noutăți
Știri

Află cele mai proaspete noutăți din piața muncii

HR la zi

Misiunea fiecărui om de resurse umane, antreprenor sau manager, dincolo de a gestiona echipele și resursele puse la dispoziție, este să meargă întotdeauna în pas cu tendințele. Astfel, ca să-ți ușurăm demersul, am pregătit cele mai proaspete vești din piață.

 

Descoperă cele mai proaspete noutăți din piața muncii

Cu 9,4% și-au crescut companiile bugetul salarial

Trei sferturi dintre companiile din România, respondente la Barometrul de HR realizat în luna iunie 2022 de PwC România, au declarat că au ajustat sau vor ajusta salariile cu inflația sau cu un procent situat între inflație și creșterea planificată inițial, în timp ce restul au decis să mențină bugetul de creșteri salariale stabilit în 2021. Astfel, creșterea medie a bugetului salarial total în 2022 față de 2021 este de 9,4%. Potrivit sondajului, 41% dintre companii au plusat la bugetul de creșteri salariale, însă insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzată de inflație, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflației pentru toți angajații, iar 9% au ajustat cu inflația doar pentru anumite categorii de angajați.

 

Ce dificultăți întâmpină persoanele cu două joburi

Munca remote le-a permis multor angajați din România să jongleze cu două joburi. Întrebați ce li se pare cel mai greu atunci când au două joburi, 6 din 10 au menționat în cadrul unui studiu efectuat de eJobs România păstrarea unui echilibru între viața personală și profesională. Pentru 15% dintre participanții la studiu este dificil să-și gestioneze timpul dedicat muncii, iar 10% spun că este foarte complicat să performeze în ambele locuri. 40% dintre cei chestionați declară că, în momentul în care unul dintre cele două locuri de muncă le-ar aduce un salariu suficient pentru nevoile financiare lunare, ar renunța la cel de-al doilea job.

Aproape 15% ar face același lucru dacă ar ajunge să se simtă epuizați din punct de vedere fizic sau emoțional sau dacă nu ar reuși să mențină un echilibru între viața personală și job (17,3%). 6,7% nu ar putea să aibă două joburi dacă nu ar mai putea lucra remote, iar 3,3% spun că vor renunța la a doua sursă de venit imediat ce vor strânge bani pentru o achiziție importantă pe care o plănuiesc pentru perioada următoare. 8,5% dintre respondenți nu iau în calcul varianta de a rămâne cu un singur job.

 

Cum e cu impozitarea contractelor part-time

Luna august a venit cu schimbări în Codul Muncii, iar cea mai intens dezbătută dintre ele a fost schimbarea impozitării contractelor part-time. Mai concret, începând cu data de 1 august, contractele part-time sunt impozitate la nivelul contractelor full-time.

Conform deciziei guvernului, contribuțiile de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care obțin venituri în baza unui contract cu timp parțial nu pot fi mai mici decât în cazul salariului minim brut pe țară.

Astfel, o persoană care avea un contract de două sau 4 ore pe zi va fi taxată ca una care are contract pentru 8 ore pe zi. Există totuși și excepții de la această regulă. Prevederile nu se aplică elevilor sau studenților de până în 26 de ani, ucenicilor până în 18 ani, persoanelor cu dizabilități, pensionarilor sau celor care dețin un contract de muncă full-time pe lângă cel part-time.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Doar 27,5% dintre angajații din hr câștigă peste 4.000 de lei

În ciuda faptului că este un domeniu cu angajați preponderent specialiști, cu studii superioare, salariile din acest sector sunt depășite de cele din domenii precum automotive, agricultură sau construcții / instalații. Plafoanele de remunerare se apropie, în schimb, de ale angajaților din farma, contabilitate sau achiziții.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, cea mai mare parte a angajaților din resurse umane (32,8%) au un salariu lunar cuprins între 2.000 și 3.000 de lei. 28,8% încasează între 3.000 și 4.000 de lei și 24,3%, între 4.000 și 7.000 de lei. Extremele, respectiv cei cu salariile cele mai mici și cele mai mari cumulează 14,1% din total și sunt distribuite astfel: 10,8% câștigă cel mult 2.000 de lei, 2,5%, între 7.000 și 10.000 de lei și 0,8%, peste 10.000 de lei.

 

Ți-a plăcut articolul despre cele mai proaspete noutăți din HR? Citește și:

Cum testezi sinceritatea candidaților

Joburile în vânzări atrag lunar un număr record de aplicări

Lipsa forței de muncă tot mai acută 2022. Soluții la îndemână

 

 

Categorii:
ȘtiriUpdate

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*