calități candidați tineri
Recrutare

Ce calități trebuie să cauți în candidații tineri

Cum arată candidatul ușor de șlefuit?

Chiar dacă tinerii candidați stau stresați cu gândul că nimeni nu-i va angaja pentru că n-au experiență, noi știm, de fapt, că adevărul e altul. Că fix cei care n-au mai muncit până acum sunt, de cele mai multe ori, cei mai dornici să-și demonstreze abilitățile, că învață repede, că pun pasiune, că dau 110% aproape de fiecare dată. Dar, culmea, acești candidați pasionați nu sunt tot timpul cei care au terminat o facultate în domeniu sau care au urmat un training anume. De multe ori sunt fix cei care numără o bună parte din următoarele calități.

 

Top calități de căutat în candidații tineri

 

Adaptabilitate

Așa cum am menționat în Cum anticipăm provocările viitorului, peste 85% din joburile anului 2030 nu au fost inventate încă. Asta înseamnă că abilitatea de adaptare la schimbări constante a candidaților e esențială pentru viitorul companiilor pentru care lucrăm. Asta este valabil și pentru joburi resurse umane.

 

Creativitate

În zilele noastre există o nevoie mare de inovare în toate domeniile și industriile, ceea ce înseamnă că talentul creativ nu mai poate lipsi din arsenalul candidaților de astăzi. Caută-i după ideile crețe și capacitatea lor de a le adapta după feedback!

 

Empatie

Într-o eră în care burnout-ul în rândul angajaților e mai comun decât e cererea de concediu, avem nevoie drastică de colegi care se oferă să se ajute între ei și de manageri care înțeleg că nu-i OK să dai task-uri la zece noaptea.

 

Încredere de sine

E una dintre cele mai dificile trăsături de observat la un candidat tânăr, teoretic temător din cauza lipsei experienței, dar e și esențială pentru evoluția rapidă a acestuia. Atenție să o distingi de aroganță, pentru că pe cea din urmă sigur nu o vrei la tine în companie.

 

Leadership

E clar că nu toți angajații tăi vor deveni manageri, dar asta nu înseamnă că îți permiți să angajezi oameni fără stofă de lideri. Asta pentru că mai toate joburile de astăzi se fac în echipă, iar orice echipă are nevoie de voci puternice ca să obțină cele mai bune rezultate.

 

Perseverență

E, probabil, cea mai ascunsă trăsătură dintre toate, pentru că necesită timp ca să iasă la suprafață. Plus că la fiecare persoană arată altfel. Rămâi cu ochii-n patru în privința ei și caut-o pe tot parcursul procesului de recrutare, nu doar la primele discuții!

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Talentul de negociator

Cât de bine își susține un candidat ideile? O face insistent sau într-un mod diplomat? Te convinge sau îți dă măcar de gândit? Negocierea poate fi învățată, dar un talent latent e tot timpul bine-venit într-un candidat la început de carieră.

 

Cum descoperi aceste calități?

 

Regula #1. Nu te baza doar pe primele impresii!

Sigur, sunt multe lucruri pe care le poți observa din CV, de pe profilul de Facebook sau de LinkedIn al candidatului, de la telefon sau chiar din felul în care faceți cunoștință la interviu. Lasă-te ghidat de intuiția ta, dar nu trage concluzii prea repede!

 

Regula #2. Folosește un tool de pretestare!

E un efort enorm să cauți aceste abilități personale printre zeci sau chiar sute de candidați, dar tehnologia a avansat în așa fel încât nu mai trebuie să o faci tu manual. Optează, în schimb, pentru un serviciu online de pretestare a candidaților, care pune accent pe soft skills, cum ar fi Hundred5, Class Marker, Interview Mocha, Pymetrics etc. Ai multe opțiuni, unele chiar gândite special pentru diverse domenii. Trebuie doar să cauți opțiunea ideală pentru compania ta.

 

Regula #3. Pune întrebările potrivite!

Înaintea unui interviu cu un candidat tânăr trebuie să-ți schimbi un pic mindset-ul. Tendința multor recrutori e să compenseze cu întrebări ultracreative și provocări de moment care să-l facă pe candidat să improvizeze, cum e deja clasicul challenge „Vinde-mi acest pix într-un mod convingător!”. Dar adevărul e că o serie de întrebări oneste e uneori mult mai bine-venită și-ți poate livra răspunsurile potrivite fără a intimida candidatul. De exemplu:

  • Ce ai vrea să înveți în următoarele șase luni?
  • Ce sfat i-ai da profesorului care te-a dezamăgit la facultate?
  • Care este cel mai interesant lucru despre tine care nu apare în CV?

 

Regula #4. Atenția la perioada de probă!

Toate aceste calități descrise până acum au și echivalentele lor negative. Așa cum am menționat deja, încrederea pe care ai văzut-o într-un candidat s-ar putea să fie aroganță, empatia s-ar putea să fi e o sensibilitate exagerată, iar creativitatea s-ar putea dovedi a fi doar o peliculă superficială care se rupe la primul proiect eșuat. De aceea e important să-ți urmărești candidații tineri, să vezi cum evoluează, cum îi poți ajuta să crească mai repede sau mai bine și, nu în ultimul rând, să accepți dacă nu sunt potriviți și să înveți chiar tu din asta.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, citește și:

Cât de importante sunt departamentele de training intern?

Cum învățăm prin experiență?

Categorii:
Recrutare

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*