angajat vrea sa plece
HR Challenge

4 simptome ale angajatului care vrea să plece

Și cum să le contracarezi (VIDEO)

În cei 11 ani de când lucrez, nu o dată mi s-a întâmplat să văd demisiile curgând din cauza lipsei de comunicare. Scenariile au fost adesea similare: fie angajatul s-a temut să vorbească pentru că nu s-a simțit confortabil sau pentru că nu a fost încurajată comunicarea transparentă la nivel de management, fie HR-ul sau superiorii direcți nu au fost atenți la acel angajat, având o grămadă de alte lucruri în agenda zilnică, fie o combinație între primele. Picătură cu picătură, până când paharul a dat pe-afară și s-a materializat într-o demisie. Aproape la fiecare loc de muncă pe unde am poposit au fost cel puțin 5-6 angajați buni care ar fi putut fi împiedicați să plece dacă s-ar fi făcut ceva la timp.

E clar că nu e cea mai ușoară perioadă pentru oamenii de HR. De parcă criza de talente și dificultatea de a-ți ocupa pozițiile deschise nu erau suficiente, trebuie să acorzi o atenție sporită și retenției. De multe ori însă ne mai scapă anumite lucruri din vedere. E greu să faci întâlniri periodice 1 la 1 cu toți angajații și în organizațiile mici, iar când vorbim despre companii cu sute, chiar mii de angajați, misiunea devine de-a dreptul imposibilă.

Cred însă că și aici e mai ușor să previi decât să tratezi, așa că hai să vedem cum poți repera la timp un angajat care vrea să plece.

 

E mai puțin motivat

Scăderea gradului de motivație e foarte ușor de sesizat, mai ales la angajații care erau până nu demult foarte implicați în ceea ce făceau. Cine e mai tăcut în ședințe? Cine era proactiv și acum doar se resemnează să își facă task-urile zilnice, fără să vină cu propuneri și idei noi? Odată reperate astfel de cazuri, vorbește cu team leader-ul sau managerul de departament și elaborați împreună un plan de acțiune.

 

E mai puțin prezent

Angajatul vine la birou, vorbește cu colegii, iese la masă, răspunde atunci când e întrebat, cu toate astea pare că e cu gândul în cu totul altă parte. Poate are probleme acasă, e un scenariu foarte plauzibil, poate unul dintre proiecte îi dă bătăi de cap și nu știe cum s-o scoată la capăt, poate a avut o altercație cu vreun coleg și nu știe cum s-o rezolve. Oricare ar fi răspunsul, important e să afli dacă poți face ceva. Invită-l la o discuție one to one și oferă-ți sprijinul. S-ar putea să afli că nu mai face față ritmului sau nu vede un viitor pentru cariera sa în companie. Majoritatea lucrurilor se pot rezolva dacă le afli din timp.

 

Recrutare All Inclusive

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

E mai puțin interesat să participe la activități de echipă

A avut o neînțelegere cu vreun coleg? E vreun proiect în cadrul căruia nu sunt trasate foarte bine responsabilitățile și e posibil să apară probleme de ownership? Dacă răspunsul la întrebări similare e „nu” și, de fapt, nu există nicio problemă punctuală cu vreun membru al echipei, atunci s-ar putea, pur și simplu, să nu mai vrea să participe la activități de echipă pentru că e pregătit să se desprindă de ea. Și în acest caz va trebui să faci puțină muncă de detectiv, dar, cu siguranță efortul va merita decât să treci printr-un proces complex și anevoios de recrutare.

 

E apatic

„Nu punctual, ci cronicizat vedem absența lui din cadrul acestor reuniunii și interesul lui, engagementul despre care toată lumea vorbește, scade treptat, nu se mai implică atât de mult. Sunt cazuri în care devine apatic, nu mai face front comun cu ceilalți, nu mai face echipă foarte bună cu ceilalți colegi”, reperează și Leonard Rizoiu, Managing Partner la leoHR, câteva simptome.

Nici această apatie nu poate fi pusă exclusiv pe seama faptului că vrea să plece de la actualul job, dar e un semn de întrebare major, cu atât mai mult cu cât aceasta se va reflecta în productivitata și rezultatele echipei și, mai departe, în ale companiei. Lucrurile mărețe nu cred că au avut vreodată ca ingredient principal apatia.

 

Nu e prima oară când te încurajăm să iei cunoștințe din domenii cât mai diverse și să le aplici în jobul tău de zi cu zi. Acum e timpul să faci pe detectivul, apoi pe medicul. Lăsând gluma deoparte și luând totul mai puțin tragic decât sună, chiar e important să reperezi cât mai devreme „simptomele” angajatului care vrea să plece pentru a-l putea „trata” înainte de a fi prea târziu și a-l pierde în favoarea altei companii.

Categorii:
HR Challenge

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*