oferte de munca
Focus

Ce oferte de muncă au fost la mare căutare în prima jumătate de an

Spre ce s-au orientat candidații

Peste 4 milioane de căutări de joburi au fost efectuate, de la începutul anului și până acum, de candidații activi pe eJobs. Cei mai mulți au fost interesați de oferte de munca pe care angajatorii le-au postat pentru pozițiile de șofer, asistent medical, operator call center și contabil.

„Prima jumătate a anului a crescut semnificativ numărul de căutări făcute de cei interesați să își schimbe locul de muncă. Vorbim despre o dublare sau chiar o triplare a numărului de căutări, în special pentru pozițiile de entry level. Nu într-un ritm la fel de abrupt, dar observabil față de anul trecut, a crescut și numărul de aplicări înregistrate în platformă. Dacă în primul semestru din 2022 am avut 5,1 milioane de aplicări, în aceeași perioadă din 2023 vorbim despre aproape 5,3 milioane de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

În ceea ce privește căutările făcute de candidați în platformă, anul acesta dispare din top 5 poziția de inginer, care, la nivelul anului trecut, a fost cea mai populară. A fost înlocuită de poziția de șofer, care s-a regăsit în peste 150.000 de căutări active. În această categorie profesională, cei mai mulți dintre candidați sunt interesați de joburile deschise pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir și cei de curierat.

Asistent medical a fost a doua cea mai căutată meserie în primele șase luni din acest an, cu peste 56.000 de interogări în platformă, urmată, la scurtă distanță, de contabil (55.000 de căutări) și operator call-center (43.000 de căutări). Deși, în valori absolute, joburile remote suscită un interes mai mare decât anul trecut, raportat la celelalte poziții din clasament, se află în scădere și ocupă, anul acesta, poziția a șasea.

 

Spre ce domenii s-au orientat candidații?

„Dacă ne uităm la aplicări, vedem însă că domeniile care au atras cei mai mulți candidați au fost retailul, serviciile, call-center / BPO, IT / telecom și financiar bancar. Din cele aproximativ 5,3 milioane de aplicări, peste 3 milioane au mers către aceste domenii. Faptul că există foarte multe căutări pe pozițiile menționate anterior este un indicator bun pentru ce se va întâmpla, cel mai probabil din toamnă, când eforturile active de a prospecta piața și joburile disponibile vor fi dublate de eforturi active în direcția aplicării propriu-zise. Mai cu seamă în condițiile în care, toamna, în mod tradițional, candidații fac pași concreți în direcția schimbării joburilor”, explică Bogdan Badea.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor care lucrează ca șoferi pleacă de la o medie de 2.800 de lei, net, în cazul curierilor, spre exemplu, și pot ajunge până la 9.000 de lei sau chiar mai mult, dacă vorbim despre șoferi de tir, pe curse internaționale. Salariul mediu net pentru un contabil, la nivel național, este de 3.600 de lei și poate ajunge la 6.000 de lei, în cazul contabililor șefi, în timp ce operatorii din call-centere se pot aștepta la câștiguri lunare de aproximativ 2.700 de lei. Un asistent medical câștigă, în medie, 3.200 de lei, pe lună.

Alte poziții care au generat un număr mare de căutări au fost agent de vânzări, specialist în resurse umane, lucrător comercial, inginer ori electrician.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

 

Ți-a plăcut articolul despre ce oferte de munca au fost atractive pentru candidați? Citește și:

Cum arată astăzi capacitatea de adaptare

Pune în lumina reflectoarelor campania ta de Employer Branding

Work from anywhere ca tehnică de flexibilizare

Categorii:
FocusRecrutare

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*