demisia
Beneficii

HR Pitch: La ce metode de retenție apelezi când fluctuația e mare

Interviu cu Aurelia Mihai, HR, Auchan România

De multe ori te afli în situația de a ține un pitch pentru a convinge angajații, care intenționează să-și dea demisia, să rămână la tine în companie. Cum iau provocarea în piept și la ce metode de retenție apelează angajatorii care se confruntă cu o rată de fluctuație mare, aflăm de la Aurelia Mihai, Responsabil Recrutare și Dezvoltare Resurse Umane, Auchan România.

 

Aurelia Mihai Auchan

Aurelia Mihai este Responsabil Recrutare și Dezvoltare Resurse Umane la Auchan de 4 ani.

Cum atrageți talentele, având în vedere rata de fluctuație din retail?

Nu așteptăm să vină candidații la noi, mergem noi către ei, acolo unde își petrec timpul, online și offline. Avem diversitate de joburi, deschidere spre a integra toate categoriile socio-profesionale, programe de dezvoltare pentru tineri, parteneriate cu universități și alte instituții de educație, prezență în comunitățile locale și proiecte de CSR.

 

Ce faceți pentru a vă menține angajații motivați la job?

Ne formăm managerii pentru a avea o atitudine constructivă și a trata echipele cu aceeași atenție pe care o acordăm clienților noștri, cu aceeași preocupare pentru satisfacția lor. Încercăm să ne poziționăm competitiv în ce privește salariile, bonusurile și beneficiile oferite în raport cu piața, să oferim oportunități de formare și dezvoltare accelerată și să menținem un climat organizațional plăcut.

 

Apropo de asta, ce beneficii oferiți angajaților?

Pachetul de beneficii include tichetele de masă de valoare maximă după perioada de probă, primă de vacanță, bonusuri legate de performanță, asigurare medicală și de viață. De curând am adăugat în pachet și o asigurare stomatologică.

 

Cu ce vă diferențiați de competitori?

Sunt multe aspecte care ne diferențiază, dar numitorul comun e că venim cu plăcere la muncă. Ne place ceea ce facem, atmosfera de lucru, echipa, relația cu managerul direct, ne plac oamenii cu care interacționăm. De asemenea, avem un stil de lucru și de relaționare destins, informal și știm să râdem împreună.

 

Cum încurajați dezvoltarea personală a angajaților?

Prin formări experiențiale, coaching, implicare voluntară în proiecte de CSR și multe alte acțiuni. Încurajăm dezvoltarea prin procese transparente de management al capitalului uman, prin feedback constant, planuri de dezvoltare personală și de carieră personalizate.

 

În ce proiecte de CSR v-ați implicat până acum?

Ne implicăm anual în peste 500 de acțiuni de responsabilitate socială aflate în derulare în domenii foarte diverse, precum sănătate, educație sau mediu. Fundația Auchan pentru tineri a susținut în ultimele 18 luni numeroase proiecte propuse de ONG-uri. De asemenea, cel mai recent proiect este „România Neîmblânzită”, documentar ce a avut ca scop creșterea nivelului de interes privind natura României, precum și responsabilizarea tuturor pentru protejarea acesteia.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cum răspundeți așteptărilor din ce în ce mai mari ale angajaților?

Cu deschidere și implicându-i direct în a găsi soluții concrete pentru a-și aduce propunerile la viață. Sunt multe lucruri care s-au schimbat în acest mod în viața angajaților noștri precum reamenajarea de spații de lucru sau de relaxare, mese de ping-pong ș.a.m.d.

 

Ce tehnici ați implementat pentru a reține oamenii în companie?

În primul rând ne asigurăm că respectăm oamenii, că le oferim un mediu propice să-și exerseze și dezvolte abilitățile și pasiunile, că vin cu plăcere la muncă, că sunt recunoscuți pentru performanțele și contribuțiile lor și susținuți să evolueze constant. Astfel, în mod natural rămân alături de noi oamenii care au aceleași valori.

 

Ce părere aveți despre importul de forță de muncă?

Ar putea fi o soluție pentru stoparea deficitului de forță de muncă la un moment dat. Noi încă nu am făcut demersuri reale în această direcție, deși am explorat anumite posibilități. Până acum am reușit să atragem forța de muncă locală, concentrându-ne pe eficientizarea proceselor și creșterea productivității.

 

Cum încercați să rețineți angajații care intenționează să-și dea demisia?

Abordăm punctual fiecare situație, investigăm motivele, contextul echipei, al persoanei în cauză și identificăm fie modalități de retenție, fie să ne despărțim prieteni.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre:

Responsabilitatea față de angajați și candidați

Cum convingem angajații să vină la noi

Cum atragem candidații

Categorii:
BeneficiiHR PitchRetentie

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*