Cum se (mai) raportează candidații la munca remote sau hibrid
HR Trends

Cum se (mai) raportează candidații la munca remote sau hibrid

Flexibilitatea mult aduce

Au trecut aproape 3 ani din momentul în care numeroase companii au implementat pentru prima dată munca remote sau hibrid. Dacă-n primă fază mulți au considerat că este o soluție pe termen scurt, ea a devenit o opțiune à la longue pentru organizațiile a căror activitate permitea acest lucru. Iar îmbrățișarea muncii remote sau hibrid a fost primită cu multă deschidere de marea majoritate a oamenilor din echipe.

Care mai este însă situația din prezent luând în considerare faptul că 2022 a fost anul revenirii la birou? Câți dintre angajați se bucură în continuare de munca remote sau hibrid? Cât de atractivă este pentru candidați flexibilitatea angajatorului în ceea ce privește locul din care își desfășoară activitatea? La toate aceste întrebări, dar și la multe alte curiozități legate de munca remote sau hibrid îți răspunde cel mai recent sondaj eJobs, efectuat în luna ianuarie 2023, pe un număr de 4.318 respondenți.

 

60,9% dintre participanți susțin că nu sunt atrași de companie care nu acceptă munca remote sau hibrid

Potrivit datelor lui, în acest moment, 46,1% dintre angajați lucrează exclusiv de la sediul companiei. Doar 18,4% mai lucrează integral de acasă, iar restul își împart programul între casă și birou, astfel: 18,8% au un program hibrid pe o structură decisă de companie, 13,7% trebuie să vină și la birou, dar au libertatea de a decide singuri câte zile lucrează de acasă și câte de la sediu, iar 3% vin la birou doar pentru întâlniri și ședințe.

„Dacă la începutul lui 2020 încă eram țara din Europa cu cea mai mică deschidere a angajatorilor față de munca remote, acum acest stil de lucru a intrat într-o formă de normalitate și la noi, în aproape toate domeniile de activitate. La nivelul anului trecut, au fost postate peste 30.000 de joburi remote, cu 29,4% mai mult față de 2021 și cu 490% mai mult decât în 2019, iar de la începutul anului și până acum avem deja mai mult de 3.000 de joburi remote postate, adică 10% din total. Asta înseamnă că angajatorii rămân flexibili din acest punct de vedere, însă această flexibilitate se manifestă mai degrabă în direcția acceptării unui program de muncă hibrid decât a unuia complet remote”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

În acest sens, 57,1% dintre participanții la sondaj spun că lucrează cel puțin cinci zile pe lună de la birou. 14,3% vin la sediul companiei doar o dată pe lună, 9% de două ori, 7,1% de trei ori, iar 12,4% lucrează de la birou patru zile pe lună.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Întrebați ce schimbări ar vrea să facă anul acesta legat de modul în care lucrează, cei mai mulți (respectiv 28,3%) au răspuns că vor să lucreze hibrid, dar ei să fie cei care decid câte zile vor veni la birou. 23,6% vor să lucreze exclusiv remote, în timp ce 20,1% și-ar dori să crească numărul zilelor în care muncesc remote. 1,5% se află la celălalt pol și intenționează să lucreze mai mult de la birou, iar 22,6% au decis ca în 2023 să lucreze doar de la sediul companiei. În cazul ultimelor două categorii, 40,4% spun că decizia de a reveni 100% sau de a munci mai multe zile de la birou aparține angajatorilor și că a fost stabilită la nivelul întregii organizații. 59,6%, în schimb, mărturisesc că nu se mai simt confortabil să lucreze de acasă și vor să facă o schimbare.

Acest tip de flexibilitate a angajatorului s-a transformat inclusiv într-un criteriu pe care candidații îl iau în calcul în perspectiva unei noi angajări. Astfel, 60,9% dintre participanții la sondaj susțin că nu s-ar mai angaja într-o companie care nu acceptă munca remote sau hibrid. 26,6% dintre respondenți spun chiar că acesta este aspectul care ar cântări cel mai greu în decizia de a accepta o ofertă nouă de job. Pentru 55,5% cel mai important este salariul, 7,4% caută în primul rând oportunități de promovare, iar 5,9% spun că echipa contează cel mai mult.

 

Ți-a plăcut articolul Cum se (mai) raportează candidații la munca remote sau hibrid? Citește și:

Cărți pentru reaprinderea pasiunii la job

Cum se monetizează pasiunea pentru gastronomie

Știrile care dau tonul noului an

Categorii:
HR TrendsUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*