Ce (mai) înseamnă flexibilitatea la job
Focus

Ce (mai) înseamnă flexibilitatea la job

Află perspectiva Alinei Costea, Chief Human Resources Officer Lensa

Pentru fiecare membru al echipei, flexibilitatea poate avea o cu totul altă definiție. Ce-i drept, sunt mulți angajați atrași de ideea unui program de lucru flexibil, dar și mulți în căutarea liderilor
care să-i ajute să-și atingă adevăratul potențial. Mai multe despre valențele flexibilității, dar și sugestii despre cum atragi și păstrezi talentele oferă Alina Costea, Chief Human Resources Officer în cadrul retailerului românesc de optică Lensa.

 

Ce (mai) înseamnă flexibilitatea la job Alina Costea CHRO Lensa

Alina Costea, Chief Human Resources Officer în cadrul retailerului românesc de optică Lensa

 

Te-ai alăturat în luna septembrie a anului trecut echipei Lensa. Ce te-a atras în cadrul ei?

M-am alăturat echipei Lensa din dorința de a experimenta o industrie nouă, cea a opticii medicale, dar și pentru că am rezonat cu planurile de dezvoltare ale companiei. Lensa este în plină expansiune. Echipa joacă un rol-cheie în atingerea obiectivelor de business pe termen scurt și lung, așadar am considerat că know-how-ul pe care l-am acumulat până acum poate să contribuie la scrierea unei povești de succes românești, cum este Lensa.

 

Cu ce obiective pleci la drum în această nouă aventură profesională? Ce-ți propui să bifezi după primul an de Lensa?

Având experiența anterioară în retail, mi-a fost destul de ușor să mă adaptez specificului de business și să înțeleg nevoile. Așadar, obiectivele mele în această nouă călătorie profesională
au fost declinate, desigur, din obiectivele de business. Mi-aș dori ca în primul an să reușesc să aduc și mai multă coeziune în echipă. În cazul unei echipe aflate în continuă creștere, este o provocare să poți să asiguri toate pârghiile necesare noilor colegi pentru ca aceștia să câștige sentimentul de apartenență în organizație într-un timp scurt.

 

„Pentru fiecare angajat, flexibilitatea are o altă semnificație. Am întâlnit angajați pentru care oportunitatea de a lucra începând cu 7:30, pentru a putea pleca în timp util să își ia copilul de la grădiniță, a însemnat enorm.”

 

Ai o experiență vastă în domeniul HR-ului. Ce ți se pare că s-a schimbat în privința felului în care se raportează la flexibilitate candidații? Dar companiile?

Flexibilitatea înseamnă mai mult decât un program de lucru flexibil sau work from home. Percepțiile variază, desigur, de la caz la caz. În experiența mea de până acum, am văzut foarte multe valențe ale acestui termen. Pentru fiecare angajat, flexibilitatea are o altă semnificație. Am întâlnit angajați pentru care oportunitatea de a lucra începând cu 7:30, pentru a putea pleca în timp util să își ia copilul de la grădiniță, a însemnat enorm. De asemenea, există angajați pentru care flexibilitatea în gândire a managerului a contribuit la dezvoltarea unui profesionist încrezător și creativ. Pentru un angajat tânăr, flexibilitatea se poate traduce prin alegerea proiectelor în care dorește să se implice sau contextele noi pe care are ocazia să le exploreze.

În cazul companiilor, cred că s-a consolidat sentimentul de încredere în angajați, pentru că anii de pandemie ne-au arătat că o echipă solidă livrează rezultate bune și că acest lucru nu depinde de locul în care se află. În ultimul an, regimul de lucru hibrid, foarte căutat în contextul actual, a completat nevoia de lucru remote cu nevoia de interacțiune cu colegii, de schimb de păreri și idei la birou. Din orice unghi am privi această filosofie, cred, totuși, că flexibilitatea programului de lucru trebuie să urmeze câteva criterii foarte clare, care să asigure corectitudinea acestui beneficiu la nivelul întregii companii.

 

Ce înseamnă flexibilitatea la job pentru tine?

Pentru mine, flexibilitate înseamnă încredere. Cred în teoria reciprocității și sunt de părere că angajații din echipele noastre vor aprecia votul de încredere pe care îl acordăm noi, în calitate de manageri, și că vor face tot posibilul să păstreze o relație solidă, pe termen lung.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Ultimii ani ne-au impus tuturor să ne sporim adaptabilitatea. Cum îți sprijini echipa din acest punct de vedere?

În Lensa, specificul activității noastre implică mai multe forme de program de lucru, având colegi atât în zona de office, cât și în magazine și depozite. Fiecare angajat are un program aliniat cu specificul activității desfășurate. Obiectivul principal este să ne asigurăm că toți clienții Lensa au parte de o experiență unică. Fiind un business în continuă creștere, apar permanent nevoi și contexte noi, în care colegii din echipele noastre au posibilitatea să se implice sau la care sunt expuși. Astfel, ne dorim să le oferim colegilor oportunități continue de dezvoltare, fie prin participarea la diverse traininguri interne sau externe, fie prin preluarea de noi responsabilități sau roluri adaptate skill-urilor sau pasiunilor acestora. Avem în companie foarte multe povești de succes, colegi care au crescut odată cu compania și și-au descoperit noi pasiuni sau abilități în care să-și investească inteligent timpul.

 

Lupta pentru talente s-a intensificat în ultimii ani. Care sunt strategiile care crezi că dau cele mai bune rezultate în atragerea candidaților potriviți din piață?

Cred că atragerea de noi talente este un efort comun, depus de întreaga organizație. Pe lângă pachetul salarial și cel de beneficii, un rol la fel de important îl joacă reputația companiei, brandul de angajator și sentimentul de siguranță și stabilitate pe care îl oferă o companie. Așadar, recomandarea mea pentru atragerea candidaților potriviți este să te asiguri că tu, în calitate de angajator, faci demersuri și acțiuni constante pentru a consolida toate aceste zone. Cu alte cuvinte, să faci tot posibilul să fii dorit de potențialii viitori angajați.

 

Pe ce strategii de retenție se bazează Lensa în păstrarea celor mai buni angajați? Ce rol joacă flexibilitatea în cadrul acestor strategii?

Pandemia ne-a arătat că putem face lucruri pe care în mod normal nu credeam că este posibil să le facem. A adus în prim-plan o aplecare mai mare a angajaților spre zona de dezvoltare personală, însă a creat și unele bariere de comunicare acolo unde deja era teren sensibil. După finalizarea pandemiei, majoritatea colegilor au solicitat oportunități cât mai multe și mai lungi de conectare non-virtuală cu restul colectivului. Secretul retenției cred că stă în asigurarea unui mediu de lucru care să faciliteze echilibrul între viața personală și profesională, prin toate mijloacele de care dispunem în prezent.

 

Cum se conturează planurile Lensa pentru cea de-a doua jumătate a lui 2023?

Planurile de expansiune Lensa continuă și în cea de-a doua parte a acestui an, așadar ne așteptăm să se alăture echipei încă cel puțin 50 de noi angajați.

 

Ți-a plăcut articolul Ce (mai) înseamnă flexibilitatea la job? Citește și:

Domeniile în care angajările la stat continuă

Cum se monetizează pasiunea pentru gastronomie

Statistici care-ți vor fi de folos în procesul de recrutare

Categorii:
FocusLeadership

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*