Cum a transformat Black Friday piața locurilor de muncă
Sezonul Black Friday este deja aici, iar companiile care au campanii în această lună au luat toate măsurile necesare pentru a face față creșterii volumului de activitate. În ultima lună, numărul total de joburi disponibile pe piața muncii a crescut cu peste 20%, indicând o mobilizare semnificativă pentru o perioadă intensă de cumpărături. În fruntea celor care au recurs la aceste soluții se află sectoarele de retail, transport și logistică, precum și call-center.
Pentru o perspectivă mai detaliată, aproape 34.000 de noi joburi au fost postate începând cu luna octombrie, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă de peste 20% față de luna septembrie. Acest fenomen reflectă eforturile susținute ale angajatorilor de a se adapta la cerințele pieței în perioada aglomerată de Black Friday. Creșterea masivă a numărului de locuri de muncă a fost observată în special în domeniul transportului și logistică, unde cifrele au crescut cu 40%, iar pentru sectoarele retail și call-center, creșterea a fost de 15%, respectiv 18%. Căutările cele mai intense sunt pentru posturile de curieri, lucrători comerciali, lucrători în depozite și operatori call-center.
Află și care sunt mediile salariale aferente pentru joburile-vedetă de Black Friday
„Am intrat în acea perioadă a anului cu vârfuri în zonele de consum în care retailerii, fashion retailerii sau jucătorii din e-commerce au volume mari de vânzări și, prin urmare, au nevoie să suplimenteze echipele. Asta înseamnă mai mulți oameni în prima linie, în departamentele de vânzări, dar și în sectoarele adiacente – livrări, curierat, suport tehnic pentru clienți. Este o perioadă foarte aglomerată pentru aceste industrii, care creează în fiecare an portițe importante de oportunități pentru candidații aflați în căutarea unui loc de muncă, în special pentru cei din categoria entry level”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
În prezent, pe eJobs, peste 1.100 de locuri de muncă sunt disponibile pentru poziții de curier, 3.700 pentru operatori call-center, 3.300 pentru lucrători comerciali și 3.700 pentru lucrători în depozite. Ofertele din aceste domenii au primit peste 630.000 de aplicări, dintre care aproape 380.000 au fost pentru locurile de muncă din retail, 160.000 pentru cele din call-center și 90.000 pentru domeniul transportului și curieratului. În special, candidații entry-level, cu maxim doi ani de experiență, au reacționat cu entuziasm la aceste oportunități.
Conform datelor Salario, comparatorul salarial eJobs, un curier poate câștiga în medie 2.900 de lei pe lună, în timp ce un operator de call-center are un salariu mediu de 2.800 de lei. Pentru lucrătorii comerciali sau cei din depozite, salariile medii sunt în jur de 2.700 de lei pe lună. Aceste cifre reprezintă salariile medii nete la nivel național și includ toate orașele din țară. Pentru orașele mai mari, cum ar fi București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, și pentru angajații care lucrează în ture de weekend, salariile pot fi cu 40% – 50% mai mari. Este important de menționat că pentru aceste posturi, de obicei, nu se cere experiență anterioară sau abilități specifice.
Ți-a plăcut articolul Cum a transformat Black Friday piața locurilor de muncă? Citește și:
De ce set de abilități ai nevoie pentru a fi un lider empatic
De la stres la burnout. Unde e limita?
Cum scapi de teama de a vorbi în public în 10 pași