De ce sunt necesare acțiuni rapide pentru diversitate și incluziune
Culturile organizaționale promovează, din ce în ce mai mult, ideea unității în diversitate. Ținem la incluziune și diversitate – considerate în prezent două elemente esențiale pentru orice organizație sănătoasă – și celebrăm unicitatea. Aceste schimbări vin ca o revoluție modernă a perspectivei asupra angajatului, o schimbare completă a paradigmei, în ceea ce privește climatul organizațional până la urmă, dacă stăm să ne gândim la trecutul recent. Dacă înainte erau un concept existent mai mult la nivel declarativ, diversitatea și incluziunea organizațională devin ușor-ușor, o realitate și la noi. Până la urmă, nici munca remote nu părea 100% posibilă înainte de 2020 și iată că se poate!
Ce sunt diversitatea și incluziunea la job?
Un mediu de lucru incluziv, care susține diversitatea, reprezintă un spațiu în care oamenii se simt sprijiniți, apreciați și valoroși, indiferent cine sunt, ce background au sau ce poziție ocupă în organizație.
Cu toate că sunt interconectate, cele două concepte nu sunt totuși, interschimbabile. În timp de diversitatea face trimitere la gradul de reprezentare al diferitelor grupuri la locul de muncă, incluziunea face referire la integrarea cu succes și aprecierea tuturor membrilor organizației și a perspectivelor diferite din cadrul ei.
Observ deseori cum angajatorii fac eforturi în a identifica beneficii care mai de care mai atractive și mai diferite, care să facă din propria organizație locul special, în care toată lumea vrea să fie și mai ales, locul din care nimeni nu își dorește să plece. Ei bine, cred că e momentul ca aceștia să investească atenție și în fondul pe care toate aceste avantaje vin să îl completeze.
O cultură sănătoasă începe cu o abordare sănătoasă a propriilor angajați, cu o atmosferă în care aceștia se simt în siguranță și sprijiniți să evolueze. Există un lucru pe care mă bucur mereu să îl observ în cadrul Stay Interview-urilor pe care le desfășor: minunata simplitate a nevoilor umane de bază. Care, totuși, pot deveni atât de ușor de trecut cu vederea, în fuga angajatorului după metode originale și inovative de a-și păstra echipele complete.
Dincolo de beneficii și schimbări revoluționare, ne întoarcem la această necesitate a noastră înnăscută: nevoia de a ne simți parte din ceva mai mare decât noi, indiferent de culoarea pielii, religie, dizabilități, proveniență, alegeri sau convingeri personale. Aspect care stă la baza creării de comunități. Cu toate acestea, am senzația că abia acum îndrăznim să ne însușim drepturile noastre, dorințele sau așteptările pe care le avem de la tot ce înseamnă un loc de muncă.
De ce sunt necesare acțiunile axate pe diversitate și incluziune?
Studii recente relevă faptul că majoritatea candidaților pun preț pe o cultură ce integrează acțiuni D&I, atunci când iau în considerare să aplice în cadrul unei companii. Nici în cazul angajaților situația nu stă diferit, întrucât aceștia din urmă apreciază să facă parte dintr-o organizație incluzivă nu doar la nivel declarativ. Nu întâmplător, echipele cu un cadru deschis, incluziv, au o rată de retenție crescută față de companiile ce nu investesc neapărat în susținerea diversității, sub orice formă a ei.
Astfel, devine clară această tendință a oamenilor de a migra între joburi spre căutarea cuibului potrivit. Se poate ca echipa de la muncă să nu fie asemeni unei familii, însă durata lungă de timp petrecută în colectivul profesional și faptul că munca reprezintă pentru mulți un aspect crucial al vieții, face necesară existența unui climat în care siguranța și libertatea exprimării și comunicarea deschisă să fie componente firești, care stimulează organic productivitatea.
Oamenii care se simt apreciați, vor oferi întotdeauna mai mult decât necesarul cerut și vor demonstra mereu o creativitate aparte în rezolvarea problemelor cotidiene.
Evoluția mentalității angajatului, prețul corect pe care învață să și-l pună și modul în care deprinde respectul cuvenit pentru munca proprie trebuie să fie studiate și înțelese de angajatorii autohtoni. Respectul celor din jur începe cu propriul respect de sine, iar cultura noastră de oameni harnici, dar care nu au cerut prea multe de-a lungul timpului, trebuie să integreze acest concept.
Schimbările de acest calibru și care asigură un astfel de mediu nu se creează, cu toate astea, peste noapte. În unele organizații, e posibil să fie chiar un proces anevoios, dat fiind unele convingeri personale și culturi puternic înrădăcinate. Cu toate astea, timpul trece oricum, iar unele schimbări devin imperios a fi implementate, dacă vrem să asigurăm atât o cultură sănătoasă, compatibilă cu orice generație și schimbare, cât și o companie cu retenție favorabilă și reputație bună de angajator.
Ți-a plăcut articolul Necesitatea acțiunilor pentru diversitate și incluziune pe piața locală a muncii? Citește și:
Falsa autenticitate și ale ei repercusiuni