[Wellbeing@Work] Ce poți face pentru starea de bine a echipei
Pentru a-și asigura succesul business-ului, liderii prezentului nu mai pot doar să gestioneze o echipă talentată, ci trebuie să și încurajeze o cultură organizațională sănătoasă. Unul dintre aspectele cheie la care trebuie să fie atenți este grija acordată stilului de viață și încurajarea unor obiceiuri sănătoase. Un stil de viață echilibrat sporește performanța și productivitatea și, totodată, consolidează legăturile între membrii echipei. Pentru a atinge excelența într-un climat competitiv, este esențial ca liderii să-și asume și rolul de promotori ai unui stil de viață sănătos.
În acest articol, vom explora strategii pe care liderii moderni le pot adopta în această direcție, precum și beneficiile unui astfel de efort. Pentru a găsi cele mai potrivite soluții, am stat de vorbă cu Dr. Anca Hâncu, medic acreditat la nivel european în Medicina Stilului de Viață, Medic Generalist, Nutriționist, Doctor în Științe Medicale, Coordonator al Centrului de Medicina Stilului de Viață BetterMe din cadrul MedLife și am rugat-o să ne schițeze un plan de acțiune.
De unde începi
Sedentarismul și lipsa de timp se află în capul listei de provocări pentru cei mai mulți membri din echipe. Majoritatea joburilor de azi implică multe ore de activitate la birou, adică lipsa mișcării, care-și pune amprenta asupra sănătății. Printre efectele negative ale acestui stil de lucru se află scăderea masei musculare și impactul asupra absorbției grăsimilor alimentare.
Ce e de făcut? 8 ore de sedentarism pe zi pot fi compensate prin 50-60 de minute de activitate fizică moderată, care însă sunt greu de bifat după o zi plină. Cum ar trebui procedat? Pot fi cuplate episoadele lungi de stat jos cu mici pauze în care urci sau cobori scări, să stai în picioare când prezinți ceva sau vorbești la telefon. Lipsa de timp este o barieră importantă, care poate fi depășită printr-o bună eficientizare a timpului și prin prioritizarea propriei sănătăți.
Aceste recomandări se aplică pentru fiecare membru al echipei, începând chiar cu liderul ei.
La ce să fii atent, în cazul echipelor care lucrează în ture sau remote
Munca în ture reprezintă un factor de risc pentru declanșarea insulinorezistenței, care în timp duce la prediabet și diabet, precum și la tulburări de comportament alimentar și obezitate, ca urmare a scăderii duratei somnului. Educația despre un stil de viață sănătos, alimentația corectă, gestionarea stresului și conștientizarea importanței somnului sunt esențiale.
Nici angajații remote nu sunt feriți de anumite riscuri. În cazul lor, există riscul de a deveni mai puțin sociali și sociabili, dar și sedentari, iar ca urmare, se pot confrunta cu creșterea greutății, dar și cu sentimentul de însingurare. E important să-și încurajezi echipa să facă mișcare, poți organiza sesiuni live cu toți colegii pe subiecte legate de sănătatea stilului de viață sau să faci sesiuni de teambuilding, care reprezintă o tactică bună pentru a crea conexiuni și a încuraja echipa să facă mișcare (mai ales prin activități distractive).
De ce e important ca liderul să se implice în acest demers
Liderul este un exemplu pentru întreaga echipă și va fi urmat sau imitat, de cele mai multe ori. Dacă liderul povestește că merge la înot sau sală după birou, dacă își uimește angajații cu ascensiunile montane sau cu vacanțele active, va deschide perspective interesante și celorlalți colegi. Tot pe acest model, dacă le spune angajaților să nu stea peste program, să-și termine rapid munca, să fie eficienți și să se bucure de timpul liber într-un mod activ, va construi o echipă cu oameni eficienți și motivați.
Așadar, dacă ești responsabil de gestionarea unei echipe, cu siguranță vei fi privit ca un model, așadar, schimbarea începe cu tine.
Alte tactici sigure prin care încurajezi echipa să facă alegeri sănătoase
Asigurarea unui prânz sănătos în cadrul companiei (prin intermediul unui serviciu de catering la birou, de exemplu) este o potențială măsură extrem de utilă în ordonarea meselor și influențarea alegerilor sănătoase. De asemenea, poți organiza workshopuri pentru un stil de viață sănătos, susținute de un medic acreditat în medicina stilului de viață care să le reamintească angajaților principiile de bază și să le răspundă la întrebări.
Screening-ul compoziției corporale (evaluarea compoziției corporale prin bioimpedanța făcută la sediul companiei) poate aduce informații surprinzătoare. În mediile în care am făcut prezentări și screening-uri am găsit procente ridicate de supragreutate și obezitate și am reușit să ajutăm la conștientizarea unor afecțiuni. Obezitatea nu este un semn de prosperitate cum este percepută în unele comunități, ci este o afecțiune cronică, multifactorială, recidivantă și care are consecințe nefaste metabolice, mecanice și psihosociale.
Promovarea activității fizice poate fi încurajată prin oferirea de abonamente la săli de fitness ca parte integrantă a pachetului salarial, prin organizarea de competiții sportive între departamente (acolo unde sunt mai mulți angajați) sau chiar crearea unei săli de sport în cadrul biroului. Cum spuneam și mai sus, exemplul liderului este important. Poze cu oamenii din companie urcând pe munte, înotând, la sală și postările în social media legate de activitatea sportivă a angajaților vor încuraja mișcarea la nivelul întregii organizații.
Ce câștigi dacă vei aplica măcar o parte dintre aceste strategii
Așa cum se precizează în cel mai recent ghid de activitate fizică OMS 2020, pe baza studiilor științifice, sportul nu aduce doar beneficii fizice. Acesta contribuie și la creșterea performanței cognitive, ameliorarea somnului, dar și a stării emoționale. Oamenii activi sunt mai disciplinați, se concentrează mai bine, știu să-și împartă timpul și, nu în ultimul rând, sunt mai pozitivi, având o atitudine optimistă. Iar sportul nu este singurul aspect asupra căruia merită direcționată atenția. Și somnul odihnitor, o alimentație corectă, consumul responsabil de substanțe sau sănătatea emoționale sunt, de asemenea teme de interes pentru liderii interesați de starea de bine a echipei.
Investiția în wellbeingul angajaților aduce multiple beneficii organizației, de la creșterea productivității și performanțelor la crearea unui mediu de lucru plăcut, bazat pe încredere. Toate acestea pot contribui semnificativ la succesul și durabilitatea afacerii.
***
Acest articol este susținut de MedLife, liderul pieței de abonamente medicale, și NN, liderul pieței de asigurări de viață, și face parte dintr-un demers de conștientizare a importanței grijii față de sănătatea angajaților pentru succesul unei companii.
MedLife continuă să sprijine dezvoltarea sănătoasă a business-urilor, fiind primul operator medical privat ce oferă abonamente medicale cu acoperire 360°. Companiile au la dispoziție o soluție integrată pentru protejarea oamenilor din echipă, sub forma unui abonament complet, care poate include servicii medicale de diagnostic și tratament în aproape 700 de unități medicale proprii și partenere, asigurare de sănătate de grup NNCare dezvoltată împreună NN Asigurări de Viață, servicii de wellness prin intermediul Sweat Concept și servicii de sănătate orală la DENT ESTET.