Charette sau metoda de brainstorming potrivită pentru grupuri mari
Focus

Charette sau metoda de brainstorming potrivită pentru grupuri mari

Care-s plusurile pe care le aduce?

Ai încercat vreodată să desfășori o sesiune de brainstorming cu mai mult de 10 persoane prezente sau în cadrul căreia a trebuit să faci brainstorming pentru mai multe idei? Dacă da, îți vei da seama că simplul brainstorming are limitările sale. Aceste sesiuni pot scăpa rapid de sub control și pot deveni neproductive. Întâlnirile mai mari tind să fie, de asemenea, dominate de doar câteva persoane, ceea ce înseamnă că nu toată lumea are șansa de a contribui în mod egal.

Cele mai multe metode de brainstorming se axează pe un grup mic de oameni care discută o singură problemă, iar discuția este concentrată într-o singură direcție. Ce se întâmplă dacă numărul de persoane implicate este mare și ideile mai complexe? Metoda Charette ajută la desfășurarea unei sesiuni de brainstorming, atunci când este vorba de ideile mai multor persoane, subdivizându-le în grupuri mici.

Procedura Charette este una dintre cele mai vechi metode folosite pentru a face brainstorming într-un grup mare de oameni. Ea a fost folosită pentru prima dată la începutul anilor 1800 de studenții la arhitectură, care foloseau cărucioare pentru a-și muta lucrările dintr-un loc în altul și a obține aprobarea rapidă a muncii lor.

 

Această metodă se folosește când:

• Sunt necesare opinii din partea diverselor părți interesate
• Trebuie discutate probleme complexe și nu ai suficient timp pentru a face asta
• În cadrul sesiunii se discută mai mult de un subiect
• În discuție sunt implicate mai mult de 15 persoane

În ce constă? Grupul mai mare de oameni este împărțit în grupuri mici de aproximativ 5 persoane, numărul depinde de volumul de idei discutate. Fiecărui grup i se atribuie un subiect pentru a face brainstorming și pentru a colecta idei și feedback. Ideile generate sunt mutate într-un alt grup pentru a se construi peste ele. Subiectul continuă să se miște până când trece pe la fiecare grup. La fel se procedează în cazul fiecărui subiect în parte.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce avantaje prezintă procedura Charette:

  • Această tehnică de brainstorming poate produce rezultate de înaltă calitate, deoarece cele mai populare idei generate sunt în continuare șlefuite și rafinate cu fiecare rundă de discuții prin care trec.
  • Când un grup mare discută o idee, este foarte ușor ca discuția să se blocheze. Procesul Charette ajută la prevenirea acestei probleme.
  • Prin împărțirea în grupuri mici, se oferă tuturor ocazia de a contribui.

 

Există câteva dezavantaje asociate cu procedura Charette:

  • S-ar putea să ajungi să ai grupuri de oameni care stau fără nimic de făcut în timp ce așteaptă ca un subiect să ajungă la ei pentru a fi dezbătut.
  • După unele progrese semnificative cu ajutorul metodei, discuția se poate bloca odată ce reunești toți oamenii pentru a prioritiza ideile.

Procedura Charette este o metodă numai bună de utilizat atunci când ai mai multe subiecte pe care vrei să le discuți și o mulțime de oameni pe care îți dorești să îi implici în proces. Prin împărțirea în grupuri mici, eviți o bună parte dintre capcanele specifice sesiunilor de brainstorming în grup mari. Sunt șanse mari ca echipa să-ți mulțumească la final pentru că ai folosit această abordare, deoarece ea permite tuturor membrilor să contribuie la discuția pe fiecare subiect în parte.

 

Ți-a plăcut acest articol despre metoda de brainstorming Charette? Citește și:

Care e structura echipei de succes

Sportul are puterea de a crea comunități pasionate

Curajul de a da feedback

Categorii:
FocusLeadership

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*