Cum pot liderii să-și mențină echipele motivate
Parcurgem o perioadă din istorie care se dovedește a fi dificilă atât pentru viața noastră personală, cât și pentru cea profesională. În zona organizațională, liderii, în mod special, sunt puși la încercare: sunt nevoiți să ia decizii grele, să facă schimbări neașteptate, și să mențină moralul ridicat al echipelor. Este important pentru sănătatea organizațională și a echipelor ca liderii să nu fie tăcuți, în această perioadă de neliniște.
Inspirate din cercetarea lui Brene Brown (autoarea care a studiat îndelung caracteristicile liderilor și modalitatea în care aceștia se conectează cu echipele lor), sfaturile de mai jos indică câțiva pași pe care îi poți face pentru a te asigura că menții motivația angajaților:
Poartă conversațiile dificile
Liderii cu adevărat curajoși vor avea acele conversații inconfortabile, emoționale, cu echipele lor. Aceștia vor arăta îngrijorare autentică pentru bunăstarea angajaților și vor încerca să afle cât mai multe despre starea emoțională a acestora. Vor încerca, de asemenea, să asigure confort acolo unde se poate.
Fii deschis și ascultă fricile angajaților
Atunci când suntem cuprinși de frică, intrăm în starea de luptă, fugi sau îngheți. În astfel de momente, cortexul nostru prefrontal nu va mai funcționa la capacitate maximă, deoarece emoțiile noastre ne vor acapara toată atenția. Iar pentru a fi motivați, pentru a fi performanți și raționali, avem nevoie de cortexul nostru prefrontal. Liderii curajoși vor înțelege acest aspect al fiziologiei noastre și, în această perioadă definită de frici, își vor lua timp să asculte și, pe cât posibil, să liniștească fricile angajaților. În aceeași măsură, aceștia vor încerca să schimbe focusul echipelor cu care lucrează, de la frică, la speranța către mai bine.
Poarte discuții săptămânale one to one
Deși astfel de discuții sunt deja o normă în majoritatea organizațiilor, multe din ele se întâmplă lunar sau chiar mai rar, ceea ce nu este problematic atunci când există claritate. Însă, în prezent, viitorul nostru este definit mai degrabă de neclaritate. Vor exista concedieri? Ce proiecte rămân și ce proiecte pierdem? Ce se întâmplă în 2,3 luni cu organizația noastră? Ce se întâmplă cu salariile? Aceste întrebări au nevoie de un răspuns oferit nu doar grupului, ci și fiecărei persoane în parte. Pentru a rămâne motivați, angajații au nevoie de mai mult suport în această perioadă, pentru a rămâne calmi, pentru a cunoaște obiectivele noi pe care lucrează și pentru a-și clarifica așteptările de la munca lor și de la organizație.
Creeză sens
În astfel de timpuri, este foarte ușor ca sensul muncii noastre să se piardă printre numeroasele frici inspirate de media. Liderii au, astfel, responsabilitatea de a reaminti echipelor care este scopul pentru care depun efort, fie prin a pune accentul pe persoanele care beneficiază de această muncă sau de organizațiile care, în urma acestui efort, îi pot ajuta pe ceilalți (prin munca lor directă, prin donații, prin voluntariat, etc). Sensul a fost și este în continuare cel mai puternic motivator și creator de fericire și productivitate.
Liderii au încredere în angajații lor
Liderii curajoși deleagă și încurajează echipele să preia cât mai multă responsabilitate pentru dezvoltarea lor profesională. Aceștia lasă spațiu echipelor pentru a performa și oferă suport acolo unde este nevoie, astfel ridicând semnificativ motivația și sentimentul de responsabilitate a angajaților. În urma acestui comportament, angajații devin deseori și mai loiali organizației și depun mai mult efort pentru îndeplinirea obiectivelor pe care le-au setat împreună. Așadar, în lipsa unor dovezi “incriminatorii”, fiind un lider bun poți începe prin a oferi încredere și suport. În prezența acestor dovezi, te vei putea întoarce la primul pas, susținerea conversațiilor dificile, în cadrul cărora poți analiza cauzele acestor dovezi.
În concluzie, rolul unui lider poate fi asemănat cu rolul unui părinte – trebuie să oferi siguranță, suport, reguli și încredere echipelor lor pentru a asigura o creștere a performanței.
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Concediu pentru carantină și izolarea angajaților
Lecția de coaching: cum să faci din criză bici!
Candidații, tot mai interesați de o reconversie profesională