Cum vulnerabilitatea te ajută să fii mai flexibil?
Succesul unei echipei nu se măsoară doar în cunoștințele și rezultatele fiecărui membru în parte, ci și în capacitatea acestora de a se adapta la noile contexte tot mai imprevizibile în ultimii ani. Flexibilitatea a devenit astfel o calitate esențială pentru reușita unei companii. Cum să dezvolți acest skill în echipa ta? Dar și cum te poate ajuta o doză de vulnerabilitate în acest sens? La aceste întrebări ne-a răspuns Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.
Cum o doză de vulnerabilitate te poate ajuta să fii mai flexibil?
Majoritatea oamenilor merg la un curs de actorie ca să-și dezvolte niște skill-uri palpabile: charisma, vorbirea în public, abilitățile conversaționale, unii chiar cu gânduri de reconversie profesională. Eu m-am dus ca să mă simt inconfortabil. Și nu oricum, ci cu toate reflectoarele pe mine, sub îndrumarea unei profesoare laureate la Cannes pentru actorie și a 15 colegi cât se poate de diverși, cu vârste între 18 și 45 de ani și cu ocupații pe toată plaja dintre elev, programator, stomatolog și ofițer de fraude.
Mi-am atins obiectivul la finalul celor cinci ședințe? Oho, și-ncă cum! Am bifat multe stații din lunga mea călătorie pe tărâmul flexibilizării. Și cred că un curs de actorie poate ajuta pe oricine, atât la nivel individual, cât și de echipă, să se flexibilizeze. Cum m-a ajutat pe mine? Am reușit să-mi depășesc frica de penibil.
Să faci exerciții de improvizație, despre care ai zero informații în prealabil, e cel mai bun instrument pentru a te arunca în brațele penibilului. De ce ai vrea să te arunci în penibil când toată lumea fuge de el?
Pentru că îți dezvoltă creativitatea și te flexibilizează cum puține lucruri pe lumea asta o s-o facă. În improvizație dai nas în nas cu penibilul la fiecare pas. Ce o să observi însă e că, pe măsură ce vă întâlniți tot mai des, nu doar că nu mai e stânjenitor sau inconfortabil, dar ajungi și să te simți bine în penibil și să te folosești de el ca instrument care-ți potențează farmecul personal. Am reușit să-mi controlez nevoia de control.
Când stai foarte mult în neprevăzut, firescul devine să NU ai controlul. Pentru că, adevărul e că sunt extrem de puține lucruri care sunt în controlul nostru pe lumea asta. Probabil că vreo 3-4. Așa că, inundată de neprevăzut, eram mereu prima care se înscria la exerciții, neștiind ce presupun. Aș fi putut să aștept să se înscrie altcineva primul, le-aș fi făcut mai bine, căci aș fi avut mai multă informație și aș fi fost mai pregătită, dar obiectivul meu nu era să performez de 10, căci nu mă dusesem să mă fac actriță, ci să fiu inconfortabilă de 10.
Fiind inconfortabilă de 10, m-am împrietenit și cu eșecul, căci evident că am și eșuat grațios, neavând niciun fel de control și aruncându-mă cu capul înainte. Însă, pentru obiectivul meu, să eșuez de 10 era adevărata reușită.
Cred că o doză de vulnerabilitate e adevărata putere pe care o avem. Pentru că e dificil să stai „dezbrăcat” în fața celorlalți și cu părțile neinstagramabile din tine, pe care tu însuți nu le placi și pe care abia înveți să le accepți. Și, hai să fim sinceri, ne plac oamenii perfecți, dar îi adorăm pe cei reali, în care recunoaștem familiarul, care spun povești și sunt sinceri în imperfecțiunile lor, nu cei cu 3 filtre și 7 straturi de make-up, care odată scoși de pe Instagram sunt goi ca un copac în februarie.
Eu am urmat cursurile de actorie de la Fundația Calea Victoriei, cu Dorotheea Petre lector, dar sunt convinsă că orice fel de curs de actorie sau de improvizație poate nu doar scoate individul din zona de confort, dar și să sudeze echipa.
Ți-a plăcut articolul despre vulnerabilitate și cum poți deveni mai flexibil cu ajutorul ei? Citește și: