Întins pe canapea: interviu sau terapie?
Dezvoltare personala

Cum te ajută psihologia să fii autentic

Mix & Match: Interviu sau terapie?

Nu mai e tabu mersul la terapie. Dimpotrivă, din ce în ce mai multe companii o includ în oferta de beneficii și tot mai mulți tineri merg periodic la ședințe. Iar când vine vorba despre beneficiile pe care le aduce, nu-mi ajung paragrafele să enumăr. Acum, însă, vreau să mă axez pe ce putem „fura” din ședințele noastre și aduce în viața profesională, cu accent pe autenticitate. Pe scurt, îți voi face cunoștință cu 3 micro-aptitudini folosite de consilieri și terapeuți, pe care le poți împrumuta și implementa chiar și în comunicarea one-on-one ca manager sau specialist HR:

 

Comportamentul de participare

Mai exact: colecția de comportamente verbale și nonverbale ce facilitează ascultarea și comunicarea efective: tonul și inflecțiunile vocii, limbajul corpului, contactul vizual, expresiile faciale, confirmările verbale. Toate acestea te ajută să porți discuții mult mai eficiente, să creezi o conexiune mult mai puternică cu interlocutorul și sunt scurtătura principală către empatie.

 

Interogarea

Întrebările sunt întotdeauna opțiunea ideală pentru a deschide noi subiecte în cadrul unui dialog. Cum să folosești corect tehnici de interogare? Gândește-te cine este persoana cu care vorbești, care este relația dintre voi și subiectul pe baza căruia vrei să adresezi întrebări, iar mai apoi vei știi exact la ce să apelezi: întrebări deschise – care obligă la răspunsuri detaliate – sau întrebări închise, care obligă la a face o alegere.

 

Întins pe canapea: interviu sau terapie?

 

Confruntarea

Micro-aptitudinea de confruntare intră în scenă în momentul în care este nevoie să te confrunți cu o persoană din cauza unei discrepanțe de opinie sa a unui dezacord. Aceasta se folosește cu blândețe, pentru a atraga atenția asupra ceva ce interlocutorul este posibil să fi ratat sau să fi trecut cu vederea și are 3 etape: identificarea, împreună, a mesajelor inconsistente; conștientizarea acestora și încercarea de a oferi ajutor în rezolvarea lor; evaluarea eficacității pe care a avut-o intervenția, pentru a știi mai bine cum să procedezi pe viitor.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

 

Ți-a plăcut acest articol despre micro-aptitudini din psihologie ce pun accent pe autenticitate? Citește și:

Cum au transformat NFT-urile autenticitatea în diferențiator

Cum stârnește sportul creativitatea

De ce ai nevoie de influenceri în HR?

Categorii:
Dezvoltare personala

Copywriter // Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și atras încă de mic de arta îmbinării perfecte a cuvintelor. Stabilit în marketing de peste 3 ani, s-a alăturat echipei eJobs din dorința de a ajuta atât candidații, cât și companiile să se familiarizeze cu piața muncii. La We Are HR scrie din 2021 despre tendințele din resurse umane și te ajută să ții pasul cu tot ce e nou.
One Comment
  • Pasiune la limita legii: Ce învățăm de la Banksy – WeAreHR
    27 February 2023 at 6:13 pm
    Leave a Reply

    […] Cum te ajută psihologia să fii autentic […]

  • Leave a Reply

    *

    *