Ce avantaje și dezavantaje prezintă săptămâna de lucru de 4 zile
Posibilitatea de a lucra 4 zile pe săptămână în loc de 5 ar putea reprezenta un beneficiu atractiv în ochii multor talente de pe piață. Iar datorită progresului tehnologic din ultimii ani, acest lucru pare în prezent ceva mai ușor de implementat. În plus, tot mai mulți oameni au ajuns să creadă că tradiționala săptămână de lucru de 5 zile nu mai este necesară. În schimb, ei susțin că munca ar trebui să fie repartizată pe 4 zile, oferindu-le astfel angajaților mai mult timp pentru a petrece timp cu prietenii și familia.
Deși poate suna excelent – o zi liberă în plus înainte sau după weekend – cât de practic ar fi de fapt? O saptamana de lucru de 4 zile ar fi cu adevărat benefică sau s-ar transforma într-o corvoadă pe termen lung? Căutăm să răspundem atât la aceste întrebări, cât și la multe altele, analizând diferitele avantaje și dezavantaje ale implementării unei săptămâni de 4 zile la job!
Care sunt avantajele unei săptămâni de lucru de 4 zile
Câștigi la capitolul atragerea și reținerea angajaților
Mulți dintre cei care au optat pentru saptamana de lucru de 4 zile au declarat că le-a fost mult mai ușor să atragă astfel angajați care aveau în îngrijire bătrâni sau copii ori angajați mai în vârstă, dar cu experiență. Saptamana de lucru de 4 zile a fost mult timp susținută de părinții care lucrează, mai ales că există îngrijorări tot mai mari cu privire la impactul pe care decalajele în carieră îl are asupra femeilor și a capacității acestora de a avansa la job. Această abordare mai flexibilă a vieții profesionale permite părinților să-și crească copiii și să promoveze în carieră într-un echilibru sănătos, reducând astfel presiunea asupra bunăstării lor mentale și profesionale.
Oamenii din echipe sunt mai fericiți
Având o zi liberă suplimentară pe săptămână, oamenii din echipe vor avea mai mult timp pentru a se concentra asupra vieții lor personale, reducând astfel stresul din viața lor. Drept urmare, angajații care funcționează pe modelul săptămânii de lucru de 4 zile raportează adesea o creștere a productivității și, mai important, o reducere a zilelor alocate concediului medical. Având timp liber prelungit, angajații se pot relaxa mai ușor și scad șansele de a trece printr-un episod de burnout.
Săptămâna de lucru de 4 zile poate contribui la creșterea productivității
În 2019, Microsoft Japonia și-a închis biroul în fiecare zi de vineri a lunii august, ca parte a unui experiment, pentru a vedea dacă acest model ar avea un impact pozitiv asupra forței de muncă. De asemenea, s-a limitat durata ședințelor la 30 de minute și au fost încurajate întâlnirile la distanță în tot acest timp. Productivitatea muncii a crescut cu 39,9% și s-au remarcat, de asemenea, economii de energie electrică și scăderea costurilor aferente imprimării documentelor.
Cu ce dezavantaje poate veni la pachet saptamana de lucru de 4 zile
Nu este potrivită pentru orice model de business
O saptamana de lucru de 4 zile nu se potrivește tuturor domeniilor de activitate. Este o opțiune viabilă pentru companiile care își pot readapta cu ușurință întreaga activitate. De exemplu, companiile din domeniul HoReCa sau din sănătate ar trebui să angajeze mai mult personal pentru a funcționa la capacitate maximă în mod constant. Trecerea la un model de patru zile poate fi de asemenea extrem de costisitor, mai ales în etapa de transformare. Acest lucru poate implica angajarea de personal suplimentar, profesioniști interimari sau contractuali, pentru a ajuta la tranziție, plus investiții serioase în tehnologie.
Ar putea afecta satisfacția clienților
Dacă este vorba de o companie care se bazează pe vânzările B2B, saptamana de lucru de 4 zile te poate face indisponibil clienților dacă aceștia au nevoie rapid de produse sau orice alt tip de ajutor. Același lucru poate fi spus și pentru companiile care se concentrează pe servicii B2C. Spre exemplu, în 2007, statul Utah a adoptat saptamana de lucru de 4 zile pentru angajații săi, dar acest program a încetat după 4 ani din cauza plângerilor rezidenților care doreau să acceseze facilitățile guvernamentale și în zilele de vineri.
Cum poți preîntâmpina o astfel de problemă? În loc să-și ia toți angajații aceeași zi liberă, se poate merge pe un program în ture, pentru ca toate zilele săptămânii să fie ocupate. Nu toți angajații ar lucra de luni până joi. Spre exemplu, unii ar putea lucra de marți până vineri! De reținut: flexibilitatea este esențială atunci când evaluezi dacă saptamana de lucru de 4 zile este potrivită pentru organizația ta!
Cum ar trebui să procedezi dacă-ți dorești să implementezi acest model de lucru
1. Clarifică scopul
Fii specific cu privire la ceea ce-ți propui să realizezi prin implementarea unei săptămâni de lucru de 4 zile. Ia în considerare posibilele variante:
- Săptămâna de lucru comprimată. Angajații lucrează 4 zile pe săptămână/10 ore pe zi.
- Săptămâna de lucru scurtă, în care angajații lucrează 4 zile pe săptămână/8 ore pe zi, dar sunt plătiți 40 de ore pe săptămână.
- Săptămâna de lucru scurtă, în care angajații lucrează 4 zile pe săptămână/8 ore pe zi și sunt plătiți pentru 32 de ore pe săptămână.
După ce te-ai decis care e varianta optimă, adună feedback de la angajați și află ce ar prefera ei. Câteva metode pentru a ajuta la adunarea acestei perspective includ:
- Grupurile focus pentru angajați. Convoacă un grup mic care să reprezinte toți oamenii din companie, pentru a le cere feedback-ul și pentru a afla dacă sunt interesați de o saptamana de lucru de 4 zile.
- Sondaj anonim în rândul echipei. Indiferent dacă utilizați o platformă precum Google sau Survey Monkey, acest lucru permite fiecărui salariat să fie implicat și să ofere feedback pentru această schimbare majoră.
2. Discută impactul unei săptămâni de lucru de 4 zile cu top managementul
Dacă operațiunile companiei sunt afectate negativ, o saptamana de lucru de 4 zile poate fi o idee nefericită. Colaborează cu managerii fiecărui departament, pentru a evalua impactul acestui model.
3. Comunică oficial schimbarea
În mod ideal, CEO-ul va trimite o declarație tuturor angajaților în care să explice trecerea la o saptamana de lucru de 4 zile, scopul schimbării și ce speră conducerea să realizeze prin intermediul ei.
4. Optează pentru un program pilot înainte de implementarea propriu-zisă
Alege o echipă sau un departament pentru a testa saptamana de lucru de 4 zile. Acest program-pilot va permite să măsori impactul asupra productivității, moralului angajaților și asupra culturii echipei. Dacă datele rezultate arată o creștere a productivității și a moralului, se poate trage concluzia că organizația are de câștigat de pe urma acestui model.
Rămâne de văzut dacă saptamana de lucru de 4 zile este soluția câștigătoare pentru joburile în continuă schimbare ale secolului 21. Însă un lucru este cert. Companiile vor fi nevoite să privească cu mai multă deschidere flexibilizarea programului de lucru. Ele vor trebui să se asigure că se adaptează la schimbările tot mai mari impuse de tehnologie. Dar, în același timp, trebuie să păstreze accentul general pe sănătatea și bunăstarea angajaților, pentru a le menține productivitatea, moralul și implicarea.
Ți-a plăcut acest articol despre avantajele și dezavantajele aduse cu sine de saptamana de lucru de 4 zile? Citește și:
Care e structura echipei de succes