echilibrul
Leadership

Cum ai grijă de tine, în calitate de lider?

Fii tu exemplul de urmat pentru echipă

Mănânci în fața laptop-ului, în timp ce scrii e-mail-uri urgente, petreci puțin timp cu apropiații tăi, iar despre o vacanță fără să fii în permanență conectat la e-mail și la telefon nici nu se pune problema? Poate că te-ai obișnuit să funcționezi așa, dar pe termen lung toate acestea îți pot afecta sănătatea fizică și psiho-emoțională. Află cum poți deveni un lider echilibrat, care are grijă de sine, de la Simona Cernea, psihoterapeut și specialist Hilio.

 

Cum ajungem să nu mai avem grijă de noi?

Într-o lume în continuă mișcare, cu cerințe și oportunități din ce în ce mai mari, devine dificil să ne mai păstrăm direcția, normalul sau echilibrul. Pe de o parte, cerințele atât legate de job, cât și cele care aparțin vieții personale sunt din ce în ce mai mari, pe de altă parte, și oportunitățile care apar, și care par de neratat, pun presiune pe noi.

Ne simțim, de multe ori, captivi ai propriilor vieți și nu mai înțelegem unde ne-am pierdut pe drum. Iar în momentul în care nu doar viața ta sau cariera ta sunt în joc, ci și viețile și carierele membrilor echipei tale, responsabilitatea și presiunea cresc exponențial. Și devine și mai ușor să uiți de tine, să te neglijezi, să te pui pe ultimul plan și să spui „Lasă, că eu pot să duc”. Până când cineva te întreabă „Dar tu de ce nu ai grijă de tine?”. Și atunci realizezi că nu știi cum!

De ce e important să menții echilibrul?

Îmi place cel mai mult metafora măștilor de oxigen, care ilustrează cel mai bine faptul că, deși vrem să-i ajutăm pe alții, nu o putem face dacă nu avem mai întâi grijă de noi. Probabil fiecare a călătorit cu avionul măcar o dată, dar oare câți am fost atenți la indicațiile însoțitorilor de zbor? 

„În cazul puțin probabil al depresurizării cabinei, măștile de oxigen vor cădea automat. Luați cea mai apropiată mască și plasați-o peste gură și nas. Abia după aceea puteți oferi asistență și ajutor celorlalți.” 

Cu alte cuvinte, pentru a putea avea grijă de alții, trebuie să mă asigur întâi eu că sunt bine. Acesta nu este egoism, este spirit de conservare și grijă pentru ceilalți. Ceva similar se întâmplă și în momentul în care vrei să salvezi pe cineva de la înec, mergi în spatele persoanei, pentru a te pune pe tine la adăpost primul.

 

Care sunt semnele care îți dau de gândit că nu mai ai grijă de tine?

Pot apărea semnale corporale:

–       stare de oboseală,

–       dureri de cap sau musculare recurente,

–       acuze gastro-intestinale,

–       dereglări de somn și/sau de apetit,

–       scăderea imunității. 

 

Putem apoi avea de a face cu simptome emoționale:

–       stări de tristețe,

–       lipsa poftei de viață,

–       nimic nu îmi mai face plăcere,

–       o stare de anxietate difuză,

–       sentimente de eșec.

 

Și evident apar și semne comportamentale:

–       irascibilitate,

–       tendința de izolare socială,

–      numite comportamente adictive – poate mănânci mai mult, consumi alcool sau fumezi peste limită. 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

De cele mai multe ori, încercăm să negăm, să ne găsim scuze, să ignorăm deopotrivă starea de oboseală, acuzele somatice sau propriile gânduri de devalorizare sau eșec, dar când semnalele comportamentale se accentuează, oamenii apropiați nouă ne vor atenționa și bine am face să le dăm credit și crezare și să începem să avem mai multă grijă de noi înșine.

 

Metode prin care poți avea grijă de tine, în calitate de lider

Identifică-ți valorile personale

Fă o listă cu acestea, fie că este vorba despre familie, timp cu prietenii, sănătate sau nutriție echilibrată. După aceea, fă o listă separată cu frecvența cu care practici aceste lucruri. S-ar putea să afli că, deși îți place să călătorești sau să pescuiești, nu ai mai făcut acest lucru de doi ani. Că deși declarativ familia este importantă pentru tine, ai lipsit de la o aniversare sau serbare și îți vezi familia doar zece minute dimineața și jumătate de oră seara. Că deși spui că este foarte important un stil de viață sănătos pentru tine, nu ai mai trecut pe la sală de peste șase luni.

 

Ce ai de făcut? Să-ți armonizezi stilul de viață cu propriile valori, fără a-ți găsi scuze sau a-ți adapta în mod negativ valorile, sub forma „Lasă că nu toată lumea merge în vacanță, se poate și fără”.

 

Ai grijă de corpul tău fizic

Dormi suficient, păstrează-ți weekendul pentru odihnă, acordă-ți acel concediu anual, mănâncă încet, mergi pe jos dacă nu-ți place sportul, hidratează-te corespunzător.

 

Pune limite clare între muncă și viața personală

Ai mai multe roluri decât acela de profesionist. Cu siguranță ești soțul sau soția cuiva, fiul cuiva, părintele copiilor tăi, fratele sau prietenul cuiva. Fiecare merită o parte din timpul tău și, în acest caz, pentru a le putea face pe toate, trebuie să pui limite clare, să știi de la cât la cât porți pălăria de profesionist, ca mai apoi să o schimbi. Și știu că scuza principală este „este urgent, trebuie să le rezolv eu pe toate, nu am timp”, dar să ignori să ai grijă de tine poate duce la probleme fizice și psihologice, care te pot scoate pe bară o vreme, iar atunci nu vei mai putea avea grijă de absolut nici una dintre problemele grave, urgente, de neamânat. Așa că, programează timp pentru tine și, mai ales, ține-te de acest program.

 

Schimbă optica

Încearcă să te gândești la munca ta dintr-o altă perspectivă. Ascultă ce îți spun apropiații sau membri familiei, ce îți reproșează copiii. Poate au dreptate când îți spun că muncești prea mult și că ar vrea să petreci mai mult timp cu ei. Deși munca ta este extrem de importantă pentru tine și pentru echipa ta, dar nu reprezintă întreaga ta viață. Încearcă să găsești sens și plăcere și în afara biroului. După luni sau ani în care te-ai afundat în muncă, este posibil, la început să nu reușești, să nu găsești plăcere în afara ei, dar nu renunța, perseverează! 

 

Cum ai grijă de echipa ta?

Iar atunci când reînveți ce înseamnă grija de sine, nu ține informația doar pentru tine, dă-o mai departe echipei. Și de cele mai multe ori nu este nevoie de o ședință informativă, ci este suficient propriul exemplu și propriile acțiuni. Privește fiecare om în ansamblul lui, cu multitudinea de roluri pe care le are, pentru care echilibrul interior este important pentru productivitatea pe termen lung. Nu căuta rezultate imediate în detrimentul celor legate de un viitor comun și îndelungat. Dă dovadă de echitate în distribuirea sarcinilor și realism în setarea time-line-urilor. 

Pentru că a ști sau a învăța să ai grijă de tine și de echipa ta se traduce în creșterea performanței, în crearea unui mediu de lucru deopotrivă plăcut și productiv, cu oameni pentru care a merge la birou va fi nu neapărat o plăcere, dar va fi cel puțin o normalitate care contribuie la echilibrul interior.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să-ți menții echilibrul emoțional? Citește și:

Ce să faci/Ce să nu faci pentru a fi liderul pe care și-l doresc

5 cărți care te vor ajuta să soluționezi conflictele

De la stres la burnout. Unde e limita?

Categorii:
Leadership

Hilio este platforma care adună toate resursele pentru sănătate și well-being într-un singur loc, atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru companii. Reunește peste 1.000 de medici și specialiști verificați și licențiați în: psihoterapie, nutriție, coaching, parenting și consiliere financiară, care sunt disponibili 24/7, de oriunde, oricând.

Leave a Reply

*

*