Să vorbim (și) despre salarii #Review&Trends2022
Salariile angajaților au fost dintotdeauna un subiect delicat. Cu toate acestea, în România, ne îndreptăm ușor către transparentizarea acestora. Tot mai multe companii au început să publice salariile în anunțurile de angajare, iar eJobs România a lansat Salario, comparatorul de salarii, care te ajuta să fii la curent cu mediile salariilor din economie.
Fiecare companie, atunci când recrutează o persoană nouă sau promovează un angajat intern, trebuie să cunoască media salarială pentru poziția scoasă la bătaie. Așadar, despre cum stăm la capitolul venituri, unde se înregistrează cele mai bune salarii, dar și care sunt mediile în anumite domenii, am aflat din datele extrase din Salario și vorbim în continuarea acestui articol.
Cu salariile la vedere sau nu?
Cu scopul de a transforma un subiect tabu în unul familiar, eJobs România a lansat, în vara anului trecut, Salario, comparatorul de salarii ce conține în prezent peste 340.000 de date. În plus, datele ne-au arătat că transparența salarială aduce cu sine numai beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Spre exemplu, anunțurile de recrutare care afișează salariile atrag cu 40% mai mulți candidați relevanți, deci te ajută să-ți eficientizezi procesele de recrutare.
După un 2020 presărat cu incertitudini, ce a inclus plafonări și scăderi salariale, angajații români au devenit din ce în ce mai sceptici în 2021 în fața expresiilor precum „salariu competitiv” sau „salariu atractiv”. De aceea, în 2022, ei solicită, mai mult ca niciodată, venituri transparente de la angajatori. Și în caz că se ridică tot felul de întrebări, există soluții pentru a afișa salariul:
Ce faci dacă oferta depinde de experiență?
Răspunsul: Treci un interval salarial și menționezi că experiența face diferența.
Cum publici salariul dacă el trebuie să fie confidențial?
Răspunsul: Nu ai voie să divulgi salariul unui angajat în fața altuia, dar într-un anunț de angajare, venitul este mai degrabă „ofertă” sau „buget” și nu încalcă astfel confidențialitatea salariului pentru că, la momentul publicării, nu este suma exactă dintr-un contract de muncă.
Ce faci dacă nu știi care e salariul potrivit?
Răspunsul: Studiază piața, întreabă managerul din departamentul pentru care recrutezi și consultă-te chiar și cu Account Managerul tău eJobs pentru a obține un raport salarial. Pe Salario, comparatorul nostru de salarii, intră zilnic mii de specialiști care își introduc salariile reale, date care, cu siguranță, te vor ajuta să conturezi mai bine ofertele potrivite.
Așadar, în cele ce urmează îți prezentăm domeniile cu cele mai mari salarii medii nete, dar și cele mai mici, datele fiind extrase cu ajutorul Salario.
La poli opuși
După cum era de așteptat, pe primul loc în topul domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete se află IT Software, cu 6.000 de lei. De altfel, de ceva vreme, această industrie oferă cele mai bune salarii din economie, având în vedere numărul mic de specialiști livrați anual de pe băncile facultăților cu acest profil.
Următoarele în top sunt pozițiile din management, cu o medie de 5.000 lei, unde și responsabilitățile sunt pe măsură. Acestea sunt la același nivel cu cele din Project Management, care sunt urmate de IT Hardware, cu o medie de 4.100 de lei. Pe ultimul loc în topul celor mai mari venituri se situează cele câștigate de angajații din Proiectare civilă/industrială cu o medie de 4.095 lei.
La polul opus, domeniile cu cele mai mici salarii medii nete sunt în industria HoReCa, cu 2.800 lei și industria textilă cu 2.800 lei. În aceste domenii, istoric, s-au oferit cele mai mici câștiguri din economie. Totuși, în ceea ce-i privește pe angajații din HoReCa, aceștia reușesc să-și rotunjească veniturile din bacșișul primit de la clienți.
Pe locul următor se află angajații din Call Center/BPO, unul dintre cele mai efervescente domenii de pe piață, cu o medie de 2.749 lei. De regulă, acest sector atrage cei mai mulți tineri care se află la început de drum în carieră. Cele mai mici salarii din top însă se oferă în Secretariat/Back Office (2.600 lei) și în Merchandising cu o medie de 2.400 lei.
Salariile cu mic, cu mare pe orașe
Nu e de mirare faptul că orașele cu cele mai mari salarii medii nete se regăsesc și în topul orașelor cu cele mai multe aplicări din partea candidaților. Acestea dispun de o paletă variată de joburi, iar companiile care recrutează aici cresc oferta salarială pentru a-și spori atractivitatea în ochii aplicanților. Printre acestea se regăsesc marile centre universitare, precum Capitala, Sibiu, Timișoara, Cluj și Brașov.
La polul opus, orașele cu cele mai mici salarii medii nete sunt Pașcani cu 2.500 lei, Petroșani cu 2.500 lei, Bârlad cu 2.500 lei, Râmnicu Sărat cu 2.400 lei și Târgu Neamț cu 2.200 lei.
În fruntea sau la coada clasamentului salarial?
Cu IT-ul pe un loc fruntaș în topul domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete, iată-l din nou prezent, de 3 ori chiar, în clasamentul dedicat de această dată pozițiilor cu cele mai mari salarii medii nete. La polul opus, în clasamentul pozițiilor cu cele mai mici salarii medii nete, regăsim un job din HoReCa, cel de chelner.
Bonus: Te întrebi ce job au persoanele cu cele mai multe intrări pe Salario? Titlul pentru cei mai curioși angajați merge către… economiști, cu 5.669 de căutări.
Dăm cifrele pe față!
Am tot vorbit despre salarii medii nete, dar am zis că ar fi interesant de observat și un top al celor mai mari salarii introduse punctual de userii Salario, împreună cu poziția pe care o ocupă.
Iată cum se prezintă clasamentul superior și inferior în acest caz!
Felii salariale din marele tort românesc
Încheiem acest articol dedicat veniturilor cu o imagine de ansamblu asupra distribuției salariale din România. Conform graficului extras din comparatorul eJobs, 50% dintre veniturile introduse în Salario sunt situate între 2.001 și 4.000 lei. Doar 3,8% dintre salariile de pe piața autohtonă sunt de peste 10.000 de lei.
Acum că ești înarmat cu toate informațiile despre salarii, poți recruta sau promova un angajat, oferindu-i un salariu aliniat cu piața. Iar dacă vrei să afli mai multe despre trendurile pentru 2022, găsești toate detaliile în cea de-a șasea ediție a raportului anual eJobs Review & Trends.
Acest articol a fost realizat de Diana-Ioana Mărășoiu și Mihaela Pascari.