Zile libere 2025. Planifică vacanțele din Noul An!
Dacă te regăsești printre cei care, poate, au neglijat beneficiile unei vacanțe bine meritate, noi suntem aici pentru a-ți reaminti de fiecare dată când apare o oportunitate de odihnă. În acest sens, am pregătit un calendar cu zile libere în 2025. Află mai multe despre cum să-ți optimizezi timpul pentru un echilibru perfect între muncă și momentele de relaxare!
Cum arată 2025 la capitolul zile libere legale?
2025 vine cu 17 zile libere legal, la fel ca în 2024, dintre care patru vor fi în weekend, iar 13 vor fi în timpul săptămânii.
Calendar zile libere 2025:
- 1 ianuarie – Anul Nou
- 2 ianuarie — Anul Nou
- 6 ianuarie — Bobotează
- 7 ianuarie — Sfântul Ion
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 18 aprilie — Vinerea Mare
- 20- 21 aprilie — Paștele
- 1 mai — Ziua Muncii
- 1 iunie — Ziua Copilului
- 8- 9 iunie — Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25- 26 decembrie — Crăciunul
Zile libere legale când activitatea nu poate fi întreruptă
Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.
De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.
Câte zile libere au angajații din alte țări?
România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Are 17 zile libere, la fel ca Bulgaria. Surprinzător, țările nordice, cunoscute pentru respectul acordat timpului liber, au mai puține zile libere decât România. Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 10 zile libere legale în calendar, Norvegia -12, Suedia are 13 și Finlanda – 15. Stăm mai bine la zile libere legale și decât Franța – 14 zile, Portugalia – 13 zile și Italia care are 12 zile.
Ai colegi de echipă care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?
Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 17 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.
Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
Câte zile libere au bugetarii?
Dacă lucrezi în sistemul de stat, află că pe lângă zilele libere de 6 și 7 ianuarie, vei mai avea alte două zile libere. Ministerul Muncii a emis pe 11 octombrie o Hotărâre de Guvern privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2025, prin care propune să fie zi liberă națională și data de 3 ianuarie, precum și data de 2 mai.
Trei podcasturi pe care să le asculți în zilele libere
În această perioadă, fiecare dintre noi încearcă să fructifice zilele libere. Unii citesc mai mult sau petrec timp cu familia, iar alții se conectează cu pasiunile lor. Noi însă îți venim în întâmpinare cu câteva podcasturi numai bune pentru zilele libere. E absolut necesar să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, ca mai apoi, să transmiți toată energia și sfaturile bune oamenilor din echipa ta. Hai să le luăm pe rând!
DriveThruHR
Este o discuție captivantă și ușor de înțeles care acoperă subiecte relevante pentru profesioniștii în HR. Fiecare episod are în aproximativ 30 de minute și include discuții între invitați și gazde, abordând subiecte referitoare la tehnologia în resurse umane, recrutarea, gestionarea talentelor, leadership sau cultura organizațională.
HBR IdeaCast
Este un podcast dedicat antreprenorilor și oamenilor de resurse umane. Ce poți afla? În fiecare săptămână, câte un expert din domeniu dezbate subiecte de interes pentru tine, de la strategiile de leadership, până la diverse noțiuni legale pe care trebuie să le cunoști.
HR Happy Hour
HR Happy Hour este unul dintre cele mai ascultate podcasturi de resurse umane. Este alcătuit dintr-o serie de emisiuni în care sunt dezbătute subiecte din domeniu, dar și din management, leadership sau tehnologie. Gazdele podcastului, Steve Boese și Trish McFarlane, vorbesc despre provocările actuale cu care se confruntă omul de HR.
Bonus: lectura ideală pentru vacanță
Bring your Human to Work
Erica Keswin
Autoarea împărtășește idei practice pentru cei care doresc să-și îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Printre subiectele atinse de aceasta se numără: recrutarea oamenilor potriviți, cum ar trebui să arate birourile, dar și care sunt efectele asupra companiei atunci când liderilor le pasă cu adevărat de oamenii din echipe.
How Will You Measure Your Life?
Clayton M. Christensen
Această carte te va ajuta să-ți dezvolți abilități solide de leadership, dar și să înveți să iei decizii raționale. Lectura pune accentul pe modul în care alegerile liderilor pot afecta activitățile angajaților la job, dar și viața lor personală.
Good To Great
Jim Collins
Este o lectură dedicată liderilor care doresc să-și însușească lecții și practici pentru dezvoltarea talentelor. Mai exact, vei aprofunda subiecte precum: atragerea, păstrarea și, cel mai important, implicarea celor mai talentați angajați din echipa ta.
Ți-a plăcut articolul despre zile libere 2024? Citește și:
7 din 10 angajatori sunt îngrijorați că angajații lor nu sunt suficient de flexibili