flexibilitate
HR Trends

Există compatibilitate între flexibilitate și performanță?

Cum menții echilibrul între o abordare maleabilă și KPI

Se află în topul motivelor pentru care profesioniștii ar schimba job-ul, iar de 3 ani încoace mulți nici nu-și mai imaginează un loc de muncă fără flexibilitate. Iar aici intervine temerea ta: dacă le acorzi prea multă autonomie în alegerea programului sau stilului de lucru, performanța va avea de suferit? Cum menții echilibrul între o abordare maleabilă cu echipa ta și atingerea unor KPI deloc flexibili? Află în cele ce urmează!

 

Flexibilitate în acord cu așteptările lor

Ultimii ani au arătat că angajații doresc mai multă flexibilitate și sunt dispuși să-și schimbe locul de muncă pentru a obține acest lucru. Un studiu eJobs, desfășurat în 2022, prezintă flexibilitatea ca al doilea motiv (după salariu) care i-ar întoarce din drum pe angajații deciși să-și dea demisia. Oamenii își doresc tot mai mult să aibă controlul programului de lucru și al locului de unde își desfășoară activitatea. Cu toate acestea, există și riscuri: timp investit (uneori irosit) de manageri în încercarea de coordonare a oamenilor, incapacitatea de a răspunde rapid la solicitările clienților și pierderi financiare în business. Însă aceste riscuri pot fi reduse. Descoperă cum ar trebui să aduci la un numitor comun oameni cu stiluri diferite de lucru sau care lucrează în momente diferite ale zilei.

 

Setează obiectivele

Primul pas spre productivitate este ca toți oamenii din echipa ta să aibă obiectivele clar definite. Chiar dacă își desfășoară activitatea în momente diferite ale zilei sau au stiluri de lucru diferite, este important să se pună de acord asupra obiectivelor proiectelor și asupra strategiilor de atingere a acestora. De asemenea, ar trebui să fie informați în mod regulat cu privire la evoluția business-ului și a proiectelor. Iar această abordare ar trebui susținută și de întâlniri one-to-one în care liderii personalizează obiectivele, identifică obstacolele pe care le întâmpină oamenii și le acordă suportul necesar pentru a fi eficienți.

 

Găsește echilibrul în stilul de lucru

Preferințele de lucru ale oamenilor sunt atât de împărțite acum, încât la prima vedere îți poate fi dificil să-i aduci împreună, chiar dacă există obiective comune. Astfel, va fi nevoie să gândești diferit, în funcție de task-urile pe care le au colegii tăi. Pentru proiectele care necesită lucrul în echipă, este important să susții prezența colegilor în companie sau într-un hub de lucru într-un anumit interval. Încurajează managerii să stabilească cu atenție calendarul proiectului și task-urile, iar apoi să notifice echipa pentru a bloca în calendar anumite ore și zile necesare fazelor proiectului. Dacă task-urile pot fi făcute asincron și profilul business-ului permite, oferă flexibilitate și testează programe de lucru. De exemplu, le poți propune colegilor să lucreze în intervalele când știu că sunt productivi. O altă opțiune este să pui pe primul loc atingerea rezultatelor și nu programul strict sau numărul de ore lucrate, dar această strategie funcționează de obicei în cazul echipelor bine sudate, compuse din membrii cu experiență și vechime în companie.

 

Regândește echipele

De regulă managerul trebuie să coordoneze un proiect, să împartă task-urile și să satisfacă diferite cereri ale colegilor. Dar ce-ai zice de o altă formă de flexibilitate? O coordonare orizontală nu ar fi mai eficientă? Organizează echipele mai mari în grupuri mai mici, cu mai multă putere de decizie și interconectare. De exemplu, dacă ai o echipă de 9 persoane, o poți împărți în 3 echipe de câte 3, organizare care îi încurajează să ia decizii și să-și coordoneze munca.

 

Folosește tool-urile pentru munca asincronă

În munca remote sau hibrid, timpii lungi de așteptare pentru a primi răspunsuri pot afecta performanța. Astfel, accesul la informații, indiferent de momentul când oamenii se loghează este esențial pentru a fi productivi. Și pentru a avea flexibilitate. Tool-urile pentru munca asincronă răspund așteptărilor colegilor tăi.

• Mural
Cu siguranță ai văzut de multe ori această imagine: mulți oameni adunați în jurul unei mese într-o sală de conferință și o persoană în dreptul white board-ului care notează toate ideile. Cu alte cuvinte: brainstorming. White board-urile digitale încearcă să reproducă acest scenariu cu câteva artificii noi. Pe lângă facilitarea unei conversații, Mural sporește creativitatea în echipă prin intermediul unei pânze goale, infinite, ideale pentru a trece idei, a desena diagrame și a crea colaje de la zero. Iar acesta nu este singurul mod de a comunica în Mural. Comentariile, chatul și mesajele rapide permit membrilor echipei să se adreseze colegilor în multiple moduri, iar pânza rămâne activă și actualizată. Membrii echipei de la distanță pot răspunde apoi în ritmul lor, adăugând comentarii sau mutând note de tip post-it.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

• Yac
În locul meeting-urilor online, poți utiliza Yac pentru a înregistra un mesaj vocal rapid împreună cu partajarea ecranului. Vrei să explici un task? Sau dorești să salvezi rapid o idee? Înregistrează-te, apoi trimite link-ul către colegi, astfel încât aceștia să-l poată asculta când au timp.

• Twist
Twist este un instrument inovator de mesagerie care nu-ți distrage atenția în timp real. Îți permite să acorzi prioritate proiectelor la care lucrezi, fără a cere prezență constantă în aplicațiile de comunicare. Twist oferă control complet asupra notificărilor tale, asigurând suportul tehnic pentru a alege când le primești, în ce fel și pe ce dispozitive.

 

Creează și menține o imagine asupra proiectelor

Fiecare dintre colegi are lista lui de task-uri, dar e mult mai eficient când toți au o imagine completă asupra proiectelor și priorităților. Înțelegerea legăturilor dintre sarcinile de lucru este importantă pentru coordonare și evitarea blocajelelor. De exemplu, la eJobs ținem evidența proiectelor în desfășurare, cu responsabili aferenți acestora și statusuri pe fiecare proiect. Astfel putem face optimizări.

E timpul să ne bucurăm de flexibilitate, dar asumându-ne responsabilitatea care vine la pachet cu aceasta. Iar liderii sunt cei care trebuie să se asigure că toată lumea merge în aceeași direcție, chiar dacă poate nu toți membrii echipajului vâslesc simultan. Și întreaga poveste poate fi cu happy-end, cu o compatibilitate excelentă între flexibilitate și performanță, atât timp cât există organizare.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

 

Ikigai. Află ce-ți place să faci, pentru a-ți ghida echipa

Cum reperezi candidații cu potențial

Categorii:
HR Trends

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*