IT
Salarii

Ce-și doresc candidații din IT?

Despre cum va evolua deficitul de candidați

Cei care lucrează în domeniul IT se număra astăzi printre cei mai vânați candidați din piața muncii, iar, odată cu creșterea cererii de forță de muncă, se schimbă și preferințele viitorilor angajați. Ei astăzi numai pun un accent atât de mare pe salariu, ci mai degrabă pe mediul de lucru sau proiectele la care urmează să lucreze.  

Despre ce-și doresc candidații din domeniul IT, dar și cum va evolua deficitul de forță de muncă anul acesta, am stat de vorba cu Roxana Dragomir, HR Business Partener la ING Tech România, hub-ul de dezvoltare software al grupului ING care dezvoltă soluții Core Banking, Big Data, Financial Markets, ATM pentru 11 țări.

„În condițiile în care ofertele sunt relativ similare și companiile pun la dispoziție, în linii mari, același tip de beneficii, lucrurile care contează în alegerea viitorului loc de muncă nu mai sunt neapărat salariul, cât tabloul unei zile obișnuite la birou sau cultura companiei”, spune Roxana Dragomir.

Pentru ei este importantă relația cu colegii, cum arată sediul companiei în care urmează să lucreze, care sunt proiectele pentru care vor lucra sau cât de mult îi stimulează aceste proiecte.  

 

Cum va evolua deficitul de candidați din IT?

La nivel de specialiști seniori, Roxana Dragomir spune ca va avea loc o micșorare a poll-ului de oameni. Fie că aceștia vor decide să rămână în companiile în care se află pe termen mai lung sau vor alege un job în afara țării.

„Se observă însă o creștere a investițiilor în procesul de reconversie profesională, sunt înființate multe școli informale de IT, apar tot mai multe cursuri pentru începători, deci e clar că vorbim de asemenea și de o piață care încă mai are loc de creștere și dezvoltare”, menționează aceasta.  

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Totodată, angajatorii mai resimt un deficit si pe partea de competențe, având în vedere că multe companii caută un profil foarte asemănător de candidați. „Devine din ce în ce mai evident că activăm pe o piață a talentelor care devine globală și că ajungem să concurăm cu multe companii internaționale care caută programatori români pentru a le oferi oportunități în afara țării sau șansa de a lucra de acasă pentru clienți din toată lumea”, explică Roxana Dragomir.  

Un alt aspect de luat in vedere când vorbim de deficitul de fortă de muncă este și migrarea talentelor din București spre Cluj, Iași sau Timișoara, care au devenit deja locuri care atrag numeroase investiții atât din partea companiilor mari, cât și a start-up-urilor.

 

Cum recrutăm?  

În ceea ce privește recrutarea, în cazul ING Tech o mare parte dintre cei care aleg să se alăture companiei vin în urma recomandărilor angajaților actuali.  

De asemenea, un aspect important pe care îl are în vedere compania atunci când formează echipele este diversitatea în ceea ce privește gradul de specializare. „Credem în puterea mentoratului ca exercițiu constructiv atât pentru cei care oferă, cât și pentru cei care primesc, așa că am ales să formăm echipe mixte în care specialiști cu experientă lucrează alături de colegii aflați la început de drum”, mai spune Roxana Dragomir.  

 

Ți-a plăcut articolul despre 7card? Citește și:

7card pentru angajatori

Categorii:
SalariiUpdate

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*