Ești pregătit pentru posibilitatea ca un angajat cheie să plece?
Demisia unui angajat cheie poate pune managementul unei companii într-o situație dificilă, mai ales dacă nu există pregătiri în prealabil pentru această situație. Perioada în care identifici un nou angajat, la fel de bun, poate dura și câteva luni, iar eforturile pentru a-l găsi sunt și mai mari.
Indiferent de motivul care l-a determinat să schimbe compania, vestea despre plecarea lui va zgudui întreaga echipă sau chiar organizație. Colegii își vor pune multe întrebări, iar departamentul de HR va trebuie să ocupe cât mai repede poziția rămasă liberă.
De aceea, e bine să fii pregătit pentru plecarea unui angajat, chiar dacă acesta nu prezintă anumite semnale că își caută un alt drum. E important să existe un plan pentru selectarea și training-ul unei persoane calificate care să-l înlocuiască pe cel care pleacă. Despre asta vorbim în continuarea articolului!
Fii atent la semnalele pe care un angajat ți le oferă din timp
În mod ideal, un angajat cheie care-și caută un job în altă parte, indiferent din ce motive, ar trebui să fie identificat înainte să acționeze. Tocmai pentru ca să mai existe o cale de a-l opri. Conversațiile informale privind convingerile personale față de procedurile companiei pot fi relevante. La fel de importante sunt și discuțiile one to one, pe care ar trebui să le ai cu fiecare membru al echipei constant.
O comunicare bună ajută un angajat să-ți dezvăluie nemulțumirile sau dorințele pe care le are vizavi de jobul lui. Iar tu poți lua măsuri din timp, astfel încât să nu se ajungă la demisie. Feedback-ul pe care îl primești trebuie luat în serios și nu ignorat. Încearcă să-i arăți angajatului că-ți pasă și că te implici în traseul lui profesional. Angajații își doresc să fie luați în serios și să vadă implicarea angajatorului, dar și dorința de a-i păstra în companie.
Managerii sunt persoanele responsabile de a observa dacă angajații sunt nefericiți sau se gândesc la alte opțiuni de carieră, căci ei au cel mai mult contact cu aceștia. Dacă eviți semnalele pe care ți le oferă un membru al echipei s-ar putea te trezești cu demisia pe masă, fără să știi exact care sunt motivele. În această etapă e mult mai greu să reții o persoană.
Dacă totuși, ai primit o astfel de veste, atunci ar trebui să te folosești de, poate că cel mai util instrument în minimizarea efectului cauzat de pierderea unui angajat cheie, dosarul cu candidații potențiali. O astfel de sursă de viitori angajați ar trebuie să aibă fiecare manager sau om de HR. Poate fi vorba despre anumiți candidați care s-au descurcat bine la interviu, dar nu au putut fi plasați nicăieri la momentul respectiv.
Intervievând mereu candidați, chiar și atunci când nu există poziții libere în departament sau în companie, managerii sau oamenii de HR pot forma o sursă bună de persoane calificate pentru a-i înlocui pe cei care pleacă.
Unele companii apelează, de asemenea, la recrutările interne, această metodă este una dintre cele mai sigure, căci deja cunoști angajații și știi foarte bine care este potențialul lor. Încurajând un nivel ridicat de comunicare între departamente, companiile pot produce angajați suficient de familiari cu toate operațiunile astfel încât să poată ocupă pozițiile vacanțe. Training-ul între departamente va înlesni și mai mult tranzițiile de la un rol la altul.
O altă strategie implică testarea eventualilor înlocuitori, rugându-i să preia rolul atunci când angajații cheie sunt în vacanță. Acest lucru ar trebui să fie făcut cu înștiințarea tuturor părților implicate.
Atunci când un angajat cheie pleacă, nu este tocmai un moment plăcut. Mai ales că nu este foarte ieftin să recrutezi o nouă persoană, la fel de bună, într-o perioadă scurtă de timp. Dincolo de a găsi candidați noi, e important să depui eforturi în a păstra angajații actuali. Iar în acest demers echipa We Are HR îți vine în sprijin cu diverse sfaturi și exemple pe care le poți pune în practică chiar acum.