Statistici la zi care te vor ajuta în recrutare și nu numai
În era informațională rapidă pe care o traversăm, luarea deciziilor fundamentate pe date este esențială pentru succesul în orice domeniu, iar zona de recrutare nu face excepție.
Acest articol îți aduce date actualizate și perspective esențiale care te vor ghida prin datele-cheie ale momentului. Descoperă cum poți transforma informațiile în acțiuni concrete, cum să înțelegi tendințele actuale și să iei decizii strategice care să susțină creșterea ta și a echipei tale!
91,2% dintre angajați își doresc pachete de sănătate extinse
Nu mai e un secret că preocuparea companiilor, dar și a angajaților pentru sănătate a crescut din 2020 încoace, iar ea continuă trendul ascendent și anul acesta. Beneficiile pentru sănătate sunt considerate aproape indispensabile în pachetele de angajare, iar interesul oamenilor din echipe pentru ele este justificat de avantajele care le însoțesc. Conform unui studiu realizat de MedLife și NN România în colaborare cu eJobs, 56% dintre respondenți susțin că abonamentele medicale le asigură un confort financiar sporit, prin faptul că le oferă gratuitate sau reduceri la serviciile medicale. În plus, ei apreciază posibilitatea de a avea acces la servicii medicale de calitate, 55% menționând acest aspect, precum și faptul că abonamentele îi încurajează să mizeze pe prevenție și să-și îmbunătățească sănătatea fizică (47,6%). În acest context, 91,2% dintre respondenți afirmă că-și doresc pachete de sănătate care să cuprindă toate opțiunile pentru prevenție și protecție în caz de urgențe medicale, de la abonamente medicale și asigurări de sănătate, la abonamente stomatologice, dar și de fitness.
56% dintre respondenții unui studiu eJobs vor un nou loc de muncă
Interesul candidaților pentru angajare sau pentru schimbarea jobului a crescut în 2023 comparativ cu 2022, în condițiile în care au fost înregistrate 11 milioane de aplicări, cu peste 10% mai multe ca-n 2022. Eforturile depuse de aceștia au rămas constante pe tot parcursul anului, inclusiv în lunile de vară și la final de an, perioade în care, în general, procesul de aplicare cunoaște un ritm mai lent. „Spre deosebire de 2022, când mai degrabă piața a fost cu ochii pe candidați, în 2023, candidații au stat cu ochii foarte aproape de piață. Nu doar că au aplicat mai mult cei care aveau deja un cont pe platformă, dar am sesizat și o creștere de aproape 10% a numărului de candidați noi. Foarte probabil ca și anul acesta să asistăm la același fenomen, în contextul în care cel mai recent sondaj pe care l-am derulat relevă faptul că 56% dintre respondenți au în plan o schimbare de job în 2024”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.
Riscurile digitale și cibernetice, în topul preocupărilor pe 2024
Potrivit Global Risk Survey realizat de PwC în 2023, riscurile asociate tehnologiei digitale și cibernetice reprezintă o preocupare majoră pentru lideri, cu toate că 60% dintre aceștia văd Generative AI (GenAI) ca fiind o oportunitate pentru afacerile lor. Sondajul a implicat peste 3.900 de lideri din varii domenii, iar rezultatele arată că, în timp ce 39% dintre respondenți se simt „foarte” sau „extrem de” expuși la riscurile inflației, riscurile cibernetice și cele asociate tehnologiei digitale se numără și ele printre preocupările lor, cu procentaje de 37%, respectiv 32%. Studiul subliniază faptul că, pe măsură ce companiile explorează tehnologii noi și emergente precum Generative AI, machine learning, automatizare, securitate cibernetică și cloud pentru a-și transforma operațiunile, acestea pot expune și organizația la riscuri.
Aproape 50% din populația adultă din România cunoaște o limbă străină
Într-un studiu recent realizat de INSSE privind cunoașterea limbilor străine în rândul populației adulte din România, au fost scoase la lumină niște rezultate îmbucurătoare. 49% au declarat că posedă cunoștințe de limbi străine. Cifrele indică faptul că, în majoritatea cazurilor, indivizii cunosc o singură limbă străină, procentul acestora ridicându-se la 70,8%. În fruntea limbilor stăpânite se află engleza (73,1%), urmată de franceză, cunoscută de 10,9% dintre respondenți. Interesant este că în cazul nivelului de competență autoevaluat, mai mult de jumătate dintre cei chestionați (57,7%) s-au clasat la niveluri avansate sau intermediare în ceea ce privește limba străină pe care o stăpânesc cel mai bine. 59,6% dintre cei care s-au declarat utilizatori avansați aveau studii superioare, 80,4% locuiau în mediul urban, iar 73% erau persoane active profesional.
Ți-a plăcut articolul Statistici la zi care te vor ajuta în recrutare și nu numai? Citește și:
Soluția, când ai ca obiectiv eficientizarea activității în HR