Cele mai proaspete schimbări din piață
Dacă ești manager sau lucrezi în domeniul resurselor umane trebuie să fii la curent cu cele mai noi tendințe din câmpul muncii. Astfel, am decis să-ți venim în ajutor cu cele mai proaspete schimbări din piață într-un singur loc.
8 din 10 români își iau primul job înainte de terminarea facultății
83,3% dintre participanții la cel mai recent studiu eJobs au declarat că au avut primul job încă din timpul facultății, principalele motive pentru care au decis să se angajeze înainte de terminarea studiilor fiind nevoia de a acumula experiență și dorința de a se întreține singuri.
Domeniile care în care aleg să lucreze cei mai mulți români aflați la început de carieră sunt vânzările (26,6% din total), marketingul (8,8%), construcțiile (6,9%), transporturile (4,6%) și turismul (4,6%).
În acest moment, pe piața forței de muncă numărul de oferte pentru candidații din segmentul entry level este în creștere constantă. Pentru aceștia, eJobs a lansat campania Primul Job, care vine în sprijinul tinerilor cu sfaturi, recomandări și locuri de muncă, printr-o platformă dedicată și adresată
exclusiv lor, accesibilă pe primul-job.ro.
Cum stăm la capitolul remote work?
Anul trecut, 5% dintre angajații din Uniunea Europeană, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, lucrau în mod obișnuit de acasă, arată datele Eurostat.
În România, în schimb, doar 0,4% dintre angajați lucrau de acasă, ocupând a doua poziție din coada clasamentului, înaintea Bulgariei. Olanda stă cel mai bine la acest capitol, 13,7% din forța de muncă desfășurându-și activitatea de acasă. Finlanda urmează în top cu 12,7%.
Ce rezultate vom avea pentru anul acesta rămâne de văzut. Există însă posibilitatea ca numărul angajaților care lucrează de acasă să crească, având în vedere că la începutul lunii aprilie a intrat în vigoare legea privind reglementarea activității de telemuncă.
Topul sectoarelor care vor scoate la bătaie cele mai multe joburi vara asta
Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt cei mai optimiști din țară, raportând o Previziune Netă de Angajare de 28% în trimestrul al treilea al anului, cu două puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul anterior, arată un studiu realizat de ManpowerGroup.
La rândul lor, angajatorii din sectorul Administrație publică și servicii sociale raportează planuri de angajare optimiste cu o previziune de 20%, iar pentru cei din sectorul Hoteluri și restaurante Previziunea Netă de Angajare este de 17%.
O creștere solidă a numărului de angajați este preconizată și în alte două sectoare, ambele cu o previziune de 15%: Construcții, respectiv Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri.
România e printre statele UE cu cea mai redusă pondere a joburilor part time
Un număr de 43 de milioane de persoane cu vârste între 15 și 64 de ani din UE lucrau, anul trecut, în regim part time, ceea ce reprezenta 20% din totalul persoanelor care aveau un loc de muncă în UE, arată datele Eurostat. România însă, cu un procent de 6,8, se numără printre țările cu cei mai puțini angajați care au joburi part time.
În rândul statelor membre, lucrul în regim part time este cel mai popular în Olanda, unde aproape jumătate dintre persoanele angajate cu vârste între 15 și 64 de ani lucrau cu jumătate de normă.
Olanda este urmată de Austria, Germania, Danemarca și Marea Britanie, unde, de asemenea, munca în regim part time este frecventă.
La pol opus, țările cu cei mai puțini angajați part time sunt Bulgaria (2,2%), Ungaria (4,3%), Croația (4,8%), Slovacia (5,8%), Cehia (6,2%), Polonia (6,6%) și România (6,8%).