Munca la negru – cum să eviți sancțiunile de la ITM
Fii pregătit pentru controale
0
March 16, 2020 5:00 pm
Data actualizare: March 20, 2020 1:22 pm
1 min
Indiferent de compania în care lucrezi, domeniul de activitate sau dimensiunea acesteia, trebuie să fii la curent cu practicile ce sunt considerate a fi munca la negru de către personalul de control, pentru a evita sancțiunile.
În legislația din România sunt precizate exact situațiile ce reprezintă munca la negru. Există însă câteva activități pe care s-ar putea să le desfășori, dar să nu știi că acestea se încadrează la muncă nedeclarată.
Munca la negru: află pentru ce activități poți fi sancționat!
- Un angajat lucrează fără contract individual de muncă. Fiecare nou angajat trebuie să aibă un contract de lucru, atunci când începe activitatea, nu este suficientă înțelegerea verbală. Mai mult, după ce angajatul are contractul de lucru, e important să transmiți informațiile din acest document către autorități.
- Angajatul prestează activități în perioada de probă fără să aibă un contract de muncă. Fiecărui angajat îi este impusă o perioadă de probă de trei luni. Acest lucru însă nu este posibil fără ca să existe un contract de muncă încheiat.
- Unele activități casnice în gospodării pot fi sancționate, dacă nu există un contract de muncă încheiat.
- Munca zilieră. Cel mai frecvent această activitate este întâlnită în construcții și agricultură, unde angajatorii aleg să nu achite la stat impozitul pe venit și contribuția la pensii.
- Orele suplimentare pot fi și ele sancționate, dacă nu sunt respectate anumite legi. Spre exemplu, overtime-ul poate fi prestat doar în anumite limite legale și de asemenea, trebuie să fie recompensat de către angajator.
Pentru mai multe informații pe acest subiect, citește articolul complet disponibil pe avocatnet.ro, iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile legislative, înscrie-te gratuit la avocatnet.ro Premium.