telefon
Dezvoltare personala

Cum să stai departe de telefon în vacanță

7 pași prin care te poți deconecta

Te-ai întrebat cum ar fi viața fără smartphone? Să dăm timpul înapoi cu 20 de ani și vom constata că era posibil să trăim fără telefon în buzunar, iar vacanțele chiar erau o deconectare de la job. Acum cu greu poți sta departe de telefon în vacanță. Navighezi pe Google Maps, folosești TripAdvisor pentru a găsi restaurante bune, postezi imagini pe Instagram și le trimiți mesaje oamenilor acasă. Și oricât te-ai strădui să pui pe silent sau pe mute notificările de la colegi, din când în când mai arunci o privire asupra lor sau asupra căsuței de e-mail și rămâi conectat la birou.

Efectele se văd când revii din vacanță în dispoziție, în senzația că munca te copleșește și în starea emoțională pe care o transmiți echipei tale. 

„Persoanele care își conduc propriile companii sunt predispuse la epuizare și stres din cauza convingerii că trebuie să fii conectate 24/7, în caz contrar business-ul va avea de suferit. Există o teamă omniprezentă conform căreia cea mai mare și cea mai bună oportunitate va veni exact în momentul în care ai decis să ieși din rețea”, spune Tanya Goodin este fondatoarea companiei de consultanță pentru detoxifiere Time To Log Off și autoarea cărții OFF. Your Digital Detox for a Better Life.

Cercetarea Productive, Anxious, Lonely – 24 Hours Without Push Notifications, realizată de Martin Pielot și Luz Rello arată că suntem mai puțin productivi atunci când suntem conectați constant la telefoanele noastre. Pentru a avea șansa de a rezolva unele dintre provocările mai mari cu care s-ar putea confrunta business-ul, trebuie să lași dispozitivele jos și să-ți acorzi o pauză mentală de care ai nevoie pentru a fi productiv.

 

Dar cum poți reduce îngrijorările legate de job și să te bucuri de o vacanță de vară fără telefon? Începe să-ți pregătești concediul cu 2-3 zile înainte de a pleca.

 

1. Stabilește obiectivul vacanței

Întreabă-te care e scopul vacanței? Să te relaxezi? Să descoperi locuri noi? Să petreci timp împreună cu familia? Cu alte cuvinte, cum vrei să-ți petreci timpul? Mai mult ca sigur nu-ți vei stabili ca obiectiv „verificarea obsesivă a e-mailului de la serviciu”. Scrie obiectivul, fă-i o fotografie și setează această fotografie ca background pe ecranul telefonului. Va fi de ajutor când te tentează să verifici telefonul.

 

2. Creează e-mail-ul out-of-office

Știi e-mail-urile în care ești anunțat că un coleg sau un client ori partener este în vacanță fără acces la telefon? Același mesaj ar trebui să-l transmiți în e-mail-ul out of office. Alege o formulare de tipul:

Bună, 

Sunt offline, în concediu, fără acces la telefon și e-mail până pe 27 aprilie. Voi răspunde mesajului tău după ce revin la birou.

În cazul în care există un coleg responsabil de preluarea task-urilor tale, menționează numărul acestuia de telefon sau un număr de telefon fix din birou. Nu include în e-mail-ul out of office numărul tău de telefon, arătând într-un mod discret că în vacanță te vei deconecta de la tehnologie. Fii clar cu privire la datele în care vei fi indisponibil și oferă un contact dacă apare ceva. 

 

3. Identifică la ce vrei să folosești telefonul

Să faci fotografii? Să navighezi pe internet? Să-i suni pe cei dragi sau să fii sunat? Știind la ce vrei să folosești telefonul, îți este mai ușor să conștientizezi momentul când îl folosești pentru ceva care nu este pe lista ta.

 

4. Nu te lăsa condus de instinct

Creierul poate să inventeze tot felul de „motive” pe care trebuie să verifici sau să postezi în timp ce ești în vacanță. Asta pentru că verificarea telefoanelor noastre declanșează eliberarea de dopamină, un neurotransmițător care ne încurajează să repetăm comportamente pe care creierul nostru le-a considerat satisfăcătoare. Mai mult decât atât, dacă nu-ți verifici telefonul, corpul poate elibera hormoni de stres, cum ar fi cortizolul. Așadar ori de câte ori vrei să-ți verifici telefonul pentru că „ai nevoie” de ceva, întreabă-te dacă este o nevoie reală sau dacă este o scuză.

 

5. Ia-ți un telefon fără internet, doar pentru apeluri

Dacă nu este posibil să renunți la telefon pentru că trebuie să suni sau să fii sunat de familie, schimbă-l cu unul fără conexiune la internet. Vei putea să efectuezi și să primești apeluri, dar nu vei putea să dai scroll pe rețelele de socializare sau să verifici e-mailul, ceea ce te va ajuta să te detașezi de job.

 

6. Șterge aplicația de e-mail de pe telefon

Un business poate supraviețui o săptămână fără ca tu să verifici e-mailul. Dacă căsuța de e-mail este și pe telefonul tău și continui să răspunzi vei fi deranjat de problemele care nu necesită atenția ta imediat. Cea mai bună decizie este să ștergi aplicația de e-mail de pe telefon. Selectează aplicațiile astfel încât pe ecran să le ai doar pe cele practice, care nu te vor distrage de la relaxare (de exemplu, camera, hărțile sau o aplicație de traducere).

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

7. Oprește notificările

Dacă îți dorești să ții smartphone-ul cu tine, verifică fiecare aplicație instalată și oprește toate notificările pe durata vacanței tale. În acest fel, te asiguri că telefonul nu este o distragere constantă și vei reduce tentația de a-l verifica.

 

Cum a fost experimentul Fără telefon?

Site-ul the theconversation.com a realizat un studiu pe 24 de persoane care s-au oferit voluntar să renunțe la smartphone și să călătorească fără a fi conectați în lumea digitală. Au dorit să afle dacă o detoxifiere digitală ar ajuta. Dar au constatat că deconectarea în vacanță vine cu provocări emoționale.


Înainte de vacanță

Călătoria fără device-uri nu a fost ușoară. Călătorii au experimentat diferite niveluri de emoții din cauza deconectării de la tehnologie. Au trecut prin stări de anxietate înainte de a renunța la tehnologie. Un participant a spus: „Pentru a fi sincer, cu două zile înainte de călătorie am fost puțin nervos pentru că știam că nu-mi pot folosi telefonul.”


În vacanță

Emoțiile negative au crescut în primele ale vacanței fără tehnologie, voluntarii simțind un amestec de frustrare, îngrijorare, izolare și anxietate. Sentimentele au fost deosebit de copleșitoare pentru unii călători pricepuți în tehnologie, care erau dependenți de tehnologie în viața lor de zi cu zi. S-au străduit să se stabilească într-un mediu nou fără sprijinul obișnuit al tehnologiei. Un participant și-a manifestat preocuparea sa privind siguranța: „Există șanse să pot fi în pericol sau să am un accident, iar familia mea nu poate ajunge la mine”.

Voluntarii au fost nevoiți să călătorească pe stil vechi, folosind o hartă tipărită, vorbind cu necunoscuții și citind orarele tipărite ale autobuzelor. Doi dintre participanți au renunțat chiar în această etapă, deoarece au considerat că experiența emoțională este insuportabilă.

Puterea emoțiilor nu a fost însă aceeași pentru toată lumea. Oamenii s-au putut deconecta mai ușor în destinațiile rurale unde nu exista semnal, dacă aveau tovarăși de călătorie, dacă aveau mai puține obligații familiale, dacă aveau motivații puternice pentru deconectare sau dacă dependența lor de tehnologie în viața de zi cu zi era scăzută.

Au depășit emoțiile inițiale și apoi au început să se bucure de experiențele trăite. Au devenit mai interesați de destinație, au creat momente mai valoroase cu partenerii de călătorie și au avut mai multe întâlniri memorabile și autentice cu localnicii. S-au simțit liberi, fericiți, entuziasmați și ușurați. 

 

Reconectarea după vacanță

Deși inițial oamenii au fost dezamăgiți, anticipând că vor rata lucruri importante cât erau deconectați, când s-au reconectat și-au dat seama că nu au pierdut mult. Mulți și-au reevaluat relațiile cu tehnologia. Unul dintre participanții a declarat:

„A fost destul de dezamăgitor să-mi pornesc din nou telefonul. Văzând aprecierile și mesajele pe care le aveam pe Facebook, am simțit cât de superficiale erau. Nu sunt lucruri importante. Am început să mă gândesc de ce sunt atât de dependent de a-mi număra like-urile și de a citi comentarii care nu au un impact mare asupra vieții mele”.

Un astfel de experiment a făcut și autoarea acestui articol :). În drumul spre aeroport am șters aplicația de Facebook, am dat pe mute grupurile de discuție de pe Messenger. Primele două zile au fost mai dificile, existând tentația mare de a reinstala aplicația, însă treptat am reușit să scap de dependență, să mă bucur mai mult de peisaje și de locurile vizitate. Am avut mai mult timp să observ detalii și să socializez. În plus, am și citit mai mult decât în orice vacanță, venind cu idei și pentru articole. 8 zile am rezistat fără tehnologie și la birou sau în familie, totul a funcționat și fără mine. Încearcă, meriți o vacanță old school! Recomandă experiența și oamenilor din echipa ta!

 

Ți-a plăcut articolul despre renunțarea la telefon în vacanță? S-ar putea să te cucerească și:

 

8 cărți recomandate de Bill Gates și Barack Obama pentru vara aceasta

Cum ar trebui să gestionezi concediile pentru a motiva echipa

 

Categorii:
Dezvoltare personala

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*