potențialul de a fi excepțional
Focus

Despre potențialul de a fi excepțional

(p) Și ce presupune asta de fapt

Toată lumea vorbește despre potențial. Cât de des auzim lauda „Ai atât de mult potențial!” adresată atât copiilor, cât și adulților? Însă nimeni nu ne spune de ce este nevoie pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră, pe plan personal și la job.

Potențialul nu înseamnă nimic. Ce contează este ceea ce facem pentru a-l transforma în realitate— atenția, efortul și dedicația de a deveni mai buni.

 

Cum devenim mai buni la ceea ce facem?

Potențialul nostru este ca o sămânță. Avem deja în personalitatea și inclinațiile noastre ADN-ul necesar—atributele de bază— pentru a răsări. Dar avem nevoie și de un sol fertil— bogat în cunoștințe, de nutrienți— pasiune, motivație și de lumina soarelui — inspirație și energie pentru a crește.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Avem nevoie de curaj.

Dacă vrem să creștem, trebuie să riscăm. Odată ce începem să învățăm ceva nou s-ar putea să descoperim că nu suntem atât de buni pe cât ne credem, că avansăm prea încet, că ceilalți par să se descurce mai bine decât noi. S-ar putea să obosim, chiar să renunțăm. Când ieșim din zona de confort, riscăm să fim puși față în față cu noi înșine și s-ar putea să nu ne placă ce vedem — „Cum adică nu sunt atât de sociabil(ă)/elocvent(ă) pe cât credeam?”

Însă recompensa este de neprețuit, pentru că doar riscând devenim mai buni. Nu putem hrăni sămânța excelenței așa cum trebuie decât dacă verificăm constant calitatea solului și a nutrienților.

Fie că e vorba de locul de muncă, cercul de prieteni sau familia, nimic nu contează mai mult pentru dezvoltarea noastră decât mentalitatea pe care o avem. Nu putem controla mare parte din ceea ce ni se întâmplă, dar putem întotdeauna să alegem cum reacționăm la evenimente. În funcție de atitudinea sau perspectiva pe are o alegem, creștem sau stagnăm.

Există două mentalități de bază ce ne modelează întreaga viață. Carol Dweck, profesoară de psihologie la Stanford, le definește ca fiind mentalitatea fixă și mentalitatea de creștere.

 

Oamenii cu mentalitatea fixă cred că abilitățile sunt înnăscute și statice:

  • ei vor să pară inteligenți
  • se feresc de efort
  • nu își asumă riscuri
  • evită orice fel de critică

Oamenii cu mentalitatea de creștere cred că abilitățile se pot dezvolta:

  • ei vor se învețe și să evolueze
  • știu că efortul este cheia
  • acceptă riscurile
  • îmbrățișează critica constructivă

Categorii:
Focus

Contributor // Senior trainer și fondator Focus Plus. Lucrează de peste 11 ani ca antrenor de performanță, contribuind direct la dezvoltarea angajaților din cadrul multor companii.

Leave a Reply

*

*