Cum putem angaja cetățeni ucraineni
E impresionant să vezi cât de multe persoane și cât de multe companii s-au implicat în inițiativele de ajutorare a cetățenilor ucraineni, oferindu-le transport, cazare, masă și toate cele necesare pentru a înfrunta mai ușor vremurile tulburi prin care trec. S-a acționat rapid pentru a face cât mai mult bine pe termen scurt, în speranța că războiul se va încheia în câteva zile și că refugiații se vor putea întoarce acasă.
Trebuie să ne pregătim însă și pentru cealaltă posibilitate, cea în care conflictul militar va continua și în care refugiații ucraineni vor fi nevoiți să își construiască o viață altundeva. Cum îi putem ajuta pe aceștia, real, pe termen mediu și lung? Răspunsul e în mod cert: oferindu-le posibilitatea de a obține un loc de muncă în România.
Ce presupune însă asta și ce trebuie să iei în considerare dacă vrei să ajuți?
1. Ce considerente legale există pentru a angaja cetățeni ucraineni?
Conform OUG 25/2014, cetățenii ucraineni care doresc să obțină un loc de muncă în România nu au nevoie de aviz de angajare pentru maximum 9 luni într-un an calendaristic. Pentru a beneficia de avizul de angajare care le permite să lucreze în țară și după acele 9 luni inițiale, aceștia pot cere acordarea protecției subsidiare sau a statutului de refugiat.
Această excepție este posibilă în acest moment doar prin semnarea unui contract individual de muncă cu normă întreagă și înregistrarea acestuia în Revisal. Valoarea salariului acordat trebuie să fie cel puțin egală cu salariul minim brut. Pe baza acestui contract, cetățeanul ucrainean își va putea extinde șederea acordată la intrarea în țară, obținând și avizul de angajare în muncă.
Cetățenii ucraineni beneficiază, de asemenea, în acest moment de o formă de protecție internațională, care le asigură și următoarele drepturi:
- dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca cetățenii români
- dreptul de a beneficia de asigurări sociale, de sănătate și asistență socială în aceleași condiții ca orice angajat român
- dreptul de a-și echivala studiile și recunoaștere diplomelor, atestatelor și certificatelor de competență, precum și recunoașterea calificărilor profesionale
Pe data de 7 martie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat flexibilizarea procedurilor administrative privind dreptul de angajare, pentru a soluționa și cazurile în care cetățenii ucraineni nu dețin documente cu care să demonstreze calificarea lor profesională sau experiența în activitate. Astfel, cei care intră legal în România și care nu solicită o formă de protecție, pot fi încadrați în muncă în baza unei declarații pe propria răspundere că îndeplinesc condițiile de pregătire profesională și experiența necesare ocupării rolului oferit, precum și faptul că nu au antecedente penale inctompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfășoare în țară.
2. Ce fel de candidați ucraineni ai putea angaja?
Teoretic, dacă în compania ta există posibilitatea de a comunica într-o limbă internațională, cum ar fi engleza, franceza sau spaniola, atunci poți angaja fără nicio problemă specialiști ucraineni care vorbesc aceste limbi. Cu atât mai ușor va fi colaborarea dacă în organizația ta se vorbește ucraineană sau rusă.
Cetățenii ucraineni pot suplimenta lipsa candidaților în industrii și domenii precum HoReCa, Construcții, Beauty, Call Center, Marketing și IT, iar joburile remote din orice domeniu pot fi ocupate cel mai ușor de către aceștia.
3. Ce facem când pleacă?
Noii noștri angajați ucraineni vor pleca din echipele noastre mai devreme sau mai târziu. E o realitate cu potențial foarte mare în acest moment. Când războiul se va încheia, sperăm că în favoarea Ucrainei, mulți se vor întoarce acasă. Până atunci, o bună parte vor oscila între toate celelalte țări vecine, în căutarea locului potrivit unde să își construiască un viitor mai bun.
Cert e că avem mai multe șanse ca acești noi angajați să ne părăsească echipele decât să rămână angajați loiali timp de ani de zile. Vorbim însă de o situație excepțională, care nu ar trebui să ne împiedice din a le da vecinilor noștri o șansă. Ba din contră. Curajul nostru de a angaja cetățeni ucraineni în acest moment de cumpănă geopolitică ne va consolida substanțial brandurile de angajator și ne va ajuta să câștigăm respectul și încrederea celorlalți angajați.
E un efort pentru toate părțile implicate, dar care pe termen lung poate aduce numeroase beneficii. Așadar, dacă ai în acest moment posturi libere în companie, ia în considerarea publicarea anunțurilor de angajare direct în engleză sau în altă limbă internațională pe care o utilizați/puteți să o utilizați în companie, și distribuie anunțurile și pe grupurile de social media de ajutorare a ucrainenilor. Între timp, și noi pe eJobs, lucrăm de zor la soluții prin care îți putem aduce în atenție mai ușor acești candidați. Ține minte: curajul pentru mai bine vine din tine!
Citește și:
Cum gestionezi stările emoționale ale colegilor în această perioadă