Lecția de coaching: Caut Leader. Ofer recompensă.
Conform unui studiu Gallup, mai mult de 50% dintre manageri se simt „deconectați” atât față de misiunea companiei cât și față de responsabilitățile lor directe, și caută oportunități în afara companiei.
Cu siguranță, această veste nu are cum să fie de bun augur. Și în același timp e un semnal că din vârful companiei nu coboară cu adevărat un leadership inspirațional. Pentru că a cui să fie responsabilitatea de a dezvoltă managerii și de a face din ei leaderii de mâine, care să știe să motiveze echipele și să le țină „în priză”?! Evident, asta ar trebui să vină „din vârful” companiei.
A construi un cadru în care managerii să-și dezvolte abilitățile de leadership este probabil una dintre cele mai sigure metode de a-ți asigura succesul organizațional, pe termen mediu și lung.
Ceea ce ar însemna o cultură cu focus pe learning. Sau cum i se spune mai nou, „a Coaching Culture”. Adică exact ce urăsc managerii de tip vechi 🙂
Stilul vechi de management, bazat pe command-and-control, cu review-uri anuale și ierarhii impuse, a început să patineze și clar nu mai da rezultatele de altă dată.
Doar o treime dintre angajați sunt ceea ce se numește engaged. Ei își iubesc joburile, se simt bine în echipele din care fac parte, le plac clienții pentru care lucrează, se implică, au inițiative, vin cu super idei, și se simt validați și puși în valoare la adevăratul lor potențial.
În acest timp 16% dintre angajați sunt actively disengaged. Adică sunt un factor toxic, care acționează mai degrabă împotriva angajatorului care îi plătește.
Restul de 51%, adică ceva mai mult de jumătate, sunt non engaged, adică doar sunt. Au adoptat filozofia de pe vremuri „pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”. Aproape că nici nu-i simți. Că au grijă să nu deranjeze. Doar că îi simți la costuri…
Cum să transformi Managerii în Leaderi în 4 pași mici sau un singur pas mare
Mai întâi care e diferența dintre un Manager și Leader?
Diferența se vede imediat din atitudinea echipei. O echipa haotică, nealiniată, cu un engagement slab, motivație redusă, rezultate proaste și fluctuație de personal ridicată, sigur nu are un leader în frunte. Ci are cel mai probabil un Manager care nu-și asumă și rolul de Leader, adică de fapt nu-și asumă rolul pe de-a-ntregul. Sau nu știe, sau nu poate, sau nu vrea.
Primul și cel mai important rol al unui Leader este să dea tonul, direcția, și pasul. Iar imediat după asta, să se asigure că utilizează la maxim potențialul echipei pe care o conduce. Și că ține oamenii motivați pentru țelul propus.
Pentru a da tonul, direcția și pasul, un Leader are nevoie de Claritate și Viziune. Unii oameni parcă sunt făcuți pentru asta, au toate aceste însușiri în sânge, și le folosesc cu multă abilitate. Dar aceștia sunt puțini. Pentru marea majoritate a managerilor e nevoie de un proces de învățare a abilităților de leadership.
Și pentru că acest proces trebuia să poarte un nume, i s-a spus simplu: Coaching. Alții îi spun „un mare pas înainte”!
Cum te ajută sesiunile de coaching să trezești la viață abilitățile de Leadership?
Pentru a seta o viziune pentru un grup de oameni, înseamnă că ai mai întâi tu însuți clară această viziune.
Ce înseamnă să ai viziune? Înseamnă să poți vedea cu claritate unde va fi business-ul tău, într-un anumit punct din viitor, și care e calea pe care veți ajunge acolo. Trebuie mai întâi să deții această claritate. Și pentru asta trebuie să dai norii la o parte. Pentru a putea vedea limpede, trebuie să poți gândi limpede. Iar asta începe cu nivelul tău de self-awareness.
Mai multe studii au arătat că între nivelul de self-awareness și gradul de eficientă organizațională și performanță de business există o strânsă corelație.
În plus, un leader cu self-awareness, claritate și viziune, transmite încredere de sine, ori exact asta le da încredere oamenilor să urmeze un astfel de leader. Pentru că el are această siguranță pe care ei nu o au.
Chiar dacă cei mai mulți dintre noi suntem mai degrabă deficitari în această „claritate”, sesiunile de coaching te pot ajută să-ți limpezești apele interioare.
Pentru că un Coach te provoacă să îți pui la îndoială și să-ți testezi asumptiile, te ajută să verifici dacă vechile credințe mai sunt adecvate în noile contexte. Să-ți interoghezi punctele forte. Îți stârnește curiozitatea de a-ți descoperi zonele unde ai mai avea de lucru. Și uneori te ajută să te vezi din exterior. Ceea ce poate fi o experiență cu adevărat revelatoare.
Un lucru cu adevărat „straniu” se petrece după ce reușești să descoperi câteva lucruri noi despre ține. Nivelul de self-awareness crește aproape instantaneu și apoi te aduce și te menține într-o zona de atenție. Devii mai curios despre tine însuți și începi să-ți acorzi mai multă atenție. Și, aproape paradoxal, asta te face să devii mai atent și să începi să-i vezi mai bine, chiar și pe cei din jur. Când spun să-i vezi, vreau să zic „să-i înțelegi”. Astfel, foarte curând vei descoperi nu doar o lume nouă, cea interioară, despre tine, ci și o lume exterioară nouă. Sau mai multe.
Uneori Managerii pierd oameni buni din echipele pe care le conduc, pentru că nu au timp sau atenția necesară pentru „a-i vedea” cu adevărat pe aceștia. Pentru a le vedea potențialul sau chiar calitățile explicit exprimate. Dar când începi să devii curios, descoperi o groază de lucruri surprinzătoare. De exemplu, potențialul din ceilalți.
O altă abilitate de leadership pe care o descoperă cei mai mulți clienți de Coaching (și pot mărturisi asta din experiență cu clienții mei), este că descoperă ce înseamnă cu adevărat „să stăpânești jocul”. Adică să poți avea reacțiile pe care ți le alegi, în loc de a fi limitat la cele care „îți vin”. Pentru că unele reacții te pot apropia de țelul tău, iar altele te pot îndepărta. Depinde ce-ți doreșți mai mult. Și când poți alege cum reacționezi în față unei situații, e ca și cum te-ai elibera din sclavie. Știu că n-ați trăit această experiență dar sunt sigur că înțelegeți ideea 🙂
Una dintre cele mai importante abilități de leadership pe care ți le poți consolida prin coaching, este să înveți să-ți descoperi calitățile care ți-au asigurat succesul. Pentru că de multe ori ne vedem pe noi înșine într-o lumina difuză, și ne diminuăm meritele, calitățile, privindu-le că pe niște lucruri banale. Ceea ce ne produce multe deservicii la nivel personal. Dar la nivel de leadership, că un fel de oglindire, o astfel de „orbire” față de propriile calități ne face să ne uităm și la calitățile altora cu indiferență, considerându-le banale.
Când discredităm propriile victorii, considerându-le neînsemnate, vedem și victoriile celorlalți ca pe ceva firesc și neînsemnat. Ceea ce echivalează cu a arunca diamantele pe fereastră, doar pentru că erau prăfuite. Când de fapt datoria noastră era să le curățăm și să le redăm strălucirea. Această este până la urmă menirea principală a unui Leader, de a reda strălucirea oamenilor săi. De a le arata cât de puternici sunt. De a le da curajul de a fi mai buni decât au cutezat ei înșiși să creadă că pot fi.
Cel mai mare secret al reușitei este să crezi că ești capabil să reușești.
„Tratează-l pe om aşa cum este, şi aşa va rămâne. Tratează-l aşa cum poate şi ar trebui să fie, şi va deveni ceea ce poate şi trebuie să fie.” Goethe
Mare Coach ar fi fost Goethe!
Dacă ești în căutarea unui salt determinant te afli la un click distanță de reușită: www.sorelradu.com!
Ți-a plăcut acest articol? Citește și: