Ambiția nu are vârstă
Există un stereotip deja bine întipărit în mentalitatea colectivă a industriei de HR, cel care susține că tinerii nu vor să muncească. Adevărul e însă mult mai complicat. Talentele tinere de astăzi vor mai mult decât un simplu job; ele își caută scopul în viață, vocația, dar nu-și doresc să lucreze doar de dragul artei. Vor să și câștige pe măsura entuziasmului și dedicației lor. De multe ori asta se traduce în construirea propriei afaceri sau plecarea din țară către alte oportunități. Credem însă că avem multe de învățat de la acești tineri ambițioși dacă ne dorim cu adevărat să atragem candidați competenți în companiile noastre.
Vlad Caluș, spre exemplu, Chief Marketing Officer la Planable, un start-up dedicat specialiștilor în social media, le-a făcut pe amândouă: și-a lansat propria afacere împreună cu echipa sa la vârstă de 19 ani, iar până acum a lucrat în mai multe țări (România, SUA, Anglia) prin prisma oportunităților pe care le-a primit, dovadă că ambiția poate fi cel mai bun motor de muncă atunci când experiența încă nu a fost construită.
Când ai luat decizia de a te muta din țară?
Decizia a fost luată oarecum spontan. După ce am finalizat liceul, nu prea aveam mare dorință să plec peste hotare, îmi doream să fac enorm de mult chestii la mine acasă, eram pasionat de ONG-uri și voluntariat, crearea proiectelor de dezvoltare, implicarea în proiecte rurale și comunitare, credeam că am prea multă treabă, ca să plec. Însă, la data de 15 noiembrie 2015, împreună cu o echipă de tineri am câștigat primul loc la Startup Weekend Moldova, un eveniment care cu adevărat mi-a schimbat întreaga viață, premium mare era o călătorie în România și participare la Spherik Accelerator, unul din cele mai faimoase acceleratoare de business la ziua de astăzi în România.
Mi s-a părut fain să am experiență de antreprenoriat și startup, eram oarecum pasionat de chestia aia atunci, și o plecare de 3 săptămâni mi-a dat de înțeles că noi suntem pe care de a dezvolta o chestia super faină, astăzi Planable. După 3 săptămâni eram încă reticent, and then life stuck și am înțeles că e ceva mai mare ca mine, și merită să încerc.
În Februarie 2016 m-am mutat complet în România, am stat acolo 8 luni, între timp am câștigat Startup Avalanche, premiul mare – o călătorie în Sillicon Valley. Apoi ne-am mutat în SV între octombrie și decembrie 2016, iar în iulie 2017 în Londra, datorită participării la cel mai prestigios accelerator de afaceri din lume – Techstars. Recent ne-am întors în București pentru continuarea proiectului.
Cochetai de mult cu ideea de a pleca?
Oarecum, colegii mei de liceu au plecat în Germania, în mare parte. Am absolvit L.T. „Mihail Kogălniceanu”, liceu cu profil german, iar după 11 ani de germană oarecum avea sens să plecăm în regiunea dată, însă nu știu cum, nu m-a atras. Oricum îmi doream întreaga viață să fiu pilot, mă vedeam mai mult în Dubai, în calitate de însoțitor de bord și mai apoi pilot la Emirates Airlines ori în Africa de Sud, la o școală faimoasă de piloți.
Ce a fost dificil la această mutare și ce a fost neașteptat de ușor?
Depinde, pe alocuri a fost super cool să plec de la părinți și să am propriul meu loc, să ajung să fiu cu adevărat independent la 19 ani, lucru pe care sincer nu-l așteptam. Totodată, chiar doream să plec pe o perioadă, atunci când m-am mutat în România, și mi-a prins bine, chiar dacă cel mai dificil a fost să nu fiu acasă, alături de un cerc social bogat pe care obișnuiam să-l am acasă la Chișinău – prieteni, legături, network etc. Ușor a fost să trăiești la Cluj pentru că e cu adevărat cel mai minunat oraș din România.
Ce te-a convins să rămâi?
Oportunitatea, acceleratorul era în România, posibilitățile de dezvoltare erau mai mari în România, deci avea oarecum sens să rămânem acolo, la fel și mai târziu pentru Londra. Planable este un produs în Marketing, iar Londra este the marketing epicenter in the world, deci s-au legat una de alta.
De ce ți-e dor cel mai mult de-acasă?
O femeie, părinți, uneori de mămăligă, vin moldovenesc, prieteni cu siguranță și multe alte chestii de care mi-e dor în fiecare zi.
Crezi că ai mai multe oportunități de dezvoltare în străinătate?
Cred că am oportunități oriunde aș vrea eu, măcar și-n satul Cobusca Nouă din Republica Moldova, nu cred că ar conta unde ești, astăzi cu atâtea oportunități de a lucra remote poți face orice și oriunde.