Cele mai proaspete vești din piața muncii
Noi oportunități și provocări apar constant pe piața muncii, influențând modul în care managerii de resurse umane lucrează, recrutează și își construiesc propriile cariere. Ne propunem să te ținem la curent cu noutatile, astfel încât să poți dezvolta strategii de resurse umane eficiente. Așadar, hai să explorăm schimbările care au avut loc în ultimele luni.
Noutatile din piața muncii. Fii la zi cu schimbările
Peste 50.000 de joburi pentru candidații din segmentul senior level
De la începutul anului și până în luna august a lui 2023, pe platforma eJobs au fost postate peste 50.000 de joburi care au vizat candidați din segmentul senior level (cel puțin 5 ani de experiență) și management. Industriile în care s-au făcut cele mai multe recrutări pe aceste nivele de carieră sunt retail, industria alimentară, turism, producție, construcții, financiar-bancar, servicii și auto. Ce așteptări au cei care aplică la astfel de roluri? Pe lângă salarii competitive, aceștia sunt atenți la componența pachetelor extrasalariale care ar trebui să includă pentru astfel de poziții mașina de serviciu, bonusul de relocare, accesul la training-uri și certificări internaționale sau posibilitatea de a lucra de oriunde. Așteptările candidaților sunt aliniate nu doar cu oferta din piață, dar și cu ceea ce propun angajatorii din străinătate, din aceleași industrii.
22% dintre români cred că joburile bune sunt luate pe „pile”
Când se află în pragul unei schimbări de carieră, românii resimt o serie de obstacole care fie îi
împiedică să-și găsească mai repede locul de muncă dorit, fie îi determină să amâne momentul schimbării. Conform unui studiu eJobs realizat în vara acestui an, 22% dintre respondenți au percepția că joburile cele mai bune sunt luate pe „pile”, 15,4% cred că au dificultăți în a obține jobul dorit pentru că au așteptări salariale prea mari și aproape la fel de mulți nu au încredere că anunțurile de joburi sunt adevărate. Următoarele obstacole menționate sunt lipsa de experiență, numărul insuficient de locuri de muncă disponibile în piață sau faptul că ar avea nevoie de consiliere profesională, dar nu știu la cine să apeleze. Cum îi poți ajuta să treacă peste astfel de temeri? Mizând pe procese de recrutare cât mai transparente!
Tichetele de masă se vor putea majora până la 40 de lei
Guvernul majorează în două etape valoarea tichetului de masă, respectiv de la 1 august 2023 și din 1 ianuarie 2024. Propunerea de majorare a venit din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei. Ținând cont de faptul că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deși prețul alimentelor și al utilităților a crescut semnificativ, s-a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei începând cu 1 ianuarie 2024.
Rata ocupării forței de muncă la nivelul UE pentru cei între 20 și 34 de ani – în creștere
Conform unui studiu recent publicat de Eurostat, din 2014 până în 2022, rata de angajare a acestei categorii de vârstă a crescut cu 7 puncte procentuale, ajungând în prezent la 82%. Rata ocupării forței de muncă în 2022 a marcat un nou vârf, depășind maximul anterior de 81% atins în 2018, o rată care a rămas neschimbată în 2019. În 2022, la nivel național, ratele de ocupare pentru această categorie au fost cele mai ridicate în Luxemburg și Olanda (ambele 93%), Germania (92%) și Malta (91%). Între timp, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Italia (65%), Grecia (66%) și România (70%).
Ți-a plăcut articolul despre nouatile din piața muncii? Citește și:
Toamna se numără evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi