Microlearning sau Out-of-office learning?
Învățarea la adulți este considerată întregul spectru a ceea ce deprindem după ce părăsim sistemul educațional sau un proces de training. Ea include mai multe metode de invatare precum învățarea pentru carieră, obținerea de noi calificări dar și învățarea în direcția dezvoltării personale. Într-o eră a nevoii constante pentru învățare continuă, online learning sau e-learning reprezintă o modalitate pentru a asigura acel „oricând și oriunde” în materie de cursuri.
Cum ne poate ajuta microlearning-ul?
Literatura de specialitate vine cu mai multe definiții ale microlearning-ului. Potrivit lui Fox, „microlearning-ul este un tip de training livrat într-un format ușor de parcurs (bite-sized) și care oferă individului un constrol asupra a ce dorește să învețe”. O altă definiție este cea dată de Souza & Amaral, care spune că „microlearning-ul este o metoda de invatare care implică aspecte ale predării și educației, a cărui focus este direcționat la nivel micro”.
Mai mult decât atât, microlearning-ul, contribuie la crearea unui simț al autonomiei pentru angajat. Datorită deficitului de atenție la adulți este necesară o expunere mai mică la informație, iar aici tehnica microlearning vine ca un boost pentru baza de cunoștințe.
O altă perspectivă asupra acestei tehnici este să comparăm strategia de microlearning cu obiceiurile de invățare pe internet ale individului. În afara biroului, ne regăsim adesea gândindu-ne la o provocare sau întrebare și căutăm în spațiul online video-uri relevante sau articole competente. Ne place să învățăm în calupuri scurte atunci când avem o nevoie concretă.
De ce ar trebui să-i acordăm mai multă atenție?
Câteva argumente în favoarea adoptării unei strategii de microlearning:
- Tehnica de microlearning determină un transfer al cunoștinelor cu 17% mai eficient.
Conform studiului realizat de Journal of Applied Psychology, învățarea în calupuri mici face ca transferul cunoștințelor dobândite la curs în mediul de lucru să fie mai eficient cu 17%. Iată de ce, microlearning-ul este mai eficient decât training-urile convenționale de lungă durată:
– Atunci când conținutul educativ este ușor accesibil, cursanții îl pot parcurge în ritmul propriu, oriunde s-ar afla și mult mai important, oricând vor ei.
– Deoarece cursurile de microlearning sunt mult mai concentrate, cursanții nu își vor încarca memoria cu aspecte irelevante. Acest fapt contribuie la o retenție mai bună a informației.
- Microlearning-ul demonstrează o creștere cu 50% a engagement-ului angajaților.
Lipsa de angajament și plictiseala influențează negativ succesul unui program de training. Potrivit unui sondaj făcut de Software Advice, mai mult de 50% dintre angajații care au luat parte la sondaj, au indicat că ar folosi mai mult instrumentele de Learning&Development ale companiei lor, dacă cursurile ar fi mai scurte. Potrivit acestora, cursurile lungi nu sunt doar greu de urmărit, ci și intervin în calea task-urilor zilnice.
- Microlearning-ul reduce costurile de dezvoltare și implementare.
Nu mai este nevoie să plătești pentru timpul instructorului, închirierea spațiilor de curs, utilități sau fonduri sau logistică. Este mult mai facil și durează mult mai puțin să faci update la informațiile digitale decât să re-printezi manuale de training.
Cu siguranță, microlearning-ul nu este o tendință nouă. Această tehnică a fost prezentă de ani buni și a ajutat cursanții să învețe deștept și să economisească timp deoarece nu trebuie să tot reînvețe conceptele familiare.
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Cum și de ce să actualizăm regulile jocului la job?