor. 2025 va veni cu un portofoliu mai mare de cursuri, pentru că vrem să ne îndreptăm spre domenii și industrii pe care nu le-am abordat până acum. De curând am lansat primul nostru curs dedicat industriei medicale și avem în pregătire multiple teme dedicate industriilor de ospitalitate, HoReCa și turism. Pe lângă Skillab, avem planuri mari și pe Skvot, platforma dedicată creativilor. Am reușit să aducem lectori apreciați în industriile creative și ne dorim să întemeiem mici comunități în jurul subiectelor, cursurilor și lectorilor cu care colaborăm – o platformă pe care oamenii să se simtă liberi să creeze, să se ajute între ei și să evolueze.
Ce crezi că ar trebui să fie în topul listei de priorități a liderilor locali pentru 2025?
Raluca Neagu: O prioritate care, pentru mine, cel puțin, este pe primul loc de mult timp, este nevoia constantă de evoluție și abilitatea angajatorilor de a ține pasul cu schimbările din piața muncii. Apar roluri noi, se reinventează altele, apar atribuții noi pentru unele joburi. Este o continuă schimbare. Succesul unui business rămâne ancorat în capacitatea de a observa piața, de a reacționa rapid și productiv la schimbare, dar și de a inova pentru a rămâne relevant. Noi venim în ajutorul angajatorilor, dar și al angajaților – pentru toate skill-urile noi de care este nevoie, există Skillab.
Ți-a plăcut interviul cu Raluca Neagu, CEO Skillab? Citește și:
Cum răspunzi la întrebările legate de GDPR
Cărți care-ți schimbă perspectiva asupra eșecului
Fișa postului: tot ce trebuie să știi