Piața muncii – încotro?
Aproape 90% dintre angajații români ar renunța la actualul loc de muncă dacă s-ar ivi unul mai bun, arată cel mai recent studiu eJobs, în condițiile în care companiile investesc tot mai mult în motivarea și loializarea salariaților.
Mai mult decât atât, dintre cei care ar renunța la locul de muncă actual, 61% spun că ar schimba nu doar jobul, ci și compania, 24% doar compania, 8% doar jobul, iar 7% dintre ei sunt 61% indeciși.
De ce vor să plece angajații?
Peste jumătate dintre angajații care au participat la sondaj spun că nu sunt mulțumiți de salariul pe care îl primesc la jobul actual, nu au suficiente oportunități de dezvoltare și nici nu sunt motivați la locul de muncă.
O altă categorie de angajați nemulțumiți sunt cei cărora nu le place ceea ce fac sau care își doresc mai mult timp liber și mai puțin stres, mai arată datele eJobs.
Lipsa orelor de consiliere în carieră încă din adolescență reprezintă unul dintre motivele pentru care tinerii ajung să facă o facultate necorelată cu direcția în care își doresc să se dezvolte profesional. Ulterior, ajung în câmpul muncii cu abilități, dobândite în timpul studiilor, care nu se potrivesc cu ce ar dori să facă.
Cum să reții angajații valoroși în companie?
Angajații români susțin că ar fi mai mulțumiți de jobul actual dacă ar avea un salariu mai mare, arată sondajul eJobs, în ciuda faptului că angajatorii spun că venitul salarial nu este principalul criteriu pentru care un angajat ia decizia de a-și părăsi locul de muncă sau de a rămâne la cel actual.