Ce preferințe mai au tinerii profesioniști în materie de joburi
Știri

Ce preferințe mai au tinerii profesioniști în materie de joburi

Află domeniile de interes pentru această categorie

În ultima lună, s-a observat o creștere semnificativă în numărul de aplicări înregistrate din partea candidaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani – peste 350.000, pentru a fi mai exacți. Această creștere semnificativă vine în urma introducerii unor stimulente specifice de angajare destinate tinerilor profesioniști. 

Respectivele inițiative au fost concepute pentru a încuraja o mai mare participare pe piața muncii din partea acestei categorii de vârstă. „Evoluția din ultima lună se suprapune peste introducerea primelor pentru tinerii care se angajează, fie că este vorba despre prima de activare, în valoare de 1.000 de lei, prima de inserție, în valoare de 1.794 de lei sau primele de mobilitate. Pe scurt, aceste stimulente sunt acordate tinerilor șomeri neindemnizați care se angajează pentru minimum trei luni. Această măsură vine pe fondul faptului că, deși este o categorie de candidați care aplică masiv, tinerii reprezintă segmentul cu cea mai puternică reprezentare în rata șomajului. Astfel, lor le este atribuită o rată a șomajului de peste 20%, de 4 ori mai mare decât rata șomajului la nivelul întregii populații”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

În plus, România are și printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Țara noastră se situează pe a patra poziție în rândul țărilor membre, după Spania, Grecia și Suedia. „Discrepanța dintre volumul mare de aplicări și rata mare a șomajului vine și din faptul că încă sunt destul de mulți tineri care aplică inclusiv pentru joburi pentru care nu au o eligibilitate reală. Asta nu înseamnă că interesul lor pentru angajare nu este real, doar că încă nu au complet rafinate niște mecanisme de autoevaluare și, mai apoi, de selectare a unor joburi pentru care ar fi potriviți”, explică Roxana Drăghici.

 

Știi care sunt domeniile mai puțin atractive pentru tineri?

În rândul candidaților tineri, anumite domenii de activitate atrag un interes sporit. Printre acestea se numără retailul, call-center / BPO, serviciile, IT / telecom, sectorul financiar / bancar, turismul, advertising / marketing / PR și industria alimentară. Aceste sectoare nu numai că au înregistrat cel mai mare număr de aplicări, dar au scos și un număr semnificativ de poziții entry level, care le-a făcut extrem de atractive pentru cei care intră în câmpul muncii sau au o experiență de lucru minimă, de mai puțin de 2 ani.

Pe de altă parte, există sectoare precum imobiliarele, textilele, industria auto și educația și trainingul care se confruntă cu o atracție mai redusă din partea tinerilor. Totodată, datele de pe platformă evidențiază un interes crescut pentru joburile remote, cu 16,3% dintre aplicări orientate către această categorie. Cu toate acestea, majoritatea aplicărilor, respectiv 82,3%, au mers către joburile care presupun prezență fizică la birou, în timp ce doar 1,4% dintre acestea au vizat ofertele postate de angajatori din străinătate.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Potrivit datelor furnizate de Salario, comparatorul salarial al eJobs.ro, salariul mediu net pe plan național pentru poziții entry-level se situează în jurul sumei de 3.500 de lei. Cu toate acestea, așteptările salariale ale candidaților ajung la 4.500 de lei net pe lună, indicând o creștere a cerințelor salariale în această categorie de vârstă.

 

Ți-a plăcut articolul Ce preferințe mai au tinerii profesioniști în materie de joburi? Citește și:

Află totul despre tehnologie și recrutare la recruiTECH 2024!

Ce este mobbingul și cum îl identifici în echipă

Cum să-ți construiești brandul personal

Categorii:
ȘtiriUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*