Tineri în căutarea unei libertăți responsabile program de mentorat Terre des hommes
Recrutare

Tineri în căutarea unei libertăți responsabile (P)

Companii și voluntari „pariază” pe tinerii care au greșit

Există o categorie de angajați de care mulți se feresc, fără a cunoaște însă multe despre ei și despre avantajele pe care le au când îi recrutează. O parte dintre acei tineri care au fost privați de libertate (în centre educative – pentru fapte minore – sau de detenție – pentru fapte mai grave) sunt acum ajutați de o fundație și vor fi mai ușor de reintegrat. Deja firme din industria auto, logistică, producție alimentară și HoReCa s-au arătat interesate de angajarea lor și vor ajuta la readucerea lor în societate, ceea ce este un câștig atât pentru ei, cât și pentru companii. Iată cum!

 

Un program unic de mentorat care aduce împreună companii și tineri

Fundația Terre des hommes a gândit modalități prin care poate realiza acest lucru și de doi ani lucrează cu tinerii din Centrele Educative de la Buziaș și Targu Ocna și Centrele de Detenție de la Craiova și Tichilești. Astfel, 20 de tineri au fost evaluați psihologic și incluși într-un program de mentorat unic în România, care îi pune în legătură cu profesioniști voluntari din diverse domenii (de exemplu, restaurator din cadrul unui muzeu, profesor de sport). Scopul este ca tinerii să (re)învețe de la aceștia nu o profesie, ci cum să se descurce în societate, să se pregătească la modul cel mai concret pentru perioada de după eliberare (cum să facă un CV, unde să caute joburi sau sa isi continue educația). Trebuie spus că mulți dintre acești tineri au doar 8 clase, pe de o parte, iar pe de altă parte au piedut legătura (voit sau nu) cu familii sau prieteni și sunt lipsiți de sprijin în afara celui formal primit în Centre.

 

Cicerone Bosuioc, coordonatorul programului de mentorat Terre des hommes

Cicerone Bosuioc, coordonatorul programului de mentorat Terre des hommes

„Dincolo de schimburi de experiențe si informații, în cadrul mentorării ei exersează, de fapt, un comportament social major în viața fiecărui om, si anume, mecanismul relațiilor. Eu ca mentor și reprezentant al societății, încerc să le arăt că NU toți oamenii îi vor privi prin filtrul etichetei sociale” Cicerone Bosuioc, coordonatorul programului de mentorat al Terre des hommes.

Dincolo de mentorat, Fundația și-a dorit ca ei să aibă parte de o evaluare profesionistă a abilităților, iar aici a avut sprijinul comunității Great HRs (care contribuie la dezvoltarea de profesioniști din domeniul HR). Pasul următor va fi ca tinerilor să li se recomande cursuri potrivite, care pot fi urmate până la eliberare sau după. Toate acestea s-au întâmplat într-un proiect de sprijinire, reabilitare și împuternicire a minorilor și tinerilor privați de libertate (PRECISION), precizează Mihai Enache, managerul acestuia.

„Un beneficiu major în acest gen de proiect este acela că îi transpune pe tineri din prezentul lor trist, cenușiu, direct în viitor, îi motivează să se proiecteze acolo, să se pregătească și le arată că au o șansă și, mai ales, că unii dintre noi – persoane private, companii – îi vor primi fără prejudecăți și cu deschidere”, spune el.

 

Evaluarea tinerilor

În afara tinerilor mentorați, evaluatorii (oameni de HR) au intervievat în plus alți tineri (în total 40) pentru a vedea ce opțiuni de viitor au aceștia, în funcție de abilități și preferințe. Mulți dintre ei au urmat doar opt clase, dar și-au fixat deja obiective clare și ambiții pentru viitorul de după eliberare. Iată câteva dintre ele : „să mă angajez, să o răsplătesc pe mama că m-a susținut aici”, „să deschid un mic magazin”, „să mă angajez ca patiser-cofetar”.

Pentru fiecare dintre ei a fost creat un plan individual care cuprinde recomandări de continuare a educației în anumite direcții, precum și de angajare. Centrele vor avea acces la forma finală a acestor planuri și le vor transmite tinerilor. A fost realizată, de asemenea, o hartă a firmelor dispuse să-i angajeze pe tineri în diferite zone ale țării. În total 15 angajatori din 200 contactați de specialiști și de Fundație s-au arătat interesați de angajarea acestor tineri, în domenii variate – de la mecanică la retail (supermarketuri).

 

Ce urmează pentru tineri și angajatori?

Pe măsură ce acești tineri își recapătă libertatea, Fundația le va recomanda angajatori din acea hartă, în funcție de zona unde se stabilesc și de profilul lor. Unii dintre ei sunt deja în curs de angajare. Proiectul PRECISION se desfășoară până în luna aprilie 2022, iar ulterior Fundația va păstra legătura cu Centrele pentru a-i sprijini pe tineri în continuare.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Fiecare tânăr are dreptul la un viitor și trebuie apreciate companiile care contribuie astfel la acest ideal. Dar dincolo de acest principiu, companiile pot lua în considerare, desigur, și beneficiile pragmatice. Angajatorii care oferă o șansă tinerilor din categoria NEET (Not in Education, Employment, or Training) pot beneficia de o subvenție timp de 12 luni. NEET înseamnă tineri între 16 ani şi 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, conform Legii 76/2002. Mai mult, există o subvenție specifică pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate. Aceștia îi includ, potrivit Legii nr. 76/2002, pe cei care se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acest sistem; nu au familie (sau ale căror familii nu le pot asigura întreţinerea); au executat una sau mai multe pedepse privative de libertate.

 

Ce altceva se mai face pentru tineri

Printre altele, Fundația a învățat personalul centrelor să pună în practică o metodologie care încurajează mișcarea și fair-play-ul în rândul tinerilor. Prin Mișcare, Joc și Sport, tinerii dezvoltă abilități și află că există beneficii și în corectitudine. De asemenea, au fost angajați monitori sportivi care să desfășoare cu ei programe în acest sens. A fost încurajată, de asemenea, educația adaptată la nevoile tinerilor, luând în considerare abilitățile și emoțiile lor. Dincolo de aceste inițiative, proiectul Fundației Terre des hommes a schimbat atât starea psihosocială și abilitățile de viață, cât și condițiile de trai ale acestor tineri, așa încât 300 dintre ei au beneficiat de condiții mai bune în detenție, de proceduri adecvate și prietenoase.

Fundația Terre des hommes (Tdh) implementează de la începutul anului 2020, proiectul PRECISION, pentru a susține reabilitarea minorilor și tinerilor privați de libertate și a le reda o șansă în viață. PRECISION înseamnă Promote Rehabilitation, Empowerment of Children and Support for Youth Offenders. În proiectul PRECISION, Fundația Terre des hommes a lucrat cu Centrele Educative de la Buziaș și Targu Ocna și Centrele de Detenție de la Craiova și Tichilești. PRECISION este finanțat de Fundația Medicor (Liechtenstein).

Convenția ONU care stipulează drepturile fundamentale ale copiilor a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989. Printre altele, în aceasta sunt clar prevăzute pentru TOȚI tinerii (sub 18 ani) dreptul la o educaţie potrivită aptitudinilor şi abilităţilor copilului, dreptul copilului de a vorbi și de a fi ascultat, de a avea o opinie despre tot ce îl afectează.

Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind printre puținele organizații din România care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copii care intră în contact cu justiția. Folosim principii și metodologii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport, dezvoltarea competențelor digitale. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a minorilor și la reforma asistenței sociale și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru publicul larg, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro. În 2022 avem în plan crearea unui spațiu unde să dezvoltăm creativitatea și abilitățile copiilor și tinerilor din diferite categorii vulnerabile. Dacă doriți să ne susțineți în acest sens, vă invităm să ne contactați la [email protected]!

 

Ți-a plăcut acest articol despre programul de mentorat al tinerilor gândit de cei de la Terre des hommes? Citește și:

Cum să-ți fie mai bine în pandemie: 5 sfaturi de la un ONG

Cum arată profilul liderului din ONG

5 curiozități despre educația financiară la care primești răspunsuri

Categorii:
Recrutare

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*