Cele 5 reguli de aur ale oferirii de feedback constructiv
Majoritatea oamenilor știu că feedback-ul este important. Ne ajută să ne vedem din perspectiva altor persoane, să identificăm abilitățile la care să lucrăm, să primim recunoaștere pentru ceea ce am făcut bine și ce putem îmbunătăți. Dar când vine vorba de a oferi sau de a primi feedback constructiv – mai ales după un interviu de angajare care nu s-a concretizat într-o ofertă de job – nu este atât de ușor. Feedback-ul dat într-un mod greșit poate demoraliza sau răni. Chiar dacă a fost făcut cu cele mai bune intenții. Și tocmai de aceea, e important să iei în calcul aceste reguli atunci când oferi feedback constructiv candidaților ce nu au mers mai departe în procesul de recrutare.
Regula nr. 1: Îndulcește mesajul, pentru a transmite un feedback constructiv
Când oferi un feedback constructiv unui candidat, fie că o faci telefoinic sau prin e-mail, e o idee bună să începi și să închei cu părțile pozitive. Astfel vei atenua efectul negativ al problemelor pe care le vei expune și, totodată, vei lăsa o impresie pozitivă asupra felului în care a decurs întregul proces. Ai grijă totuși să echilibrezi lucrurile bune cu cele mai puțin bune, pentru a nu crea false așteptări interlocutorului.
Regula nr. 2: Spune adevărul
Dacă vei aloca timp acestei sarcini, ce poate ajuta extrem de mult un candidat, încearcă să oferi un feedback cât mai util pentru acesta. Nu are rost să oferi sfaturi neelocvente sau neadevărate pentru că nimeni nu va avea de câștigat. Și caută să fii cât mai concret atunci când expui o problemă pentru a te asigura că ea este corect recepționată.
Regula nr. 3: Axează-te doar pe câteva puncte
În cartea sa You’ve Got To Be Believe To Be Heard, Bert Decker a recomandat să te ghidezi după principiul 3×3. Practic, toate sesiunile de feedback ar trebui să includă trei exemple de feedback pozitiv și trei puncte pe care un om ar trebui să le îmbunătățească. El a argumentat că atunci când managerii se concentrează pe trei puncte forte și trei domenii de dezvoltare, sesiunea de feedback este mai echilibrată. În plus, candidatului îi va fi mult mai ușor să-și amintească unde e loc de mai bine.
Regula nr. 4: Construiește-ți feedback-ul în funcție de job description
Caută, pe cât posibil, să-ți asociezi feedback-ul pe care-l oferi de fișa postului la care a aplicat respectivul candidat. Candidații se uită de obicei la ea și o folosesc pentru a-și adapta CV-urile în funcție de cerințele ei. Folosind fișa postului ca șablon pentru a oferi feedback candidaților respinși, îi vei ajuta să anticipeze potențialele probleme cu care s-ar putea confrunta la viitoarele aplicații. În plus, dacă încorporezi analiza nevoilor de la respectivul loc de muncă, aplicantul va căpăta și o perspectivă asupra gândirii tale. Iar acest lucru este mai util decât sfaturile generice privind interviurile.
Regula nr. 5: Concentrează-te pe ceea ce un candidat poate schimba
Nu oferi feedback asupra lucrurilor pe care candidatul nu le poate controla. Acest lucru va fi doar descurajant. Ba mai mult, în unele cazuri, poate constitui sursa unor probleme legale. În schimb, te poți axa pe abilitățile pe care o persoană pe care le-ar putea dobândi sau șlefui. Chiar dacă nu toate vor putea fi obținute în scurt timp, ele pot constitui un bun punct de plecare pentru orice persoană.
Pentru ca acest proces să nu pară unilateral și să decurgă mai mult ca o conversație, poți solicita și candidatului feedback legat de interviu. Răspunsurile sale te pot ajuta să elimini la rândul tău anumite probleme și să-l perfecționezi.
Dacă sunt șanse să iei în considerare candidatul respectiv pentru poziții viitoare, comunică-i faptul că-i vei păstra informațiile în baza ta de date. Un astfel de mesaj va îndulci negreșit criticile anterioare, dar și respingerea.
Ți-a plăcut acest articol despre acordarea feedback-ului constructiv? Citește și:
Spre ce locuri de muncă s-au orientat candidații în octombrie