interviu
HR Challenge

Prejudecata numărul 1 de care să te ferești la interviu

+ Ce poți învăța din ea (VIDEO)

Uneori, chiar și după mulți ani de experiență, ne dăm seama că avem în continuare lucruri de învățat în meseria noastră. Ai putea să crezi că știi totul despre cum ar trebui să decurgă un interviu de recrutare, de la ce abilități ar trebui să ai și cum te pregătești pentru interviu până la ce întrebări clișeu ar trebui să eviți dacă vrei să convingi candidatul.

Dar dacă nu e suficient?

Am stat de vorbă cu Beatrice Galațanu, Owner & Trainer la My HR Lab, despre prejudecata cel mai des întâlnită în rândul intervievatorilor când vine vorba de interviul de recrutare. Te recunoști? Să vedem ce ne propune Beatrice.


„Îmi dau seama în primele 10 minute dacă un candidat este potrivit sau nu.”

E o afirmație pe care, din păcate, o aud extrem de des. Iar răspunsul meu la aceasta e: „Cu siguranță 10 minute nu sunt suficiente ca să îți faci o părere despre persoana din fața ta.”

Revenind la exemplul empatiei pe care l-am oferit în primul episod, încearcă să te pui în pielea candidatului.

Cum te-ai simți dacă cineva îți face un profil al personalității în doar 10 minute de când te-a cunoscut?

Cum ar fi ca persoana care îți face profilul să te întâlnească într-un context în care tu ești stresat?

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Cel mai probabil ar spune despre tine: „E o persoană drăguță, dar nu pare să aibă încredere în ea pentru că mi-a părut stresată și emotivă”. Sau „Mi s-a părut o persoană îmbufnată și un pic agresivă pentru că își frământă des mâinile”.

 

Fără prejudecăți la interviu

Ce e important să știi atunci când intervievezi este că, în mod normal, în primele minute de la momentul în care cunoaștem o nouă persoană, creierul nostru aplică etichete și poate intra ușor în erori de evaluare.

Spre exemplu, dacă cel care vine la interviu te salută prietenos și, mai mult decât atât, face o glumă care este în ton cu tipul de umor pe care tu îl apreciezi, cel mai probabil vei fi mult mai îngăduitor cu el în interviu, pentru că ți-a plăcut modul în care s-a prezentat.

E important să îți dai seama de etichetele pe care le ai și să nu pici în capcana lor.

În mod normal ar trebui să îți reprimi reacția firească de etichetare (ea oricum există, important este să fii conștient de ea) și să încerci să nu interpretezi imediat primele semne de nervozitate ale candidatului.
Bineînțeles că vei ține cont de aceste semne, le poți nota, însă e bine să nu emiți judecăți de valoare.

Gândește-te că tu poți, cu un simplu „da” sau „nu”, să schimbi parcursul profesional al unei persoane. Iar 10 minute chiar nu sunt suficiente și relevante pentru a putea să îți faci o părere obiectivă despre persoana din fața ta.

Un interviu ar trebui să dureze în medie 1 oră. Așadar, acordă-i candidatului șansa să poată să îți spună povestea experienței lui în timpul necesar.

Categorii:
HR ChallengeInterviuRecrutare

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*