Cărți de parcurs când faci tranziția spre o poziție de management
Promovarea într-o poziție de management poate constitui o provocare, dar, totodată, și o oportunitate pentru dezvoltarea personală și profesională. În timp ce experiența și cunoștințele anterioare sunt esențiale pentru succesul în noua poziție, înțelegerea teoriei și practicilor de management poate consolida și mai mult abilitățile necesare pentru a fi un lider de succes. Pornind de la această idee, parcurgerea diverselor cărți poate reprezenta o modalitate excelentă de a învăța de la cei cu experiență și de a obține noi idei și perspective. În continuare, îți vom prezenta câteva dintre cele mai bune cărți pe care trebuie să le citești atunci când ești promovat într-o poziție de management în companie.
Managing Transitions: Making the Most of Change, de William Bridges și Susan Bridges
Lumea afacerilor se transformă în mod constant. Atunci când restructurările, fuziunile, falimentele și concedierile își pun amprenta asupra locului de muncă, cei din echipe și managerii realizează cât de provocatoare sunt schimbările. Iar tranzițiile care le însoțesc sunt, uneori, chiar mai stresante. Tranzițiile organizaționale afectează oamenii, deoarece aceștia trebuie să se adapteze la nou. După cum explică consultantul de afaceri și unul dintre co-autorii acestui volum, William Bridges, tranziția este de succes atunci când oamenii din companie au un scop, un plan și o parte de jucat în noua schemă organizațională. Acest ghid este acum actualizat pentru a reflecta provocările locurilor de muncă ale prezentului, mereu în schimbare, mereu conectate global.
Bringing Up the Boss: Practical Lessons for New Managers, de Rachel Pacheco
Bringing Up the Boss este antologia de care nu știai că ai nevoie și care cuprinde sfaturi prețioase pentru noii lideri. Cartea dezvăluie elementele de bază ale unui manager bun, cum ar fi gestionarea performanței, sprijinirea angajaților în găsirea unui sens la muncă, angajarea și concedierea, motivarea colegilor de echipă și supravegherea dinamicii echipei. Bloggerul de leadership Rachel Pacheco oferă sfaturi practice de management pentru a scoate tot ce este mai bun din tine și din echipă, iar aceste recomandări sunt completate cu diagrame suplimentare. Tonul este unul relaxat, presărat cu mult umor și plin de anecdote. Cartea include, de asemenea, un plan pentru dezvoltarea și evaluarea echipei, dar și întrebări de coaching. Bringing Up the Boss nu se limitează doar la partea de teorie și oferă liderilor în plin proces de tranziție un set de instrumente care fac trecerea spre zona de management mai facilă.
From Expert to Executive: Mastering the SOPs of Leading, de Edward E. Tyson și Michael Ashley
Te invităm să parcurgi și una dintre cele mai utile cărți de business pentru noii manageri. Ghidul explică cum să treci de la un mindset tehnic la unul de echipă și să te concentrezi mai mult pe performanța de grup decât pe cea individuală. Cartea clarifică diferite roluri și îndatoriri din cadrul companiilor și echipelor, pentru a oferi liderilor o mai bună înțelegere a modului în care ar trebui să funcționeze fiecare poziție. Această abordare îi ajută pe cei din top management să adopte o perspectivă de ansamblu și să delege task-urile mai eficient. De la Expert la Executiv funcționează ca un manual de instrucțiuni pentru a ajuta managerii să construiască și să ghideze echipele într-un mod optim și să devină, totodată, lideri mai responsabili și mai receptivi.
The New Leader’s 100-Day Action Plan: Take Charge, Build Your Team, and Deliver Better Results Faster, de George B. Bradt, Jayme A. Check și John A. Lawler
Acest volum s-a vândut deja în peste 100.000 de exemplare, pentru că este o carte practică și adaptată provocărilor actuale. Echipa de autori de lideri de tranziție explică în detaliu cum să reușești atunci când ești nou într-un rol de conducere, cum să construiești echipe care performează, să creionezi strategii câștigătoare și să atingi obiective organizaționale. Cea de-a 5-a ediție a cărții, recent revizuită, îți explică care sunt pașii de urmat înainte de a accepta un nou rol, dar și cum să conduci într-un mediu remote sau hibrid și cum să valorifici diversitatea, echitatea și incluziunea pentru a îndeplini obiectivele echipei, a stimula creșterea și a îmbunătăți rezultatele oricărei organizații.
From Bud to Boss: Secrets to a Successful Transition to Remarkable Leadership Hardcover, de Kevin Eikenberry și Guy Harris
Numărul persoanelor care vor deține pentru prima dată o poziție de management va crește probabil în următorii ani, pe măsură ce reprezentanții generației baby boomers se vor pensiona. Dintr-o astfel de postură, trebuie să faci față schimbărilor și incertitudinii care vin la pachet cu un astfel de rol. În timp ce cartea oferă răspunsuri la problemele oricărui manager, supervizor sau lider, ea pune accent și pe dificultățile pe care le întâmpină noii șefi. Află din acest volum cum poți să adopți mentalitatea unui lider, inclusiv pe subiecte precum: comunicarea schimbării, oferirea de feedback, instruirea angajaților, conducerea echipelor productive și atingerea obiectivelor. Această carte îi poate ajuta pe noii lideri să-și depășească temerile pentru a se concentra pe sporirea eficienței individuale, dar și a întregii echipe.
Cărțile pentru noi manageri sunt unele dintre cele mai utile instrumente disponibile pentru cei care tocmai au fost promovați. Mulți dintre cei care ajung șefi pentru prima dată își doresc să demonstreze multe și sunt uneori prea jenați să admită că întâmpină anumite probleme sau să ceară ajutor. În plus, aceste volume vorbesc direct despre experiența tranziției de la un rol executiv la unul de management. Ele oferă noilor manageri informații despre abordările care trebuie schimbate, abilitățile pe care le au de dezvoltat și capcanele de evitat. Multe companii nu reușesc să ofere programe solide de formare în management la începutul carierei liderilor, de aceea aceste cărți pot ajuta la completarea anumitor lacune și la dezvoltarea celor aflați în funcții de conducere.
Ți-a plăcut articolul cu Cărți de parcurs când faci tranziția spre o poziție de management? Citește și:
Cu ce evenimente să închei această primăvară